Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Crni jastrebovi'

Letjeli smo u Black Hawku, američki pilot na kacigu zalijepio hrvatsku zastavu

Black Hawk
Foto: Stjepan Bubalo
1/11
01.06.2015.
u 22:41

Riječ je o modernim helikopterima koji se nude i Hrvatskim oružanim snagama za kupnju

Na letu iz Njemačke za Kosovo u sklopu redovite rotacije američkih vojnika koji se nalaze u mirovnoj misiji šest američkih 'Crnih jastrebova' sletjelo je popodne u Zagrebačku zračnu luku na 'noćenje'. Riječ je o modernim helikopterima koji se nude i Hrvatskim oružanim snagama za kupnju pa su Amerikanci za hrvatske medije organizirali i polusatni let kako bi demonstrirali manevarske sposobnosti helikoptera  koji se koristi u ratnim operacijama i spasilačkim akcijama.  

- Na putu smo prema vojnoj bazi gdje ćemo zamijeniti kolege. Drago nam je što smo imali vremena i mogućnosti da ostanemo ovdje i pokažemo vam helikoptere - kazao je zapovjednik flote Patrick DeForest.

S njim u timu prilikom svakog leta još su dva čovjeka: drugi pilot Jarod Steen i Martin Rudela koji je na kacigu zalijepio i hrvatsku zastavu. Nakon što je zračna kontrola odobrila polijetanje, helikopteri s novinarima, fotografima i snimateljima su poletjeli iznad Velike Gorice prema Turopolju. U pola sata piloti su izvodili razne formacije što se u helikopteru gotovo nije ni osjetilo. Nakon spuštanja dočekao nas je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Dražen Šćuri koji je rekao je da je nabava 'Black Hawka' jedna od opcija.  

- Volio bi vidjeti ovakve letjelice u našoj floti no trenutno se rade financijske studije nakon kojih će se znati je li to isplativo - kazao je Šćuri koji je osobno došao razgledati letjelice.

Danas su inače u splitsku luku Lora uplovili brodovi Ratne mornarice NR Kine.

 

>> SAD nam nudi Black Hawk umjesto helikoptera Mi 8?

Komentara 151

Avatar nula
nula
21:43 01.06.2015.

A di ste bili 1991 ?

Avatar ciklama
ciklama
03:19 02.06.2015.

Fino bi nam uvalili polovne starudije i onda bi dijelove i servise plaćali do neba, bože sačuvaj...

Avatar nekakav
nekakav
07:00 02.06.2015.

česta i laka meta u afganistanu, iraku. takve su i srbi 99-e rušili u albaniji. ruski ka-52, kao i prethodnik ka-50 su za njega pojam tehnike. sve o čemu je novinar pisao je sažeto u 'u helikopteru se nije nie ni osjetilo'... nalijepio hrvatsku zastavu na kacigu.... divno. jel bi to istaknuli i da si ju je prilijepio na guzicu? kako je lijepo biti 'saveznik'. jel vi znate da smo mi saveznici amerikancima u koaliciji protiv sirijske države? a da u rh nije donesen niti jedan zakon, odluka, bilo što službeno, da mi u tome sudjelujemo. tako ćemo jednog dana napasti tamo neku arapsku državu koja ne sluša ameriku, a da to nećemo ni znati. tko zna, možda smo bili i na mjesecu, al nam to još nisu 'naši' rekli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije