Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i poljska odlučila

Sejm ratificirao Pristupni ugovor Hrvatske EU nakon oštre rasprave

zastave (1)
Tomislav Miletic/PIXSELL
14.09.2012.
u 15:39

Glasovanju je prethodio višetjedni sukob na političkoj sceni zbog ratifikacije ulaska Hrvatske u EU

Od 432 nazočnih zastupnika poljskog Sejma samo je jedan bio suzdržan u glasovanju vezanom uz ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Na zasjedanju Sejma bio je i hrvatski veleposlanik Ivan del Vecchio. Glasovanju je prethodila oštra rasprava i višetjedni sukob na političkoj sceni zbog ratifikacije ulaska Hrvatske u EU, točnije načina ratifikacije.

Pozitivan rezultat glasovanja pokazuje da političke razmirice nisu bile usmjerene protiv ulaska Hrvatske u EU, već je bila riječ samo o unutarnjopolitičkom sukobu vladajućih liberalnih demokršćana i oporbenih konzervativaca. Poljska oporba predbacivala je neustavnost glasovanja redovitom parlamentarnom većinom o važnim europskim pitanjima kao što je ulazak Hrvatske u EU. Tražili su glasovanje dvotrećinskom većinom i time bi glas konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog i male stranke Solidarna Poljska postao važan i odlučujući. Upravo je političar Solidarne Poljske Ludwik Dorn prvi prije nekoliko tjedana „primijetio“ da se ratifikacija ugovora Hrvatske može iskoristi za ucjenjivanje vladajuće koalicije.

>> Austrija ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU

>> Estonski parlament ratificirao hrvatski Pristupni ugovor s EU

Poljski konzervativci žele na bilo koji način doći do „glasa“ u zacementiranoj političkoj sceni na kojoj su izgubili već druge izbore. Kryzstof Szczerski iz oporbenih konzervativaca argumentirao je da je glasovanje redovitom parlamentarnom većinom neustavno jer se ulaskom Hrvatske u EU mijenja i „raspored glasovanja u europskih institucijama, a time i značenje i utjecaj Poljske“.

Zastupnik poljske ljevice Tadeusz Iwanski nazvao je raspravu čudnom i kompromitirajućom za Poljsku u očima Hrvata. Agnieszka Pomaska iz Građanske platforme pitala je kolege iz oporbe „srame li se instrumentaliziranja članstva Hrvatske u EU u vlastite svrhe“. Zastupnica konzervativaca Krystyna Pawlowicz odgovorila je da joj je „žao Hrvatske jer ulazi u takvu Uniju“.

Apstrahirajući od djelomičnog euroskepticizma poljskih desničara kao i instrumentaliziranja pitanja glasovanja, Poljska je od početka pregovora podržavala ulazak Hrvatske u Europske institucije. Za vrijeme poljskog predsjedanja EU Hrvatska je potpisala Ugovor o pristupanju, a usklađeni tekst Ugovora u Zagreb je osobno donio i predao bivšoj premijerki Jadranki Kosor poljski premijer Dodnal Tusk.

Komentara 34

DO
DoktorAmer
19:12 14.09.2012.

Milose, balaknske zemlje koje si nabrojao imaju puno toga traziti u EU, prije svega uvodjenje reda, discipline, iskorijevanje korupcije, poboljsanja javne uprave itd. Naravno ima i onih slabo informiranih koji misle da je u Hrvatskoj i Srbiji sve prekrasno, i kojekakove njemacke, i svedske navike bi nam mogle pokvariti taj idilicni zivot na parsto eura mjesecno.

Avatar madcap
madcap
16:01 14.09.2012.

Sanaderovi EU-prijatelji iz EU Pučke stranke opet "žele dobro" Hrvatskoj. Kao i drugdje tako i u Poljskoj misle jedno, govore drugo, a rade-treće.

SA
sargu123
19:01 14.09.2012.

Nadam se da će nas ipak netko tko nam želi dobro zablokirat ! Tko normalan još želi u tu nakaznu tvorevinu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije