Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šetnja katedralom iz dnevnog boravka

Ovih je dana unutrašnjost tog simbola grada Zagreba snimljena visokosofisticiranom trodimenzionalnom kamerom te je za korisnike novih tehnologija - interneta i ostalih društvenih mreža - priređena 3D virtualna šetnja.
11. listopada 2019. u 16:39 3 komentara 1520 prikaza
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
Pogledajte galeriju 1/5

Od ovoga petka Zagrebačkom katedralom i Muzejom bl. Kardinala Alojzija Stepinca možete prošetati iz svoga dnevnog boravka ili ureda. Ne, nije nikakva šala, već se radi o projektu „virtualne 3D šetnje“, koji je objavljen na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Ilustracija Darko Pavičić Biskupi nisu usidjelice koje čekaju predizborne snubitelje

„Zagrebačku katedralu Uznesenja Marijina, najveću hrvatsku sakralnu građevinu i jednog od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine, rado posjećuju brojni vjernici i ljubitelji kulturne baštine hrvatskog glavnog grada Zagreba. Do sada su svi koji su željeli razgledati katedralu morali doći pod njezine gotičke svodove, ili pogledati fotografije ili kakav dokumentarac. Odsada to nije sve! Ovih je dana unutrašnjost tog simbola grada Zagreba snimljena visokosofisticiranom trodimenzionalnom kamerom te je za korisnike novih tehnologija - interneta i ostalih društvenih mreža - priređena 3D virtualna šetnja. Svi koji su povezani „mrežom svih mreža“ mogu odsada razgledati unutrašnjost „majke svih crkava“ Zagrebačke nadbiskupije i doživjeti je u dosad nedoživljenom iskustvu i ljepoti te se osjetiti pozvanima da iz udobnosti svoje radne ili dnevne sobe sada još više dođu uživo vidjeti zagrebačku ljepoticu“, vele na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije, objašnjavajući kako im je svoje znanje i entuzijazam besplatno ponudio mladi poduzetnik Goran Vidaković, vlasnik tvrtke „Tornado 360“ iz Umaga, koji je dopuštenje Konzistorijalnog vijeća te u suradnji s mons. Nedjeljkom Pintarićem, direktorom Riznice Zagrebačke katedrale i Muzeja bl. Alojzija Stepinca, snimio je, obradio i pustio za korištenje virtualnu šetnju Zagrebačkom katedralom i Muzejom bl. Alojzija Stepinca.

 | Autor : Zagrebačka nadbiskupija Foto: Zagrebačka nadbiskupija

„Mozak svih ideja i događanja u virtualnom svijetu „Tornado 360“ poduzetni je Vidaković, koji svoju tvrtku predstavlja kao novi i mladi "start up" čija je ideja vjerodostojna vizualizacija prostora i impresioniranje klijenata kroz što više skeniranih prostora i 3D virtualnih šetnji. Na pitanje što sve gledatelju omogućuje virtualna šetnja izvedena tehnologijom koju koristi u svom radu, Vidaković odgovara da koristi visokosofisticiranu kameru američke tvrtke „matterport“ te da virtualne ture izrađene „matterport“ tehnologijom daju vjerodostojnu vizualizaciju stvarnog prostora, omogućuju gledatelju doživljaj kao da je stvarno tamo, iako se gledatelj nalazi iza svog računala, mobitela ili tableta“, objašnjavaju iz Zagrebačke nadbiskupije, a sam Vidaković kaže kako „virtualne šetnje nadmašuju standardne fotografije, pružaju korisniku pogled na prostor od 360 stupnjeva iz svih kutova za istinsko interaktivno i imerzivno iskustvo“.

On kaže kako su virtualne šetnje namijenjene svima koji žele prezentirati nekretninu, prostor ili bilo koji interijer. Virtualne šetnje mogu se upotrebljavati u svim granama industrije: nekretnine, hoteli i apartmani, povijesne znamenitosti, restorani i barovi, trgovine, arhitektura, inženjerstvo i graditeljstvo, proizvodna industrija, poslovni prostori.

 | Autor : Zagrebačka nadbiskupija Foto: Zagrebačka nadbiskupija

„Prednost virtualne šetnje je da se lako dijele i ugrađuju na web stranice i društvene mreže. Tumači nam da postoji više platformi za gledanje virtualnih tura, te da je najpoznatiji Google street view, na čijim će se stranicama također uskoro naći i virtualna šetnja Zagrebačkom katedralom i Stepinčevim Muzejom. Iako su Vidakovićevo tržišno poslovanje i ponuda usmjereni na prezentaciju nekretnina pomoću virtualne šetnje, što je nedavno portal Indomio.hr omogućio prodavačima nekretnina, posebno ga raduju virtualne šetnje u muzejskim i baštinskim institucijama, kakve se mogu pregledavati i na njegovom portalu www.virtualbook.eu.“, kažu na stranicama Zagrebačke nadbiskupije, dodajući kako se u svijetu takva tehnologija koristi već duže vrijeme i snimanje crkvenih prostora kao i prostora općenito takvom tehnikom nije nekakva novost.

Virtualnu šetnju katedralom i Stepinčevim muzejom možete započeti ovdje.

Red Bull Soapbox utrka prošla centrom Zagreba LUDILO NA KAPTOLU Kuća u plamenu juri niz Kaptol: Pogledajte najotkačeniju utrku bolida
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Avatar lokalpatriot ri
    lokalpatriot ri:

    Sada nam dajte virtualnu šetnju kroz bolnice i škole, da usporedimo....

  • NAĐI-zaZAGREBbezkumova:

    Rado bih vidio i slušao svakodnevno zborove koralista kakve imaju London ili Pariz u našoj zagrebačkoj katedrali. Šteta je da smo to posve zanemarili. Ne znam je li predviđen dio državnog novca za crkvu i za glazbu ili samo za plaće svećenika?