Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo novinara

Merkel osudila ubojstvo novinara, prekinut će izvoz oružja u Saudijsku Arabiju?

Sudijska Arabija rezidencija
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
20.10.2018.
u 20:46

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arapije, dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu

Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je čelnica neke zapadne zemlje koja je oštro osudila ubojstvo saudijskog novinara, a njezina vlada sada je pod pritiskom zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijskoj Arabiji i politički čelnici pozivaju na redefiniranje odnosa između Berlina i Rijada, pišu agencije u subotu. 

Merkel je u subotu oštro osudila ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima". 

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji u zajedničkom priopćenju kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa u kojem se dodaje "Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave."

Uz izraze sućuti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt

Ubojstvo saudijskog novinara disidenta pritisak je na  njemačku vladu zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijcima, piše agencija AFP. 

Pozivi na prekid izvoza oružja

"Njemački odnosi sa Saudijskom Arabijom moraju biti preispitani nakon tako nevjerojatnih događaja", rekao je u subotu Lars Klingbeil, glavni tajnik socijaldemokrata (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Merkel.

To mora uključiti i prodaju oružja, rekao je Klingbeil.

Njemačka agencija dpa je prenijela da je Njemačka je 30. rujna dala dozvole za izvoz oružja u vrijednosti 416,4 milijuna eura prema Saudijskoj Arabiji za 2018. godinu, a samo je Alžir bio veći kupac njemačkog oružja, u vrijednosti 741,3 milijuna eura. 

Međutim, izdavanje dozvola ne znači da će kupoprodaja biti ostvarena

Vlada mora "okončati strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu čelnik Zelenih odgovoran za vanjsku politiku  Omid Nouripour.

Na ustrajanje Socijaldemokrata koalicijski sporazum propisuje da njemačka vlada ne smije odobriti izvoz oružja ni jednoj zemlji "izravno" uključenoj u rat u Jemenu.

Postoji međutim iznimka u koalicijskom sporazumu za zemlje za zemlje s kojima je Njemačka sklopila dogovore o oružju prije Merkelina četvrtog mandata.

Arapske zemlje stale uz bin Salmana

Egipat, Ujedinjen Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara u egzilu Jamala Khashoggija, dok su zapadne zemlje i velike svjetske sile za sada vrlo suzdržane i uglavnom šute.

 

"Egipat primjećuje da su hrabri, odlučujući potezi i odluke koje je u tom slučaju donio saudijski kralj u skladu sa stajalištem njegovog visočanstva koje poštuje načela prava i učinkovitog pravosuđa", priopćilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Također izražava sućut Khashoggijevoj obitelji, uz uvjerenje da će istraga pokazati istinu.

UAE je priopćio da "pohvaljuje naputke i odluke saudijskog kralja bin Salmana u slučaju Khashoggi".

Čestitkama se pridružio i Jemen, a Bahrein je također pohvalio odluke saudijskog kralja glede "uspostave pravde". "Saudijska Arabija će ostati država pravde, vrijednosti i načela", stoji u službenom priopćenju Bahreina kojeg prenosi televizijska kuća Al Arabiya.

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arapije i "naše sljedeće korake", dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

"Puno toga je još nedorečeno. Što se dogodilo? Kako je umro? Tko je odgovoran? Nadam se i očekujem da ćemo uskoro znati sve relevantne činjenice", kazao je premijer Mark Rutte.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je pojašnjenje Rijada o smrti Khashoggija u konzulatu u Istanbulu "uvjerljivo". Priznanje o njegovoj smrti i okolnostima u kojima je do toga došlo nazvao je "dobrim prvim korakom".

"Saudijska Arabija je sjajan saveznik. Ono što se dogodilo neprihvatljivo je", kazao je Trump te dodao da će razgovarati s prijestolonasljednikom. Također je dodao da se nada da neće biti otkazivanja velikih unosnih ugovora na području obrane.

 

Jedini je do sada "duboku uznemirenost" potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Amnesty International (AI) je priopćio da se saudijsko objašnjenje u vezi smrti Khashoggija u njihovom konzulatu u Istanbulu čini kao kamuflaža za "okrutno ubojstvo".

"Saudijska Arabija je dotaknula novo dno glede stanja ljudskih prava u zemlji", poručuje AI i poziva Rijad da preda Khashiggijevo tijelo kako bi obdukciju izveli neovisni forenzički stručnjaci.

"Ovo stravično ubojstvo unutar konzulata predstavlja izvansudsku likvidaciju", priopćio je Amnesty.

>> Pogledajte video i saznajte koja su to mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google mapsa

Komentara 18

HO
homofob
18:10 20.10.2018.

"Komesarijat" dize puno prasine oko nestanka tog novinara jer time nastije skrenuti negativnosti preko "zapada" na Trump-a. Medutim jednako tako je u Kini nestao rodom Kinez koji je bio glava Interpola ali to medijskom "komesarijatu" ne smeta - Kinezi su "njihovi" komici!

Avatar navijač
navijač
20:58 20.10.2018.

Nedavno su kupili od SAD oružja za 1000. 000 000 000. Dolara ( Tisuću milijardi) Više im ni ne treba.

KA
KaraMarko
02:09 21.10.2018.

Hoce prekinuti...kako da ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije