Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Šest žena uklonilo 100 kilograma otpada s 200 metara plaže

27.04.2022.
u 14:37

Osim zaposlenica Sunca, akciji su se pridružile volonterke Europskih snaga solidarnosti i Javna ustanova za zaštićena područja Dubrovačko – neretvanske županije te su na potezu od 100 metara napravile monitoring prikupljenog otpada prema Protokolu za praćenje morskog otpada s plaža

Veliki Večernjakov ekološki projekt “Rezolucija Zemlja” okupio je prošlog vikenda više od pet tisuća ljudi koji su čistili na 30 lokacija diljem Hrvatske u sklopu Dana planeta Zemlja. Čistilo se od Vukovara, Osijeka, Vinkovaca, Križevaca, Zagreba i Koprivnice pa zatim Istre, preko jadranskih otoka i gradova do Gorskog kotara i Knina. No projekt ide dalje pa je tako Udruga Sunce jučer održala akciju čišćenja i monitoring otpada na Ušće rijeke Neretve.

Šest žena na jednoj plaži na Ušću, na potezu od 200 metara, uklonile su 100 kilograma otpada. Pronašle su prozor, fotelju, raznu obuću, poljoprivredne cerade, pelene, drva, građevni materijal i najviše plastičnih predmeta.

– Pokušala sam izvući jednu vrećicu i raspala mi se u ruci u tisuću komada koje nije moguće pokupiti. Zaista mi nije jasno što ljude potiče da bacaju smeće u prirodu – razočarano je rekla Angela, ESS volonterka iz Sjeverne Makedonije.

– Čišćenjem i samo jednog područja na korak smo bliže spašavanju Zemlje od otpada u našem okolišu – naglašava pak Fedra Dokoza, stručna suradnica Sunca.

Osim zaposlenica Sunca, akciji su se pridružile i volonterke Europskih snaga solidarnosti i Javna ustanova za zaštićena područja Dubrovačko – neretvanske županije te su na potezu od 100 metara napravile monitoring prikupljenog otpada prema Protokolu za praćenje morskog otpada s plaža.

––  Odazvali smo se pozivu na akciju jer želimo očistiti morsku obalu od otpada koji rijeka Neretva svakodnevno donosi, a i želimo biti upoznati s vrstama i izvorom otpada. Interesantno da je prilikom razvrstavanja otpada, za razliku od monitoringa iz 2018., nije bilo velikih količina štapića za uši i slamki ––  rekla nam je Ana Tutavac iz JU DNŽ.

Monitoring je, jednostavno rečeno, kontinuirano sakupljanje podataka o količini i vrsti otpada prikupljenog putem akcija čišćenja. Premda je problematika morskog otpada u hrvatskom dijelu Jadrana prisutna već dulje vrijeme, spoznaje o količini i vrsti otpada još su uvijek prilično nedovoljne, zbog čega Udruga Sunce pokušava svake godine provesti monitoring na istim lokacijama.

–– Ideja je bila da na Ušću čistimo istu plažu kao i prethodni put, međutim po dolasku smo vidjeli da je ista nedavno počišćena, vjerojatno od strane vlasnika objekta na plaži. Pohvaljujemo svaki napor da se morski otpad ukloni, ali smo zbog toga izgubili vrijedne podatke. Nažalost, bez problema smo pronašli neočišćeni dio plaže u neposrednoj blizini –  kaže Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata u udruzi.

– Većina postojećih podataka o morskom otpadu dolazi od raštrkanih akcija čišćenja nevladinih organizacija, ronilačkih klubova, jedinica lokalne samouprave u lokalnim akcijama čišćenja gdje opet ne dobivamo dovoljno potrebnih informacija, pa se tako uglavnom dobiju podaci o ukupnoj količini prikupljenog otpada ili količinama otpada prikupljenog prema vrsti materijala bez daljnje klasifikacije vrsta predmeta – objašnjava Kuzmičić Rosandić

ESS volonterka Olena iz Ukrajine je sudjelovala u akcijama čišćenja i u njenom rodnom gradu Kosivu.

– U mom gradu nismo nikada radili monitoring pa nisam ni znala koliko je važno i interesantno provesti monitoring, zbog čega ću svakako pojednostavljeni monitoring predložiti i ljudima u mom gradu – kaže nam Olena.

Pojednostavni Protokol namijenjen je svim fizičkim i pravnim osobama te tijelima javne vlasti koji imaju namjeru provoditi ili financirati provođenje akcija čišćenja otpada iz mora. Iz Sunca pozivaju svih da ga koriste, a mogu ga pronaći na web stranici Sunca – LINK.

Udruga će u sklopu Rezolucije Zemlja, osim na Neretvi, provesti monitoring otpada na i nekoliko drugih lokacija u Hrvatskoj, među kojima su Omiš i otok Vis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije