Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratifikacija

Austrija ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
06.07.2012.
u 15:50

Austrija je 11. zemlja od 27 članica koja je odobrila hrvatski pristupni ugovor, a procesi ratifikacije u svim članicama EU trebali bi završiti do 30. lipnja 2013.

Nakon Nacionalnog vijeća u srijedu i Savezno vijeće austrijskog parlamenta u petak je ratificiralo je Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji gotovo jednoglasno. Raspravi i potvrđivanju ugovora  nazočan je bio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

Za hrvatski je ugovor od nazočnih 55 zastupnika glasalo njih 53, a dvoje je bilo protiv. Savezno vijeće ima 62 zastupnika iz devet austrijskih pokrajina. Hrvatski pristupni ugovor u svojim istupima poduprli su predstavnici gotovo svih austrijskih parlamentarnih stranaka, zaželjevši Hrvatskoj dobrodošlicu 2013. godine u europsku obitelj. Istaknuli su da je RH imala "dosad najdulje i najzahtjevnije pristupne pregovore u povijesti EU te potom monitoring Bruxellesa, kojeg su Bugarska, Rumunjska i ostale zemlje iz posljednjeg kruga proširenja bile pošteđene.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) bila je protiv, pojasnivši svoje stajalište "opomenom prijateljskoj Hrvatskoj“, da još uvijek nije riješila pitanje restitucije, odnosno povrata imovine Austrijancima oduzete nakon Drugog svjetskog rata.

Zastupnica Zelenih Elisabeth Kerschbaum rekla je zastupniku FPÖ-a Gerdu Kruscheu kako je ratifikacija jedno, a restitucija drugo i da "ni Austrija nije još sve svoje žrtve obeštetila, a neke nikada neće ni moći, a pak je u EU“. Državni tajnik iz redova socijaldemokrata Josef Ostermayer rekao je da je Hrvatska "pokazala i dokazala svoju strpljivost i dosljednost“ te je uvjeren da će ispuniti i sve preostale obveze. Izrazio je žaljenje zbog ponašanja FPÖ-a, koji je kako u Nacionalnom tako i u Saveznom vijeću parlamenta spriječio jednoglasnu ratifikaciju, iako je Hrvatska to „ doista zaslužila“. Potom je čestitao veleposlaniku Bakoti na gotovo jednoglasnoj ratifikaciji Ugovora.

Nakon Nacionalnog i Saveznog vijeća austrijskog parlamenta hrvatski ugovor još treba potpisati austrijski predsjednik Heinz Fischer, čime će Austrija u potpunosti završiti ratifikacijsku proceduru. Kako je najavljeno u petak iz Fischerova ureda, svečanom činu stavljanja potpisa na ratifikacijski dokument nazočit će u ponedjeljak u podnevnim satima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Austrija je 11. zemlja od 27 članica koja je odobrila hrvatski pristupni ugovor. Procesi ratifikacije u svim članicama EU trebali bi završiti do 30. lipnja 2013. Dan poslije, 1. srpnja, RH će postati punopravna članica EU-a.

Komentara 3

Avatar bok
bok
16:19 06.07.2012.

Hrvatska se vraca doma u civiliziran svijet. Ciao Ciao Yusufosfera

MA
maraosta
22:31 08.07.2012.

ulaskom u europsku, globalnu, masonsku republiku, čeka nas sudbina grčke, europski kolonizatori če za sedam godina kupovati hrvatsku poljoprivrednu zemlju,oni če novcem osvajati tuđi teritorij, hitler i milošević su to isto radili oružjem, eu. je neokolonijalna, neofašistićka tvorevina, eu. je tihi ubojica suverenih država i malih europskih naroda.eu. sustavno uništava države a njezine građane gura u dužničko ropstvo.eu. je nelegalna država u koju nas guraju izdajnici, korumpirani strani plačenici, politički kriminalci.europska globalna masonska republika će nas već prvih godina, godišnje koštati više od deset milijardi kuna. hrvatskim građanima treba čupati iz usta da bi se izdajnici i politički kriminalci dočepali brisela.

MA
maraosta
22:35 08.07.2012.

politički kriminalci rasprodaju i to malo što je ostalo. upravljanje prirodnim bogatstvima ne smije biti u rukama multinacionalnih kompanija, imperijalista,kapitalista, ili domače buržoazije. ti resursi pripadaju narodu. mi moramo nači svojega evu moralesa. europski kriminalci su odredili pravila igre koje če nas dotući, kao i mnoge slabije razvijene europske zemlje. europska unija je neokolonijalna, neofašistička, proturadnička i protu državna nelegalna tvorevina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije