Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD SNAŽNIJI UTJECAJ

Šefu mladih SPD-a rugali su se da puši lošu travu, a sada drži ključeve vlade

Kevin Kühnert
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
1/2
03.12.2019.
u 13:44

Kevin Kühnert (30) vođa je njemačke socijaldemokratske mladeži i najzaslužniji za skretanje stranke ulijevo – “socijalist utopist” traži kolektivizaciju kompanija

Rijetko su koji unutarstranački izbori izazvali toliko potresa koliko subotnji u njemačkoj Socijaldemokratskoj partiji (SPD) čiji su članovi izabrali novo, ljevičarsko dvoglavo vodstvo – Saskiju Esken i Norberta Waltera-Borjansa, i to ispred centrističkih kandidata.

Ne samo da je to otvorilo mogućnost skorog kraja velike koalicije SPD-a i Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, već je u prvi plan stavilo tvrdnju analitičara da iza pobjede to dvoje kandidata zapravo stoji – šef stranačke mladeži Kevin Kühnert (30). Mladi socijalisti (Juso) na lijevom su krilu stranke te su svojom snagom prevagnuli na izborima.

Zbog toga je jedan komentator Spiegela zaključio: “Mladi toliko snažan utjecaj na njemačku politiku nisu imali od 1968.”. To je bila godina društvenih revolucija u Europi, a u Njemačkoj je obilježena pitanjima mladih svojim roditeljima o njihovoj ulozi tijekom nacizma.

SPD na 14 posto

Kühnert svojom utjecajnom organizacijom mladeži pokušava stvoriti sasvim novu platformu za djelovanje stranke koja je već više desetljeća mnogo više centristička nego lijeva snaga. SPD je trenutačno dio velike koalicije s CDU-om, što bi se moglo promijeniti već potkraj tjedna kad će socijaldemokrati na kongresu glasovati o napuštanju vlade. Kühnert je odmah nakon izbora novog vodstva ubacio u višu brzinu te je rezultate unutarstranačkih izbora interpretirao vrlo široko.

– Većina SPD-a više ne želi trenutačnu političku kulturu. Zbog toga ima pravo ponovno pregovarati o koalicijskom sporazumu s CDU-om – smatra šef socijalističke mladeži. Na Twitteru je rekao da protivnici žele uništiti SPD. Inače je studirao na više fakulteta, ali nije diplomirao, a kao student tri je godine radio u call centru. Ime je pak dobio po britanskom nogometašu Kevinu Keeganu, kojega je obožavala njegova majka.

I novi predsjednik Walter-Borjans zatražio je popuštanje CDU-a na pitanjima investicija i tržišta rada te je rekao da “ako koalicijski partner krene putem opstrukcije, morate donijeti odluku da ne možete nastaviti”. No predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer odbija pomisao na ponovno pregovaranje o uvjetima koalicije. To bi moglo naići na otpor upravo među socijalističkom mladeži. Za razliku od posljednjeg premijera SPD-a Gerharda Schrödera koji je od 1998. do 2005. na vlasti provodio većinom protržišne politike, Kühnertov Juso eksplicitno traži socijalističke politike, uključujući i ukidanje reformi tržišta rada koje je provela upravo Schröderova vlada.

Mladi je socijalist najzapaženiji bio u svibnju kad je izišao s prijedlogom – kolektivizacije najvećih kompanija u zemlji, BMW-a i Siemensa.

– Za mene nije toliko bitno piše li kraj zvona BMW-a da je to “državna automobilska kompanija”, “zadružna automobilska kompanija” ili pak da kolektiv odluči da BMW više nije potreban u ovakvom obliku. Za mene je važnije da se distribucija profita kompanije demokratski kontrolira, što znači da ne bi trebao postojati kapitalistički vlasnik kompanije – rekao je tad Kühnert, kojega su mnogi tada prozvali “socijalistom utopistom”.

Njegov stranački kolega Johannes Kahrs, bliži centru, nazvao je prijedloge mladog političara “groznom besmislicom”.

“Što je pušio? Nemoguće da je to bilo legalno”, napisao je Kahrs na Twitteru te je na istoj mreži dodao i da mladić zastrašuje birače u vrijeme predizborne kampanje. Bilo je to nekoliko tjedana uoči europskih izbora na kojima je SPD osvojio samo 16 posto glasova. Trenutačne ankete predviđaju mu dva posto glasova manje.

Suradnja i s komunistima?

No, upravo je to jedan od razloga zašto dio socijaldemokrata traži skretanje ulijevo i napuštanje vladajuće koalicije. Mnogima se čini da ona ne može izgraditi profil surađujući s CDU-om. Tijekom unutarstranačkog referenduma u SPD-u početkom 2018. o tomu trebaju li ući u veliku koaliciju s demokršćanima, Kühnert je bio glasno protiv.

U to vrijeme britanski novinari opisivali su ga kao najtalentiranijeg lijevog političara od spomenutog Schrödera, pa i kao mogućeg budućeg kancelara.

No, da bi se to dogodilo bila bi potrebna velika promjena u njemačkoj političkoj areni kojom dominira CDU, a iza kojeg su Zeleni, SPD te krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD). Neki smatraju da bi SPD, skretanjem ulijevo, mogao jednog dana težiti formiranju vlade sa Zelenima i Ljevicom koja je nasljednica istočnonjemačkih komunista. Ako bi Zeleni i SPD pristali na sklapanje vlade s krajnjom ljevicom i bivšim komunistima, to bi moglo gurnuti CDU i AfD na bližu suradnju.

A s obzirom na dugoročno propadanje socijaldemokrata, Kühnert bi mogao biti spreman na povezivanje sa svim lijevim snagama kako bi došao u poziciju da vodi sasvim drukčiju politiku

Video: Evo kolike su zapravo plaće u Njemačkoj

Komentara 6

RO
ronyday
15:37 03.12.2019.

Teško je naći leve bilo gdje da su normalni

DU
Deleted user
20:56 03.12.2019.

Nije više na travi. Prešao je na tvrđe "stvari" - vidi se po njegovim izjavama. Neki tvrde da on nema problema s drogom nego bez nje.

DU
Deleted user
18:55 03.12.2019.

Zemljo, otvori se i posaugaj to prije nego što Njemačka definitivno ode u kukuruz. Šteta države koja je puno obećavala sve donedavno. Gott erbarme und erloese uns!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije