Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravomoćna presuda

Šeks: Glavaš je pobjegao kad je osjetio da će dobiti višu kaznu

'za obzor .29.05.2009. vladimir seks... Photo: Miso Lisanin/Vecernji list'
Foto: 'Miso Lisanin/Vecernji list'
1/4
Autor
Ivanka Toma
31.07.2010.
u 21:00

Osjećam satisfakciju jer stalno tvrdim da nisam mogao znati ništa o zločinima, kaže Šeks.

Osim žrtava, njihovih obitelji i zastupnika optužbe u odluci Vrhovnog suda koja potvrđuje krivnju Branimira Glavaša za ratni zločin izrečena je i svojevrsna satisfakcija Vladimiru Šeksu. Riječ je o Šeksovu svjedočenju u procesu protiv Glavaša, Ivice Krnjaka i ostalih što ga je Županijski sud u Zagrebu ocijenio nevjerodostojnim. Vrhovni sud prosudio je drukčije i rekao da su iskazi Šeksa kao predsjednika Kriznog štaba za obranu istočne Slavonije i Baranje, kao i Milana Ramljaka, Karla Gorenšeka, Srećka Lovrinčevića ili Zlatka Kramarića, prihvatljivi te da Šeks i ostali nisu morali znati za mučenja i ubojstva civila. Najviši sud kaže da vjeruje Šeksu i ostalima da nisu znali za Glavaševu ulogu u počinjenju zločina “jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti”.

Osjećate li veliko olakšanje?

Važno je da je Vrhovni sud utvrdio da je Županijski pogrešno interpretirao moj iskaz o petoj koloni te da je rekao kako nije točno da sam nevjerodostojan svjedok. Naravno da osjećam satisfakciju jer sam stalno tvrdio, u sudnici i izvan nje, da nisam mogao znati ništa o zločinima jer sam iz Osijeka otišao sredinom rujna 1991., a događaji obuhvaćeni optužnicom zbili su se kasnije.

Je li vam odluka Vrhovnog suda iznenađenje ili ste je očekivali?

Uporno sam tvrdio da proces protiv Glavaša nije u uzročno-posljedičnoj vezi s njegovim razilaženjem s HDZ-om. Postupak nije posljedica političke odmazde mene, bivšeg premijera Sanadera ili HDZ-a Glavašu. To je splet drugih okolnosti, a Glavašev razlaz s HDZ-om koincidirao je s kaznenim postupkom.

Nije li se ovdje ipak politika umiješala u pravosuđe?

Politika je imala ulogu onda kada je saborska većina uklonila zahtjev da se Glavašu skine imunitet i omogući pritvaranje. To je doista bila politička odluka donesena u Saboru i moglo bi se tu govoriti o svojevrsnom ulasku politike u pravosuđe. No, samo pokretanje postupka, vođenje istrage, podizanje optužnice i suđenje odvijalo se isključivo u režiji državnog odvjetništva i suda.

Hoćete se složiti da je Sabor ipak pretjerao kada nije dopustio Glavaševo pritvaranje?

– Nije pretjerao. Sabor je odobrio pokretanje postupka kao što to radi u svim slučajevima kod bilo kojeg kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Procjena da se ne udovolji zahtjevu za pritvor bila je uvjetovana time što se u desetak slučajeva gdje su bile podignute kaznene prijave ili optužnice za ratni zločin protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osumnjičenicima omogućila obrana sa slobode. A oni nisu bili saborski zastupnici kao Glavaš.

Do kad Glavaš može biti zastupnik?

Po sili zakona njemu je prestao status zastupnika. Ne može biti zastupnik onaj kome je izrečena pravomoćna kazna zatvora od šest mjeseci ili veća.

A do kad će mu se isplaćivati plaća?

Sabor ne treba tu donositi odluke, jedino je potrebno da Županijski sud dostavi pravomoćnu presudu.

Mislite li i vi da se Glavaš narugao hrvatskom pravnom sustavu?

Kad se čovjek nađe u situaciji poput njegove, zasigurno drukčije razmišlja. On je predosjetio ili je bio obaviješten da će dobiti preko pet godina zatvora i odlučio je da neće ići u pritvor koji bi zbog visine kazne bio obvezan. On tu informaciju nije mogao dobiti ni od koga drugog nego članova vijeća Županijskog suda u Zagrebu ili onih koji su uz to vijeće. Sumnjam da bi mu itko iz državnog odvjetništva nekim kanalima dojavio koliku će dobit kaznu. Dakle, kad je osjetio ili dobio informaciju da mu slijedi pritvor, Glavaš je sigurno mislio da neće sjediti u pritvoru i čekati godinu dana da u žalbenom postupku bude oslobođen, čemu se sigurno nadao. Netko će reći da je trebao i to stoički podnijeti, no on je odlučio drukčije.

Što za Glavaša znači sporazum o izvršenju sankcija koji imamo s BiH?

Da ima pravo izbora hoće li u zatvor u Hrvatskoj ili BIH.

Bi li bilo dobro da se Ustavni sud odlučujući o ustavnoj tužbi postavi kao najviši redovni sud?

Nije na meni da dajem takve ocjene i komentare, ali bih apelirao na javnost, kako široku tako i političku, da se suzdrži komentara koji bi se mogli shvatiti kao pritisak na Ustavni sud. Neka se ustavne suce pusti da donesu odluku bez pritisaka.

>>Nekad moćni političar i gazda Slavonije postao osuđenik

>>Glavaš: Ako sam kriv, trebali su me osuditi na 20 godina zatvora!

Komentara 290

MM
Mladen Miletić
23:48 31.07.2010.

Šeks: Glavaš je pobjegao kad je osjetio da će dobiti višu kaznu, sada smo mu dali najmanju moguču apsolutnu minimalnu samo da se vrati !

UJ
u je u mom srcu
09:00 01.08.2010.

kamoćemo s tobom rasprava vrijeđa zdrav razum evo odustajem od bilo kakve rasprave stobom

ŠI
šimuka
22:44 31.07.2010.

Dajbabaglavu Kažeš,iz matice otišlo,šta ti je matica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije