Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.03.2017. u 08:30

Prava će opasnost nastati kada teroristi počnu napadati nekim svojim ‘anđelima’

CIA nas stvarno špijunira. WikiLeakes je to s 8761 objavljenim dokumentom po tko zna koji put, ako je uopće bio potreban još neki dokaz, pokazao. U Italiji odavno postoji uzrečica „CIA ci spia“ (CIA nas špijunira), gotovo od kada postoji uzrečica „OZNA sve dozna“. Špijunske organizacije osnovane su upravo za to da špijuniraju. Imaju razna imena, ali im je posao uvijek isti. I ljudska mašta, o tome kako se sve kontroliraju događanja, pokoji je put ispred same sposobnosti špijunske organizacije. Odavno, od kada su izvan Zemljine atmosfere slani sateliti, govorilo se kako se iz tih letjelica može vidjeti nogometna lopta na Zemlji. Tada sateliti još nisu bili tako savršeni, ali kasnije su bili. I što se tehnologija više razvijala, to su mogućnosti špijuniranja rasle. Ne treba nas čuditi što se za špijuniranje upotrebljavaju televizori, smartphonei, kompjutori, pa i tehnologija u automobilima. Naši djedovi ili pradjedovi govorili su kako nas se prisluškuje kroz dimnjake i peći, premda ne znam kakva je za to tehnologija mogla biti u ono vrijeme, ali se uvijek živjelo s osjećajem da smo kontrolirani. „I zidovi imaju uši“, upozoravao je moj djed kada bi kućna rasprava prešla u kritiziranje vlasti.

Internetska inteligencija može biti upotrijebljena protiv nas pa se njome služe i špijunske organizacije. Tehnologija može biti i oružje, a države stvaraju svoja naoružanja, prave arsenale koji ne sadrže bombe, već softver. Tako je stvoren i „Plačući anđeo“ (Weeping Angel), program koji omogućuje prisluškivanje preko televizora. U današnje vrijeme „i televizori imaju uši“. Američke tajne službe imaju najrazvijeniju tehnologiju za cyber-ratovanje, premda ruske ne zaostaju mnogo. No, u SAD-u su te službe ranjivije jer je društvo otvorenije, mnogo osoba je uključeno u složene sustave tajnih službi, a i sloboda tiska je veća pa lakše izlaze špijunske afere. No, danas se ne špijunira radi zaštite vlasti, već da bi se došlo do bankarskih, industrijskih i drugih podataka kojima se može manipulirati. Prava opasnost će nastati kada će i terorističke organizacije umjesto s granatama početi napadati s nekim svojim „anđelima“.     

>> Najveće 'curenje' tajnih podataka iz CIA-e! Špijunirali preko pametnih telefona, televizora, WhatsAppa...

>> Špijuniranje na Facebooku još je jednostavnije: Karta prikazuje tko uživo emitira video

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:12 09.03.2017.

oni su daleko od nase tehnologije,jer mismo uveli spijunazu preko elektricnih zarulja ,ukinuli stare i plasirali mlijecne sa ugradjenim kamerama ,nase firme posluju sa cijelim svijetom i prodaju te iste tako da imamo sve na dlanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije