Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gornji hrašćan

Šestogodišnji Romi plakali dok su se odrasli svađali pred školom

prosvjed, romi (1)
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
18.09.2012.
u 13:23

Iako su iz službi Međimurske županije jučer izvijestili da je postignut dogovor da mještani tog sela puste djecu u školske prostorije, pedesetak mještana dočekalo je i danas školski autobus

Glasni prosvjednici i policajci i danas su u Gornjem Hrašćanu dočekali četrdesetak preplašenih mališana, premda je u ponedjeljak dogovoreno da se djeci romske nacionalnosti dopusti pohađanje predškolskog programa u prostorijama područne škole. Djeca su u vidnom šoku i u suzama čekala da odrasli završe svoje, i tek su u drugom pokušaju, kad se već činilo da će ih ponovno vratiti kućama, oko 13 sati uspjela ući u školu.

U Gornji Hrašćan stiglo je i četrdesetak mještana romskog naselja Parag, a našlo se tu i desetak interventnih policajaca. Za svaki slučaj. Srećom, do fizičkog sukoba nije došlo. Mještani su tražili da se u školu pusti samo 14 djece, a da se ostali vrate kućama.

– U školu može samo 14 djece, ostali natrag u autobus – vikali su neki mještani prebrojavajući šestogodišnjake. – Ako neće svi, neće nitko – uzvratili su Romi, spremni vratiti djecu u Parag.

Situaciju je na kraju smirio župan Ivan Perhoč, koji je djecu ispratio u školsku zgradu. U Županiji tvrde da nije bilo govora o određivanju broja djece. Očito se selom proširila dezinformacija.

Rješenje problema je dogradnja matične OŠ Macinec, kako bi se omogućio produljeni boravak. Organizirat će se sastanak s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom i Ministarstvom znanosti o dogradnji škole u Macincu. Bez uključenja države problemi se neće moći riješiti, upozoravaju u Županiji. Zgrada se može zazidati, no mnogo teže bit će srušiti  antagonizam i sagraditi povjerenje između manjinskog i većinskog naroda u Međimurju.

>> Romi odustali od prosvjeda, djeca na nastavi bez incidenta

>> Prosvjedovali zbog dolaska romske djece

Komentara 76

JU
just4
14:40 18.09.2012.

mašem repom baš ni najmanje, niti ovo ima veze s rasizmom. smiješno je tako reči. dođi ti živjeti u kraj gdje ti romi mogu ukrasti sve, napadati te a nitko im ništa ne smije. upiši djete u školu samo naa jedan dan s njima, a onda pričaj. ok?

VE
verica2
14:52 18.09.2012.

18.09.2012. u 13:44h billybull je napisao/la: ni ja ne bih htio da mi klinci idu u skolu s ciganima... ………………….. To je Vaš stav, a zove se rasizam.

Avatar billybull
billybull
13:44 18.09.2012.

ni ja ne bih htio da mi klinci idu u skolu s ciganima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije