Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sekuliću, nemoj se previše pouzdavati u naše pravosuđe

Predrag Sekulić
Nikola Čutuk/PIXSELL
10.11.2017. u 08:30

Dosadašnja praksa i donijete presude pokazuju da je naše pravosuđe – pravosuđe krupnog kapitala

Čelnik Sindikata Nova solidarnost i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić dobio je otkaz. MOL-ovi ljudi u upravi Inine rafinerije na dušu mu stavljaju “odavanje poslovne tajne i nanošenje štete ugledu poslodavca”. Floskula koja se često koristi s ciljem ušutkavanja sindikalnih aktivista.

Sekulić ne posustaje, kaže kako ga neće pokolebati prijetnjama, nastavit će borbu za opstojnost rafinerije. Ima u tome podršku radnika koje zastupa i većeg dijela hrvatske javnosti.

Sve je to lijepo, ali Sekulić se ne bi se smio previše pouzdavati u hrvatsko pravosuđe. Dosadašnja praksa i donijete presude pokazuju da je naše pravosuđe – pravosuđe krupnog kapitala. Pravosuđe koje hvata sitne lopove po Europi, a Miroslavu Kutli i sada Ivici Todoriću ostavlja da se iz daljine podsmjehuju onima koje su opljačkali.

Uostalom, i sam Sekulić priznaje da su prije njega otkaze dobila još dvojica sindikalnih aktivista u rafineriji. Otkaze kao na traci dobivaju i sindikalni povjerenici Glasa Istre. Posljednji je morao otići Paulo Gregorović jer se upravi tog glasila nije svidjela Gregorovićeva “podrivačka” aktivnost. To jest, inzistiranje na zakonitosti i procedurama i prokazivanje otimačine i korupcije u poduzeću. I u drugim tvrtkama, medijskim i onima drugih branši, sprovodi se tiha diskriminacija sindikalnih povjerenika. Poslodavci znaju da će protjerivanjem i uništavanjem sindikalnih povjerenika učiniti sindikate nemoćnima i nedjelotvornima, budući da se više nitko neće usuditi obnašati funkciju koja u jednom slučaju znači otkaz, a u drugom najnižu plaću.

Na žalost, teško je sjetiti se kad smo zadnji put mogli pročitati nešto pozitivno i afirmativno o sindikatima i sindikalnim vođama. Cijeli se taj sindikalni pokret i sindikalna borba pokušavaju diskreditirati, obezvrijediti, ismijati...

Sindikati – to su zapravo organizirani radnici. A naši tajkuni ne žele organizirane nego poslušne i razjedinjene – najamne radnike.

Pravosuđe nam očito neće pomoći i stoga jedino što ostaje radnicima, posebno u privatnom sektoru, jest – solidarnost. Nije bez razloga to ime ponio sindikalni pokret u Poljskoj u prijelomnim trenucima te zemlje. Sindikati bi, a posebno oni u privatnom sektoru, morali više surađivati, dogovarati se, koordinirati svoje akcije i pomagati jedni drugima. Jednu šibu je lako slomiti, ali kad se u snop uveze više šiba...

Komentara 2

Avatar IgorBr
IgorBr
09:03 10.11.2017.

"Sindikati – to su zapravo organizirani radnici." - ne, to su interesne organizacije koje su zapele u prošlosti i, kao i većina političara, u svom kroničnom nepoznavanju ekonomije samo nanose štetu Hrvatskoj. Premetaju socijalističke floskule o sukobu rada i kapitala, protive se fleksibilizaciji zakona o radu, brane studentima da rade, nekim izmišljenim "neoliberalizmom" plaše (ne)radnike da bi očuvali ono što oni imaju: plaće kao ministri, najsigurnije radno mjesto na svijetu na kojemu ne moraš ništa ni raditi i malo brdo beneficija. Kao i političari - sve to na račun radnika.

TR
Travno221
17:47 10.11.2017.

Ne, nego bi trebali ostaviti radnike na milost i nemilost nezajažljivim hrvatskim tajkunima. Sindikati nisu (hrvatska) prošlost nego budućnost. I nemaju puno veza sa socijalizmom. Najjače sindikate imaju Francuska, Italija, Danska, Njemačka, Grčka... sve redom socijalističke zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije