Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKI MINISTAR

Sergej Lavrov otkrio na koji se način osigura da ga ne prisluškuju na 'osjetljivim' pregovorima

pence merkel lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.03.2017.
u 15:43

"Čini se da se, zahvaljujući tome, dosad nisam našao u nezgodnoj situaciji", dodao je ruski ministar.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkrio je u četvrtak da na "osjetljivim" pregovorima ne nosi sa sobom pametni telefon kako ga CIA ne bi mogla prisluškivati.

Ruskom ministru vanjskih poslova, čestom sudioniku pregovora u zamršenim međunarodnim pitanjima kao što su rat u Siriji, ukrajinski sukob ili, nešto ranije, iranski nuklearni program, bilo je postavljeno pitanje nakon otkrića WikiLeaksa o CIA-inu hakerskom programu koji, primjerice, omogućuje da se televizor i pametni telefon pretvore u prislušni uređaj.

"Osobno nastojim ne nositi sa sobom telefon kad imam pregovore koji se tiču osjetljivih pitanja", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom.

"Čini se da se, zahvaljujući tome, dosad nisam našao u nezgodnoj situaciji", dodao je ruski ministar.

"Hakeri CIA-e mogu upasti u pametne telefone, televizore, ali - kako sam čuo - i u hladnjake, kako bi stvorili probleme u elektromrežama", našalio se.

Kako otkriva WikiLeaks koji je objavio gotovo 9000 dokumenata za koje tvrdi da su CIA-ini, obavještajna agencija je izradila više od tisuću virusnih programa koji se mogu infiltrirati u elektrouređaje i preuzeti kontrolu nad njima.

Na meti tih programa su iPhonei,  pametni telefoni koji se koriste Androidom - kojim se navodno koristi i Donald Trump - popularni Microsoft ili pak Samsungovi televizori spojeni na internet i pretvara ih u prislušne uređaje bez znanja njihova korisnika. CIA se zainteresirala i za mogućnost preuzimanja nadzora nad automobilima putem elektronike ugrađene u njih.

CIA je optužila WikiLeaks da pomaže američkim neprijateljima otkrivajući te metode.

>> Evo kako je CIA prisluškivala preko pametnih elektroničkih uređaja

>> Najveće 'curenje' tajnih podataka iz CIA-e! Špijunirali preko pametnih telefona, televizora, WhatsAppa...

>> ‘Ozna sve dozna, ‘CIA ci spia’, a i televizori imaju uši

Komentara 3

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:46 09.03.2017.

Naravno, upozorili ga iz Kgb ili kako se vec sad zove. I oni to isto rade kao i Cia.

GV
golub Vaso
20:03 09.03.2017.

totalitarizam by USA

Avatar MiIion
MiIion
16:17 09.03.2017.

Stari lisac !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije