Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVNOSTI PROTEKLIH DANA

Seizmolog Kuk: Svi ovi potresi u Rumunjskoj i na našem području nisu potpuno odvojeni u širem smislu

Zagreb: Seizmolog Krešimir Kuk
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
16.02.2023.
u 12:00

Šire riječko područje, uz šire zagrebačko područje u koje ubrajamo i Banovinu, seizmički je aktivno i ugroženo. Odmah je nakon južnog priobalja koje je najugroženije, objasnio je seizmolog Krešimir Kuk

Otok Krk pogodio je jak potres magnitude 4,8 po Richteru. Epicentar je bio kod Bašćanske Drage na Krku. Potres se osjetio diljem Hrvatskog primorja. Brojni građani javljali su da se potres osjetio i u ostalim dijelovima zemlje, u Karlovcu, Zagrebu, a korisnici EMSC-a javili su da se podrhtavanje osjetilo i u BiH. 

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je da je to bio jak potres. Na pitanje ima li ovaj potres veze s nedavnim podrhtavanjima u regiji, Kuk je kazao: "Generalno, možemo primijetiti da se na širim prostorima manifestira izraženija seizmička aktivnost. Dakle u tom kontekstu sve treba gledati. Dakle svi ovi potresi i u Rumunjskoj proteklih dana i na našem području, oni nisu potpuno odvojeni i neovisni u smislu manifestiranja seizmičnosti na širem regionalnom prostoru."

Kuk je naglasio da oni nisu direktno povezani s potresima u Turskoj. "Kada kažemo direktno, mislimo da jedni direktno uzrokuju druge, ali Zemljina kora je zatvoren sustav, energija i sile prenose se i u tom kontekstu nismo potpuno odvojeni od ostatka Europe i Balkanskog poluotoka", kazao je Kuk.

"Šire riječko područje, uz šire zagrebačko područje u koje ubrajamo i Banovinu, seizmički je aktivno i ugroženo. Odmah je nakon južnog priobalja koje je najugroženije", objasnio je seizmolog Krešimir Kuk.

Zabilježena su još dva naknadna potresa magnitude između dva i tri. Zanima nas očekuje li ih se još, no Kuk je još jednom naglasio da se potresi ne mogu prognozirati. "Ne možemo prognozirati u smislu vremenske razdiobe potresa, ni njihove jačine, ali u duljem vremenskom razmaku, a možda i kraćem, naravno da je realno očekivati da se seizmičnost na tom prostoru može manifestirati", kaže Kuk.

Seizmička aktivnost vezana je i uz dijelove Slovenije, kaže Kuk, od Ilirske Bistrice pa preko Klane i cijelog obalnog pojasa u Kvarnerskom zaljevu. Ovako jak potres, kaže Kuk, može se osjetiti i nekoliko stotina kilometara dalje. 

Najjači potresi na riječkom području

"Zabilježeni su jači potresi, u povijesti potres u 19. stoljeću kod Bakra, u 18. stoljeću, nekoliko njih oko Vinodola, u 14. stoljeću je bilo jakih potresa. Godine 1838. kod Bakra bio je jaki potres, intenzitet mu je procijenjen na 7 do 8 stupnjeva, zabilježene su štete kod Bakra, Kraljevice... Godine 1870. potres u području Klane, Ilirska Bistrica 1956. godine, to su jači potresi u posljednje vrijeme", kazao je Kuk. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Zbregov
Zbregov
13:11 16.02.2023.

Kuk objašnjava, braća Grimm zapisuju....🤡🤡🤡

DL
Dvanaest__legija
12:47 16.02.2023.

Stvarno koristan članak, puno je toga razjasnio! 🤣

DU
Deleted user
14:22 16.02.2023.

Ako ovako nastavi živjet ćemo u metalnim kućama. Meni ne pada više na pamet u Zg kupiti stan u zgradi koja nije građena da izdrži veliki potres. To je izgleda nova stvarnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije