Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU
Povratak na članak

Selak Raspudić: Jedna stvar bi nas jako trebala zabrinuti kod optuženih za spolno uznemiravanje

- Nije me iznenadilo samo postojanje takvih slučajeva koliko trenutak kada se za njih doznaje, dvije godine nakon što je priča pokrenuta u svjetskim okvirima. Moguće je da je koronakriza, koja je ljude izolirala, ali im stvorila i višak vremena koji ih je primorao da stanu i da se preispitaju, doprinijela tome da su mnoge stvari, koje su u svakodnevnoj žurbi bile potiskivane, sada isplivale na površinu, kaže Selak Raspudić.

Komentari 46

ČS
Čuvaj se senjske ruke
09:39 31.01.2021.

U toj histeriji, ljudi se optužuju bez dokaza. Sve za pet minuta slave. Kako to da se ni jednom glumici ništa nije dogodilo unazad 10 godina otkako se dogodio ovaj čin, već je napredovala, svaki mjesec kao veljača ima drugoga? Treba kažnjavati i one koje su preko kreveta došla do ocjena i završile školu. I one koje su preko kreveta došle do uloga.

VL
DU
Deleted user
08:02 31.01.2021.

Nije fair ne spomenuti briljantne akademske karijere koje su ostvarene zahvaljujući "južnim" odnosima sa asistentima, docentima i profesorima - dakle, ono što se na Zapadu, kao metoda namjerne ženske promućurnosti, naziva "ružičasta avenija, brza traka". Na svakom faksu imate na desetine takvih slučajeva, žene koje su namjerno odigrale na kartu strasti - i probile se nezamislivom lakoćom, tamo gdje je za ostale put bio posut staklenim krhotinama i klipovima. Samo što nema takve kampanje - dadnoh prije 25 godina i eno me sada s titulom red. profesora na fakultetu. To se ne smatra crimen-om!

VL
IL
ilustrator
09:37 31.01.2021.

sabor je puno relevantniji s gospođom raspudić

VL
UJ
ujko41
07:55 31.01.2021.

Štovana gospođo pogledajte istraživanje Slovenaca koliko studenata se prehranjuje za vrijeme studija pružanjem spolnih usluga,pogotovo iz rurarnih sredina,zbog nerješenog stipendiranja onda će te shvatiti obseg i bistvo problema.A što južnije to tužnije.

VL
LA
laganela
08:41 31.01.2021.

Marija u sridu:)

VL
Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
08:39 31.01.2021.

Gospođa Selak Raspudić nije iznosila nikakva svoja vlastita iskustva sa spolnim uznemiravanjima. Jednostavno toga oko nje nije bilo. Zanimljivo! Njezin prijedlog da svaki fakultet informira sve studente kome se trebaju javiti ako im netko prilazi na način spolnog uznemiravanja je dobar ali nedovoljan, osim ako njezina osobna iskustva kako nema u njezinoj okolini i prema njoj osobno baš nikakvih spolnih uznemiravanja nisu prevladala nad svjedočenju drugih žena što može ići upravo u smjeru zataškavanja cjelokupne akcije.

VL
IB
iva.begovic
09:57 31.01.2021.

Dok sam bila studentica (a što je bilo u bivšoj državi), jedan ispit, mikrobiologija s osnovama parazitologije, polagala sam u.. HNK. Jer mi je profesor na tom mjestu dao termin ispita i usput napomenuo da ću imati priliku vidjeti gdje čuvaju kostime za kazališne predstave. To mi je bilo cool i prihvatila sam, a inače sam znala da je aktivan u nekom Kulturno-umjetničkom društvu, pa sam mislila da mu je tako zgodnije. Uglavnom, proveli su me kroz garderobu, to je bio doživljaj, a ispit sam položila u Kavkazu. E sad, da li bi se moglo reći da me je, zakazivanjem ispita u tim okolnostima - seksualno uznemiravao .... pa... mislim da ne. Ja sam jednostavno bilo toliko glupa i naivna da nisam niti pomislila da bi on mogao imati nekih drugih namjera osim, eto, slučajno me ispitati u svoje slobodno vrijeme na mjestu na kojem je imao probu sa svojim ansamblom. Danas kada se toga sjetim, shvatim da ga je, moja naivnost i ponašanje, a vjerojatno i to da sam inzistirala da me ispita gradivo koje sam učila, toliko ga je to razoružalo da ako je nešto i namjeravao u seksualnom smislu, nije učinio apsolutno ništa. Ispitao me, nisam dobila najbolju ocjenu ali bilo je objektvino. Netko bi rekao da je i takav način polaganja ispita - spolno uznemiravanje ali ja bi rekla da nije. Studentice su odrasle, punoljetne osobe, spoobne procijenjivati situacije. A onim studenticama koje u nekom trenutku to propuste, naivnost i glupost možda dođu kao najbolja obrana. Evo, iz vlastitog iskustva.

VL
IB
iva.begovic
08:28 31.01.2021.

Razložna u izričaju kada treba, a kratka i precizna kada odgovara na bahatost. Stranka Most se, omogućivši tako kvalitetnoj osobi ulazak u Sabor, u mojim očima, iskupila za sve loše što inače mislim da su politički učinili. Zastupnica Selak-Raspudić, vraćaća mi vjeru u politiku i u ljude koji se njome bave. I Dalija Orešković zna bili odlična i Sabina Glasovac i Mirela Ahmetović. Nisam nikakva feministica ali u ovom sazivu Sabora, upravo zastupnice predstavljaju - tračak nade.

VL
ZA
zagabria5
10:43 31.01.2021.

Zakon treba poštovatii seksualni prijestupi trebaju biti kažnjeni. Ali u ovoj histeriji bojim se da će muški spol snositi posljedice. Nije teško predvidjeti situaciju gdje studentica prešutno ucjenjuje profesora da joj da prolaznu ocjenu inače će ga prijaviti za uznemiravanje. Ili slična situacija u firmi. Kao što vidimo sve prolazi, pa i neprimjereni komentar ili gledanje. Sve se može protumačiti kao uznemiravanje, pa i poziv na većeru ili piće. Ne bih profesorima bio u koži. Ja sam za ravnopravnost ali ovo više nije ravnopravnost

VL
VZ
vz1960vz
10:56 31.01.2021.

Taj tvoj Doktorat je bezvrijedan,nigdje priznat i vrijedi još samo u Rusiji i to ne svugdje.Govoriti o moralu,poštenju kad ona i suprug zajedno sjede u Saboru, van je svake pameti

VL
DU
Deleted user
14:21 31.01.2021.

Svako zločin treba kazniti ako ako je vjerovati nekim informacijama gospodična radoluvić je dovodila svoju mlađu sestru kod dotičnog profesora ?

VL
NE
Neo001
16:02 31.01.2021.

Jadni Krkan Raspudić i on će se uskoro javiti da je žrtva nasilja svoje narikače, jer zna se tko tu nosi hlaće

VL
BU
burza
22:28 31.01.2021.

Dali mozete upeljati konac u usicu igle ako je stalno pomicete nema sanse jedino akoponudite usicu i cekate konac

VL
DU
Deleted user
12:18 31.01.2021.

Sve se to zna samo društvo tolerira takve slučajeve - kako muškarci a tako i žene. Pojedine žene često sudjeluju u takvim slučajevima a onda se to normalizira pa onda ostatak društva se mora s tim sučeljavati. Kad sudovi ne štite žrtve onda kako možemo očekivati da se neki tome opiru ako je u pitanju egzistencija.

VL
K1
Kalimero_12
20:56 31.01.2021.

Još jedna narikača sramota za ženski rod. za obitelj, za Hrvatski sabor.

VL
HŽV
19:26 31.01.2021.

Pa na televiziji,pa u novinama,pa u sabor,pa priležnik u sabor,pa malo filozofirat o pravima žena,a protivnica abortusa........komu gredu naši šoldi,Bože moj dragi.....

VL
SA
Sanja
10:48 31.01.2021.

Bila sam veliki Marijin fan i s nestrpljenjem cekala petak i Peti dan. Utoliko vise mi je Marija pala u ocima kad je onako jadno ponizila Plenkovica

VL
TA
Tajg
09:49 31.01.2021.

Seljak Raspudić, to je nažalost velika ozbiljna problematika,naravno prevelika za tebe.Ali nije loše da jedan političar pokušava staviti se u prvi plan ,odnosno obrazložiti svoja primanja.

VL
BU
Bubreg2020
07:06 31.01.2021.

Imam jako nisko mišljenje o ženama koje se petljaju sa oženjenim muškarcima.

VL
ZV
Zvolen2
09:05 31.01.2021.

Štovana gospođo - obožavam Vas !

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.