Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne smeta im zima

Seljaci na prosvjedu i zapjevali: 'Imao bih da sam krao...'

prosvjed
Foto: Duško Mirković/PIXELL
1/4
02.03.2010.
u 17:17

Idemo do kraja! Spremni smo, ako treba, na cesti provesti još mnogo dana, poručuje stotinjak požeških seljaka nakon noći u kojoj su rijetki spavali.

Proveli smo besanu noć na otvorenome, uz vatru, ali bilo je hladno – kaže Zdravko Cipov, stočar iz Grabarja i jedan od oko stotinu poljoprivrednika Požeštine koji su na raskrižju kod Ferovca nastavili prosvjed sa 150 traktora. Brzo su im u uho ušli i prigodni stihovi pjesme kojom ih je razveselila skupina Šljivova grana iz Grabarja. Na glazbu Ćirine uspješnice “Imao bih da sam špar’o”, još su prije sedam-osam godina osmislili novi tekst, koji su seljaci odmah prihvatili. Pjesma “Imao bih da sam krao” postala je, štoviše, himna prosvjednika!

Blokada do daljeg

Promet državnom cestom Požega - Našice i županijskom prometnicom Pleternica - Kutjevo - Orahovica kod Ferovca, na koje su seljaci izišli u ponedjeljak u 11 sati, do daljeg je u blokadi. Traktori su na sva četiri pravca raskrižja i promet nije moguć, pa policija preusmjerava vozila okolnim cestama. – Ložili smo na nekoliko mjesta vatru cijelu noć te razgovarali o problemima zbog kojih smo spremni sve učiniti kako bi se situacija preokrenula na bolje. Ne namjeravamo odustati – dodaje Marko Jaroš, poljodjelac iz Radnovca, koji se pita gdje su čelnici Požeško-slavonske županije, koje su i oni izabrali.

 Neka Čobanković dođe!

 Navečer su ih, pak, posjetili čelnici HDSSB-a Vladimir Šišljagić i Krešimir Bubalo, a potporu im daju i žitelji okolnih sela koji im donose hranu i topliju odjeću. – Čelnik HSS-a Josip Friščić najavio je da će sa seljacima na traktore, a sada ga nema nigdje i nije se oglasio – dodaje Mario Romštajn iz Radnovca, priznajući da je iza njih teška noć u kojoj su uglavnom jeli jabuke! Prosvjednici tvrde kako će ustrajati do kraja u blokadi prometnica. Kažu, spremni su na cesti provesti još mnogo dana i noći.

 – Nije istina da Ministarstvo nije dužno seljacima jer nismo dobili poticaje za 2009. i dio za 2008. Neka ministar Čobanković dođe i vidi kako nam je ovdje na cesti. Ako nam ne vrate dug, uskoro ćemo krenuti traktorima prema Zagrebu uz uključenje još više seljaka – kaže Dragutin Dukić, predsjednik županijske Koordinacije poljoprivrednih udruga.

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
08:05 03.03.2010.

zasto su uglavnom jeli jabuke..pa 1 kg slaninske kobasice je 17 kn kod Ravlića...što još neću čuti...kome je namijenjen ovaj članak..gluposti...

AK
akil
22:05 02.03.2010.

Ma kakve mašine,to nema ni u bogatom zapadu.Treba još glasnije galamiti i urlati,jer kad nastane kriza kasno je.Samo naprijed.Još jedan rat i nek se obogati opet jedan dio naših siromaha na traktorima koji vrijede više od mojeg cjelog teško zarađenog posjeda.Policiji bi poručio da ako tako potraje,nek pokažu tko je gazda u dvorištu.Lako je rušiti državu,ali graditi je teško.Obično je ruše oni koji su je najmanje gradili!

GA
gala
08:42 03.03.2010.

od 190 000 registriranih poljoprovrednika prosvjednuje njih 200tinjak. očito je da se radi o izmanipuliranoj šačici, a to posteoje jasno posebno kad se među njima pojavi šišljagić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije