Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preslatko

Šestan i mace s pjace – Split ima novu turističku atrakciju

Srećko Šestan
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
07.02.2020.
u 23:00

Intendant kaže da bi bilo lijepo da sve zelene gradske površine dobiju ovakve kućice

Samo za Večernjak intendant HNK Split Srećko Šestan izrecitirao je početne stihove dječjeg romana u stihovima velike pjesnikinje Vesne Parun “Mačak Džingis Kan i Miki Trasi”. Šestan se s velikom radošću prisjetio mjuzikla “Mačak Džingis Kan i Miki Trasi” u kojem je osamdesetih godina prošlog stoljeća glumio upravo mačka Džingis Kana u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

Te 1971. godine roman je prva dramatizirala Zvjezdana Ladika, uglazbio Ladislav Tulač, a rezultat je bila kultna predstava tadašnjeg Pionirskog kazališta (PIK), današnjeg ZKM-a.

– To je sjećanje samo jedan od razloga zbog kojeg sam došao na ideju postavljanja oslikanih kućica za prekrasne pitome mačke koje se okupljaju i svakodnevno borave na zelenoj površini na Ujevićevoj poljani nasuprot službenog ulaza u splitski teatar - objašnjava intendant.

Naglašava da je u turskoj Antalyi u kojoj je gostovao ansambl karlovačkog kazališta u sklopu europskog projekta, zamijetio kako njihove gradske komunalne službe u parkovima postavljaju kućice za mačke i donose im hranu. Gosti ih snimaju, postale su svojevrsna turistička atrakcija. Osim toga, Srećko Šestan je na Borneu posjetio grad posvećen mačkama. Ime grada je Kuching, što potječe od malajske riječi kucing, što znači “mačka”. Ondje se nalazi veliki muzej posvećen toj životinji koji ima najveću zbirku porculanskih figurica mačaka.

Srećko Šestan
1/6

Kad je polovinom prošle godine stupio na dužnost intendanta HNK Split, Srećko Šestan “suočio” se i s domaćim splitskim mačkama koje se slobodno šeću. Čiste su, uhranjene, čipirane, sterilizirane i sugrađani im svakodnevno ostavljaju hranu. Turisti ih fotografiraju. Sve ga je to potaknulo da šefa Tehnike u teatru Damira Pundu zamoli da kazališni radnici naprave kućice za mace od vodootporne šperploče i da ih oslikaju.

– A kud ćeš boljeg mjeseca za to od veljače – veli nam oduševljeni Šestan, dodajući da im nazočnost mačaka, osim što pruža dobar vizualni doživljaj, u teatru drastično smanjuje broj miševa. Akcija postavljanja sigurnih skrovišta za mačke potaknula je splitske kazalištarce i na promociju mjuzikla “Bambina” čija će se praizvedba upriličiti na Dan zaljubljenih, 14. veljače. Zato su simpatične kućice živopisno oslikane veselim ‘kolurima’ dobile i imena poznatih splitskih ljubavnih parova. Tu su Tonči i Marijana, Roko i Cicibela, Romeo i Julija, ali i likovi iz “Bambine”. Postavljeno je sedam kućica, ali tko kaže da ih neće biti još.

– Reakcije Splićana su nevjerojatne. Iznad svih očekivanja. Naše Splićanke koje redovito hrane mace koje se ovdje skupljaju, premjestile su kućice ispod velikog stabla pa su mace počele u njima i spavati. Unutra su i dekice pa se više ne moraju smrzavati. Drago mi je da su ovu ideju prihvatili naši sugrađani. Bilo bi lijepo da se slične kućice postave i u Đardinu i na svim gradskim zelenim površinama na kojima se skupljaju mačke. Bit će to atrakcija, uvjeren je intendant Šestan.

Na upit razmišljaju li možda i o uprizorenju nekog komada posvećenog četveronožnim ljubimcima sa sedam života, s osmijehom odgovara da je u perspektivi neki novi mjuzikl. U splitskom teatru planiraju stvoriti poseban repertoar za mlađu publiku, postavit će uskoro komad “Peća i vuk”, no o detaljima se još uvijek glasno ne govori. Mogli bi onda nešto i macama posvetiti.

Premda obožavaju mačke, Srećko Šestan i njegova obitelj nemaju ih doma jer je njegov sin alergičan. No tješe ih dva udomljena psa – Maksa i Koli. 

U Zlarinu na otoku Bučini
rodila su se jednog ljeta
na pragu okrenutom pučini dva mačića, dva probisvijeta.

Jedan bijaše crn
kao katran, a drugi šaren, žućkasto blijed.
Jednom oči sjale
k’o vatra, drugome
zlatne kao med...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije