Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORNA KAMPANJA

Šest mitova u borbi za HDZ – od Istanbulske do klijentelizma

Andrej Plenković i Miro Kovač
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.02.2020.
u 06:36

Tko govori istinu, a tko ne u predizbornoj kampanji za unutarstranačke izbore u HDZ-u na kojima se sučeljavaju Andrej Plenković i Miro Kovač

Predizborna kampanja za unutarstranačke izbore u HDZ-u je krenula žestoko. Suprotstavljeni tabori aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića i njegova izazivača Mire Kovača međusobno se verbalno šamaraju, a pri tome znaju jedni druge optužiti i da lažu. Stoga donosimo šest glavnih točki prijepora između njih s činjenicama koje upućuju na to tko jest, a tko nije upravu.

1. Istanbulska konvencija

Miro Kovač i njegov tim optužuju Andreja Plenkovića da je odveo HDZ ulijevo, a pri tome im je jedan od glavnih argumenata za tu tvrdnju ratifikacija Istanbulske konvencije za koju konzervativci u Hrvatskoj posve neosnovano tvrde da širi rodnu ideologiju. Cilj Istanbulske konvencije je zaštita žena od svih vrsta nasilja, a ta konvencija je u Saboru usvojena uz interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav. Kovač je sad žestoki protivnik te konvencije, a još 2014. sudjelovao je na press-konferenciji u HDZ-u na kojoj je ta stranka od tadašnje Vlade zahtijevala ratifikaciju Istanbulske konvencije!?

2. Referendumske inicijative

Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava zamjeraju aktualnom šefu stranke Andreju Plenkoviću što je HDZ udaljio od naroda i to tako što nije podržao referendumske inicijative i što nije omogućio slobodno izjašnjavanje na referendumu. Pri tome misle na inicijative protiv Istanbulske konvencije i o promjeni izbornog sustava. No činjenica je da obje te inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa građana za provođenje referenduma. A bilo bi suludo, primjerice, da Vlada koja se zalaže za ratifikaciju Istanbulske konvencije podrži referendumsku inicijativu koja se tome protivi. Kovač i njegova ekipa ne spominju referendumsku inicijativu “67 je previše” koja je prikupila više nego dovoljan broj potpisa. Vlada je tu volju naroda prihvatila i vratila dob za odlazak u mirovinu na 65 godina.

3. Kult ličnosti i faraon

Miro Kovač kaže da više neće biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u i neformalnog članka u statutu da treba štititi lik i djelo predsjednika stranke. Milijan Brkić pak tvrdi da strankom vlada kult ličnosti Andreja Plenkovića. Iako se gotovo nijedna veća hrvatska politička stranka ne može pohvaliti svojim visokim unutarstranačkim demokratskim standardima, ipak je deplasirano Plenkovića povezivati s faraonima i kultom ličnosti, pogotovo kad se sjetimo nekih drugih bivših predsjednika HDZ-a poput Ive Sanadera. Plenković, unatoč svim svojim manama, ipak nije na tim faraonskim razinama jer inače ne bi imao pravog protukandidata na ovim izborima kao što je to Kovač, nego eventualno neku marionetu.

4. Koalicija s HNS-om

Kovač i Stier žestoki su protivnici koalicije HDZ-a s HNS-om. Stier je zbog toga i otišao iz Vlade. A tu koaliciju jako zamjeraju Plenkoviću. No njihovu taboru priključio se Milijan Brkić koji se zalagao za koaliciju s tom liberalnom strankom. Brkić sad tvrdi da to nije istina i da se on zalagao za koaliciju s HSS-om. No njega je demantirao i Stier koji je ponovio ono što je rekao i u jednom intervjuu lani, a to je da je Brkić zagovarao koaliciju s HNS-om. A i u toj stranci kažu da ih je Brkić zvao i nagovarao na koaliciju s HDZ-om.

5. Koalicija sa SDSS-om

Miro Kovač još je lani, kad je objavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a, kazao, ponukan spornom izjavom Milorada Pupovca o RH i NDH, da SDSS-u nije mjesto u vladajućoj koaliciji. Kovač je izjavio i da je on predsjednik HDZ-a da bi stranačkim tijelima predložio da se raskine dogovor sa SDSS-om. Tema koalicije sa SDSS-om još se nije otvorila nakon što je krenula predizborna kampanja, no nože se očekivati da bude. I Stier je u jednom intervju izjavio da je HDZ-ova politika koaliranja s HNS-om, SDSS-om i Milanom Bandićem na europskim izborima doživjela neuspjeh. Plenkovićevi oponenti uglas ponavljaju da podržavaju rad ove Vlade, a pri tome bi raskinuli koaliciju s onima koji joj daju većinsku podršku u Saboru. SDSS pak surađuje s HDZ-om još od Vlade Ive Sanadera.

6. Klijentelizam

Stier kaže da je jedan od glavnih poruka alternative čiji je on jedan od predvodnika borba protiv klijentelizma. Korupcija je doista jedan od najvećih hrvatskih problema, no pitanje je što su Stier i njegova ekipa konkretno dosad poduzeli protiv klijentelizma osim što načelno govore protiv njega. Plenković je ipak smijenio dosad gotovo sve ministre za koje se sumnjalo u klijentelizam i korupciju. 

Ključne riječi

Komentara 81

ŽM
željo_moja
08:36 12.02.2020.

Mora se zaključiti kako gospodin Kovac ima jako puno samopouzdanja. Nije mi jasno tko ga to tapsa i govori mu da će biti dobar premijer!

BO
bolonjez
08:34 12.02.2020.

Presmiješno mi je kako si Brkic daje za pravo govoriti o Plenkoviću kao kultu ličnosti jer jedini tko je je uživao kult ličnosti bio je upravo on dok je bio na funkciji glavnog tajnika od 2012.do 2016.

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
08:33 12.02.2020.

Meni se cini da Kovac i drustvo uopce nemaju nista protiv Plenkijeve politike, nego su se kandidirali samo da izbori budu zanimljiviji. Vidjeli smo kako njihov program nebi nista znacajno promijenio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije