Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljuska predsjedniku

Senat: Unatoč Trumpu, kriv je princ Mohammed bin Salman

bin Salman i Donald Trump- Summit G20
Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/PIXSELL
15.12.2018.
u 10:36

Ovo je do sada najveći šamar za Donalda Trumpa na unutarpolitičkom planu

Do sada najveći šamar za američkog predsjednika Donalda Trumpa na unutarpolitičkom planu – Senat je u usvojenoj rezoluciji proglasio odgovornim za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, zvani MBS, čemu se sam Trump žestoko opirao.

U rezoluciji se oštro osuđuje ubojstvo novinara te se pozivaju vlasti Saudijske Arabije da procesuiraju odgovorne. Rezolucija je izglasana nakon što je američka obavještajna agencija (CIA) u izvješću navela da je naredbu za Khashoggijevo ubojstvo izdao sam Bin Salman. Rezolucija je usvojena s 56 glasova za, dok je protiv bio 41 senator. Nacrt rezolucije predložili su nezavisni senator Bernie Sanders i republikanac Mike Le. Ipak, većina republikanaca usprotivila se rezoluciji, tvrdeći da bi njezinim usvajanjem “otišli predaleko”.

Stop i u Jemenu

Rezolucija još mora proći Predstavnički dom kako bi došla do Trumpovog stola gdje je mala vjerojatnost da će biti i potpisana. Trump unatoč svim dokazima koji su do sada predočeni, i dalje negira odgovornost princa bin Salmana i javno je kazao da ne želi pokvariti odnose s Rijadom zbog potpisanih ugovora vrijednih oko 400 milijardi dolara. Zanimljivo je da na odluku Senata još nema službene reakcije iz Saudijske Arabije. Isto tako, svi prorežimski saudijski mediji nisu niti spomenuli odluku američkog Senata o krivnji princa Mohammeda bin Salmana za ubojstvo novinara.

Frustracija zbog princa Mohammeda Bin Salmana i stava Bijele kuće primorala je nekoliko republikanskih senatora da podrže rezoluciju o Jemenu, kao opomenu dugogodišnjem američkom savezniku Saudijskoj Arabiji, dok ostali senatori otprije izražavaju zabrinutost zbog brutalnosti rata u toj siromašnoj zemlji.

Nada u kraj pakla

U međuvremenu, zbog sve većih pritisaka na Saudijsku Arabiju zbog krvavog rata u Jemenu, pod pokroviteljstvom UN-a predstavnici sukobljenih strana u Jemenu postigli su dogovor o prekidu vatre u luci Hudaida, koja opskrbljuje dvije trećine zemlje. Dogovor je postignut na pregovorima u Švedskoj.

Glavni tajnik UN-a António Guterres ističe nadu je ovo primirje samo prvi korak prema završetku četverogodišnjeg građanskog rata. Predstavnici delegacija jemenske vlade i hutskih pobunjenika, koji kontroliraju veliki dio zemlje, prvi put su se rukovali nakon sporazuma o prekidu vatre. Prema postignutom sporazumu, sve snage Hutija i jemenske vlade povući će se iz Hudaide u sljedećim danima. UN će potom nagledati luku u Crvenom moru i pomoći u distribuiranju humanitarne pomoći civilima.

Komentara 5

DI
dikky92
13:54 16.12.2018.

čudi me da tamo ne uspostavljaju svoju demokraciju

KO
KomentatorEU
11:36 15.12.2018.

Čuj senat odlučio da je lik kriv.. pa šta će vam sudovi ameri ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije