Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Sever: Kada Vlada namjerava razgovarati sa sindikatima?

'01.02.2012., Zagreb - Sastanak predsjednika sindikalnih sredisnjica s premijerom i ministrom rada i mirovinskog sustava. Kresimir Sever dolazi na sastanak.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
04.04.2012.
u 15:49

– U posljednje vrijeme u Hrvatskoj eskalira hajka na radnička prava i sindikate, od neovisnih gospodarskih analitičara pa do, nažalost, i prvog potpredsjednika Vlade RH – smatra Sever

Koju je to reformu tržišta rada i Zakona o radu Vlada RH obećala ili najavila međunarodnim bonitetnim agencijama? Kome još? I kad o tome planira razgovarati sa sindikatima? Pitanja su to koja Krešimir Sever postavlja u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću. Postavio mu ih je još 7. ožujka, ali odgovor još nije dobio. Naime, još u izvješću bonitetne agencije Fitch prije mjesec dana navodi se da agencija "pozitivnu naznaku mogućeg hrvatskog oporavka vidi u Vladinim obećanjima da će do polovice ove godine započeti znatne reforme tržišta rada".

Sindikati su, iznenađeni, poslali premijeru Milanoviću dopis u kojem su tražili objašnjenje vezano uz spomenuto obećanje. Sada je i agencija Standard & Poor's potvrdila dosadašnju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, što je, dakako, dobra vijest vijest u trenutku kad su te agencije rušile kreditni rejting mnogim europskim zemljama. Međutim, bez obzira na svu težinu koju su te agencije dobile vezano uz davanje ocjena kreditnoga rejtinga zemalja, kojima „pokapaju“ ili ne pojedine zemlje, u suštini su to promicateljice interesa krupnoga kapitala, podsjeća Sever.

Tako ih često "žuljaju“ tržište rada, radno zakonodavstvo, kolektivni ugovori i prava radnika. To je ista filozofija i isti pristup gospodarstvu, odnosno tržištu rada koje imaju i promiču Svjetska banka, MMF te razni neoliberalni instituti i agencije, kaže, i takvima ih prepoznaje i svjetski sindikalni pokret, a ulogu tih agencija sve više preispituju i zemlje EU.

– U posljednje vrijeme u Hrvatskoj eskalira hajka na radnička prava i sindikate, od neovisnih gospodarskih analitičara pa do, nažalost, i prvog potpredsjednika Vlade RH. Svi bi hrvatsku konkurentnost povećali preko leđa radnika. No, postavlja se pitanje, čija je Hrvatska?! Valjda njenih građana. Onda ni cijenu njene konkurentnosti ne možemo plaćati radničkim pravima. Puno je drugih područja na kojima je treba poboljšavati i graditi, neovisno o preporukama "dobronamjernih neoliberala“. Ako sve rasprodamo, radnike obespravimo, socijalna prava građana smanjimo, a sve kako bismo bili po nečijoj "pravoj mjeri“, što nam preostaje? Stoga ponovno tražimo odgovor na pismo od 7. ožujka – zaključuje Sever.

Komentara 7

MA
magnum2011
17:13 04.04.2012.

Evo ja imam jedan prijedlog! Počnimo akciju sakupljanja potpisa i to za slijedeće: Da Sindikati prezentiraju svoje novčano poslovanje, koje je tajnije i od rada UDBE i da konačno vidimo tko nam to izračunava vrijednosti naše potrošačke košarice. Da konačno vidimo koliki su siromasi Severi, Ribići, Matijaševići i tisuće ostalih sindikalnih vođa, a na račun radnika. Tada će imati punu podršku za razgovore sa Vladom, a za radnička prava.

Avatar madcap
madcap
17:26 04.04.2012.

Je li mogu i ja \"branit prava radnika\" za 10-12 tisuća kuna godišnje umjesto tebe Severu? Ako ima itko dugovječniji na funkciji od Fidela Castra i Marina Jurjevića onda su to svakako ovi prodavači magle koji sebe nazivaju sindikatom. Daa sam na mjestu Zorana Milanovića razgovarao bih s radnicima i seljacima stalno, a ove nazovi sindikaliste potpuno ignorirao jer su čisti gubitak vremena.

GI
giglibigli
17:04 04.04.2012.

sindikati bi se trebali spustiti iz visoke politike u poduzeća, ne voditi brigu okreditnom rejtingu i slikanju s premijerom nego se boriti da se radnicima plaća ono što odrade boriti se u poduzećima za što bolje kolektivne ugovore, za pravoo na slobodne dane u poduzećima koja to pravo ne poštuju a ne biti dežurni plaćko u dnevniku svaki put kad poskupi benzin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije