Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispod prosjeka

Seljaci očajni, podbacili ječam, pšenica i uljana repica

kombajn
17.07.2010.
u 11:14

Šteta zbog oborina kreće se između 30 i 40 posto. Bit ću sretan ako godinu završim s pozitivnom nulom, kaže poljoprivrednik iz Županje Ivo Oršolić

Na oko 35.000 hektara polja u Vukovarsko-srijemskoj županiji završava se žetva pšenice, za koju se već sada procjenjuje da će dati do 30 posto slabije rezultate od očekivanih.

Kiša uništila zrno

Po podacima iz županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora, prinosi variraju od četiri tone, na poljima u okolici županje koja su bila najviše pogođena velikim oborinama, do šest tona na vukovarskom području.

– Šteta koju sam pretrpio kreće se između 35 i 40 posto, pa ću biti sretan ako ovu godinu, kada je pšenica u pitanju, završim s pozitivnom nulom. Imam gotovo 70 hektara posijanih merkantilnom i sjemenskom pšenicom, a ostvario sam prosječan prinos nešto veći od pet tona po hektaru. Proteklih godina s istim ulaganjima i na istim površinama skidao sam devet, pa i više tona pšenice – kaže Ivo Oršolić, poljoprivrednik iz županjskog kraja. Kaže da je podbačaju najviše kumovala kiša koja je neprestano padala tijekom cvjetanja, zbog čega se na klipu nisu formirala sva zrna.

– Prinosi u županjskom kraju značajno su ispod trogodišnjeg prosjeka – rekao je Andrija Matić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu.

Loši prinosi

Usporedo sa žetvom pšenice, na plodnim slavonskim poljima pri kraju je skidanje uljane repice, koja je zasijana na 4300 hektara, a čiji prinosi također variraju od jedne do 2,5 tona po hektaru. Sve to je ipak manje od trogodišnjeg prosjeka Vukovarsko-srijemske županije, kada su prinosi uljane repice iznosili 2,8 tona po hektaru.

I prinosi žetve ječma, koji je bio zasijan na 4700 hektara, variraju od tri pa do 5,58 tona po hektaru. Trogodišnji prosjek na toj kulturi je 4,23 tone.

Komentara 3

MP
Mr.Pravda
11:54 18.07.2010.

je,uvjek su u komi ko i ribari,pogledaj im kuce i imanja..

DU
Deleted user
13:08 17.07.2010.

prije početka sjetve seljaci su kukali da nemaju za repromaterijal,ali će svejedno ić u sjetvu.Ako niste uradili sve potrebne radnje prije i u toku sjetve mogli ste očekivat manji prinos!Poplavu sad izvlačite da bi namaknuli i ono što niste uložili,a ja vam predlažem da sačekate jer evo i velike su temperature pa se onda žalite i na sušu.Tako ćete zaokružit cjelinu a vladu bacit u očaj i onda možete opet ić na ceste,gazit policiju itd. Samo me zanima kad ćete prestat kukat i počet se ponašat kao pravi gospodari svoje zemlje.

RO
rondomilk
15:04 18.07.2010.

što reći nego tko ti je kriv kad sadiš pogrešne kulture ono što nije isplativo. znam da je sa pšenicom najmanje posla a zarada slaba pa opet je siju nenormalno mnogo. prošlih godina seljaci se grijali na kukuruz jer drva su skuplja. srećom ili na žalost ni u ostalom dijelu Europe nije sjajno po pitanju uroda tako će cijene žitarica porasti. Britanci očekuju 30% skuplju hranu zbog duže zime i kiša. Kod nas nikada ne valja. Sjetite se samo prošle godine kad smo imali mogućnost dobre zarade izvozom kukuruza a onda Pastirković potezom pera sve zaustavi zamislite IZVOZNOM TROŠARINOM?! - mislim da je to prvi puta u našoj povijesti da netko uvede izvoznu carinu,razumijem za uvoz,ali izvoz destimulirati potpuna je budalaština.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije