Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šest uhićenih zbog isticanja zabranjenih simbola u Bleiburgu

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu Eva Jost-Draxl za dnevnik Kronen Zeitung.
16. svibnja 2018. u 19:30 46 komentara 1277 prikaza
Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Petero hrvatskih državljana i jedan slovenski nalaze se u pritvoru u Klangenfurtu zbog osnovane sumnje da su u subotu na skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola, javljaju austrijski mediji u srijedu.

Policija Poznat policiji Pao šef 'Čepinske skupine': Uhitili ga dok je ispijao kavu na terasi kafića u Osijeku

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu Eva Jost-Draxl za dnevnik Kronen Zeitung.

Osumnjičeni su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od bijega. U roku od 14 dana sudac će odlučiti o zadržavanju u zatvoru. Prema riječima glasnogovornice suda, osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora.

Voditeljica lokalne policije Michaela Kohlweiss izrazila žaljenje zbog toga što još prošle godine nisu uhićene osobe protiv kojih se vodi istraga zbog istog kaznenog djela.

"Četrnaest kaznenih postupaka protiv nepoznatih osoba još uvijek je otvoreno", rekla je Kohlweiss za Kronen Zeitung.

Kako dalje prenosi ovaj dnevnik, pri Pokrajinskom sudu u Klangenfurtu izrazili su nadu da će ovogodišnja oštra akcija protiv isticanja zabranjenih simbola pokazati trajni učinak kako bi "komemoracija hrvatskim žrtvama ubuduće prošla dostojno i bez desno radikalne pozadine“. 

Vučić povodom komemoracije Vučić: Svake godine će se okupljati u Bleiburgu. Srbi to ne razumiju Aleksandar Vulin srbijanski ministar Vulin: Hrvatska je u Bleiburgu 'izabrala na kojoj je strani' bleiburg marinko jurasić Austrijanci uspjeli jer je Bleiburg bio samo mjesto komemoracije
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar HR_Stepinac_7
  HR_Stepinac_7:

  Poznata jugokomunisticka/srpska antihrvatska PROPAGANDA (sistematska kampanja, "https://hr.wikipedia.org/wiki/Propaganda") je i danas u 21. stoljecu aktivna u svim medijima: __1) Zlocini HRVATA (Ustasa, 1941-45 Jasenovac) se MAKSI-mizira i permanentno komunicira ("https://hr.wikipedia.org/wiki/Sabirni_logor_Jasenovac") __2) Zlocini JUGOKOMUNISTA (1945 Pokolj u Bleiburg i Krizni put 1945.) ... prikaži još!) se opravdava, relativizira i MINI-mizira + Agresija/Zlocini SRBA 1991-1999 na RH, BiH i Kosovo se negira i MINI-mizira (LINK: "https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Bleiburgu", "https://hr.wikipedia.org/wiki/Kri%C5%BEni_put_(1945.)", "https://hr.wikipedia.org/wiki/Ov%C4%8Dara", "https://hr.wikipedia.org/wiki/Genocid_u_Srebrenici")

 • nevjerujženikojalaže:

  dakle, 5 ih je privedeno, ne osuđeno. onaj 1 sa ss oznakama će nadrapati sigurno.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  samo 6 od tisuća i tisuća..? nije to ni loše...pohvalno