Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotov prosvjed

Seljaci deblokirali prometnice

Prosvjed
Maja Šantoši/PIXSELL
Autori: , hš/VLM, mf/VLM, čr
08.03.2010.
u 09:14

Nakon potpisivanja sporazuma s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, seljaci su jutros deblokirali prometnice.

- Zadovoljni smo jer smo dobili maskimum od onoga što država u ovom trenutku može dati. Od svega što smo tražili dobili smo 90 posto i s tim moramo biti zadovoljni jer i mi smo morali malo popustiti da bismo postigli dogovor. Seljaci su zadovoljni i tapšu nas po ramenu jer smo napravili odbar posao. Već oko dva sata ljudi su počeli paliti traktore i odlaziti kući - kaže Stjepan Filić, dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Na ovih dana vrlo često u medijim spominjanom punktu kod Jarmine, na prometnici Vinkovci - Osijek, jutros je osjetno manje traktora jer vlasnici napuštaju mjesto gdje su bili boravili šest dana i noći tražeći svoja prava da bi se već jutros vratili svojim svakodnevnim poslovima.

Nakon sinoćnjeg nepristajanja na postignuti sporazum između seljačkih prosvjednika i Vlade, virovitički predstavnik Zvonko Pipić vrato se u Viroviticu, nakon čega su sve blokade na području županije povučene.

Ujutro su sve prometnice i državne ceste bile prohodne.

Prosvjeda više nema te su uz mjesta bivših blokada ostali traktori koje seljaci zbog niskih temperatura nisu mogli pokrenuti.

Prošle noći, nakon ponoći ,nije bilo ni najmanjeg incidenta na mjestima blokada na kojima je, prema neslužbenim informacijama, bilo više od 2500 seljaka.

Više od 70 prosvjednika koji su jučer traktorima na  sjevernoj bjelovarskoj obilaznici blokirali promet državnom cestom Bjelovar - Đurđevac nakon posljednjih pregovora ministra Čobankovića i predstavnika seljačkih udruga  vratili su se na prijašnje pozicije.

Traktori su još uvijek na jednom kolničkom traku tako da se promet odvija otežano, ali kako je potvrdio predsjednik županijskog Seljačkog saveza Marijan Šinko, prosvjednici će tijekom prijepodneva ukloniti strojeve.
 
- Zadovoljni smo pregovorima i onime što je napisano, ali je pitanje hoće li sva obećanja biti i isupnjena. Ipak se nadamo kako ovoga puta nećemo ostati izigrani jer smo ovim  prosvjedima pokazali da se ne šalimo u ispunjenju onoga što nam je obećano - kazao je Šinko.

Za razliku od nekih drugih mjesta prosvjeda, u Bjelovaru nisu zabilježeni sukobi s policijom, premda su organizatori strahovali kako bi iscrpljeni i promrzli prosvjednici mogli  povući neke nepromišljene poteze.

Koprivničko-križevačka policija priopćila je kako je državna cesta D 2 u Đurđevcu deblokirana oko 5 sati, a u 6.20 počela je deblokada Podravske magistrale na dionici između Subotice Podravske i Cvetkovca, uz naizmjenično propuštanje vozila do povlačenja svih traktora.

I seljaci Požeštine završili prosvjed

Nakon sedam dana prosvjed seljaka završio je tamo gdje i započeo tj. na raskršću državne i županijske ceste kod swela frovac u požeškoj kotlini. Odatle se ubrzo proširio po cijeloj zemlji. Prosvjedničke kolone traktora su napustile tu lokaciju uz veselu pjesmu sastava Šljivova grana koji im je u nekoliko navrata zasviraop i zapjevao njihovu seljačku hkimnu "Imao bi da sam krao".

- Sporazuum je kompromis, no zadovoljni smo jer je to ono što je sada moguće ostvariti - komentirao je završetak prosvjeda Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije dodajući da smatraju kako je najveći uspjeh prosvjeda priznavanje starog duga za poticaje tj. onog iz 2008. godine.

Komentara 1

SJ
Sjeverac
13:05 08.03.2010.

Evo ti ga na! Laz u prvoj recenici! Na HRT-u smo svi culi da nisu u potpunosti zadovoljni ali sta je tu je! Sobzirom na stanje u zemlji prihvatili smo ono sto nam se u ovom trenutku moze dati! Mnogi smatraju da se ovo moglo i izbjeci da se sa njima razgovaralo i dogovaralo! Poslali su vladi jasnu poruku sto ce se dogoditi ako ne pohapsi lopovske Tajkune i njihovu imovinu ne vrati u drzavni proracun kako bi se mogla odrzat ocijalna sigurnost u zemlji! Treba vratiti narodu ono sto je njegovo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije