Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeški muzej

Sele tri zgrade, 85 tisuća predmeta i 97 godina muzejske povijesti

Požega: Otvorenje izložbe molitvenika "Kruh nebeski" u Gradskom muzeju
Ivica Galovic/PIXSELL
08.01.2021.
u 11:59

- Ovo je jako velika stvar za naš muzej. Mi već 25 godina, od potresa koji je zahvatio Požegu 1995. godine, planiramo renoviranje naših zgrada - kaže zamjenica ravnateljice požeškog muzeja Ivana Domanović

U požeškom Gradskom muzeju ovih se dana okreće nova stranica povijesti. Naime, započela je selidba muzeja u susjednu zgradu, što je bio preduvjet za dugoočekivani početak radova na dogradnji i rekonstrukciji starog objekta. Obnova će rezultirati postavljanjem pravog stalnog postava na desetak puta većem prostoru nego što je sada. No, prije toga valja preseliti čak 85 tisuća predmeta i devet odjela, uključujući i knjižnicu, na privremenu lokaciju.

- Ovo je jako velika stvar za naš muzej. Mi već 25 godina, od potresa koji je zahvatio Požegu 1995. godine, planiramo renoviranje naših zgrada. Muzej je osnovan 1924., u našoj najpoznatijoj sivoj baroknoj zgradi smo od 1954., a kasnije smo dobili još dvije zgrade, tako da zapravo sada selimo tri zgrade i 97 godina muzejske povijesti - kaže zamjenica ravnateljice požeškog muzeja Ivana Domanović.

Priča oko preseljenja muzeja dio je 41,1 milijun kuna vrijednog projekta „Požeške bolte“, koji se s 80 posto sredstava financira iz bespovratnih europskih fondova. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i gradska Turistička zajednica, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te njihovo unapređivanje i brendiranje. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrada i postavljanju stalnog postava muzeja koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada, uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća".

- Zanimljivo je da se neće puno toga promijeniti izvana, jer fasade će ostati iste. Međutim, iznutra će doći do velikih promjena, pogotovo što se tiče budućeg stalnog muzejskog postava. Požega će dobiti zaista opširan i opsežan postav, kakav ovaj grad koji se ponosi svojom poviješću i kulturom i zaslužuje – zaključila je Ivana Domanović.

U međuvremenu, muzej nastavlja s radom, a jedna od prvih sljedećih izložbi je ona o povijesti požeške tvornice čokolade Zvečevo (Stock), koja ove godine slavi 100. obljetnicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije