Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOST RASTE

Čelnici CDU-a ovacije u stranci i palac dolje u anketama

Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.11.2019.
u 09:15

Ključna stranka u EU Kongres demokršćana, na koji se Angela Merkel žurila iz Zagreba, u znaku je statusa Annegret Kramp-Karrenbauer

Njemačka kancelarka Angela Merkel požurila je iz Zagreba, gdje je sudjelovala na kongresu Europske pučke stranke, na kongres svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU), koji je jučer započeo u Leipzigu. Iako je kongres u Zagrebu bio izborni, bila je to dječja igra u usporedbi s izazovima koji pomalo umornu kancelarku očekuju u Leipzigu.

Krah rejtinga centrista

Kongres njemačke vladajuće stranke pritom uopće nije izborni i službeno bi se trebao baviti samo “brušenjem” stranačkog programa, ali CDU se ponovno mora baviti stranačkim vodstvom i pripremama na razdoblje nakon najavljenog odlaska kancelarke Merkel. Kao što je poznato, kancelarka Merkel, po mnogima preuranjeno, objavila je prije više od godinu dana da će se po okončanju kancelarskog mandata povući, odlučivši čelnu poziciju u stranci odmah prepustiti Annegret Kramp-Karrenbauer. Odonda je AKK, kako su je njemački mediji prozvali, napravila niz pogrešaka, zbog kojih se nije uspjela profilirati u vjerodostojnu nasljednicu moćne političarke, iza koje su četiri kancelarska mandata. Nakon godinu dana njezina mandata mnogi u stranci sumnjaju da je ona prava osoba za preuzimanje dužnosti kandidatkinje CDU-a za kancelarsku dužnost, zbog čega je jučer na kraju svog govora pozvala 1000 delegata da je podrže ili će u protivnom odstupiti.

– Ako mislite da Njemačka kakvu želim nije Njemačka koju želite, razgovarajmo o tome i završimo s tim danas. Ovdje i sada – poručila je Kramp-Karrenbauer, na što je dobila ohrabrujući odgovor u obliku sedmominutnih stojećih ovacija. Iako aplauz svjedoči da Kramp-Karrenbauer uživa stranačku potporu, prema trenutačnim anketama koalicija CDU/CSU uživa potporu samo između 25 i 27 posto birača, dok je na prošlim izborima osvojila 33 posto glasova. Još lošije u anketama stoji sama Kramp-Karrenbauer, za koju prema nedavnoj anketi ZDF-a samo osam posto ispitanika smatra da bi bila dobra šefica njemačke vlade, dok za Friedricha Merza, kojeg je Kramp Karrenbauer pobijedila na lanjskim unutarstranačkim izborima – i oko kojeg se sada okupljaju njezini unutarstranački oponenti – to misli čak 35 posto ispitanika.

I ankete koje ispituju stavove birača CDU-a nisu osobito naklonjene aktualnoj predsjednici, koja uživa nizak rejting među stranačkom bazom, što je činjenica koju stranački čelnici neće moći dugo ignorirati, osobito kako se budu približavali izbori. Ankete samo potvrđuju da Kramp-Karrenbauer nije uspjela nametnuti svoj autoritet unutar stranke, niti se profilirati u autentičnu i sposobnu čelnicu. Situacija za CDU nije dobra ni kad se pogleda šira slika. Rejting socijaldemokrata (SPD), sadašnjih koalicijskih partnera CDU-a, pao je na povijesno niskih 14 posto, što znači da CDU i SPD zajedno više nemaju parlamentarnu većinu.

Vrući krumpir A. Merkel

Nakon što je lani u prosincu izabrana, Kramp-Karrenbauer se našla u nezavidnoj situaciji, jer je kancelarka Merkel odlučila odraditi svoj kancelarski mandat do kraja, prepustivši svojoj izabranici stranački tron. Time ju je dovela u nezahvalnu poziciju, jer nije jednostavno nametnuti stranački autoritet u vladajućoj stranci bez dužnosti kojom se vlast i moć ostvaruju, a to je kancelarska, a ne stranačka dužnost. Osim toga, na početku je Kramp-Karrenbauer odbila ući u vladu kao ministrica, što se pokazalo kao dalekosežno loša odluka, jer je njezina politička moć bez ministarske funkcije samo dodatno smanjena. Naposljetku je “uskočila” u vladu kada je ministrica obrane Ursula von der Leyen imenovana za novu šeficu Europske komisije.

Kramp-Karrenbauer tako je postala njemačka ministrica obrane, iako se ni na toj dužnosti nije proslavila. Nedavno je predložila uspostavu zaštićene zone na sjeveru Sirije, a da se prije toga nije posavjetovala ni s kancelarkom Merkel, niti je prijedlog uskladila s koalicijskim socijaldemokratima. Sve je to dovelo u pitanje njezin kredibilitet, zbog čega je ponovno otvoreno pitanje tko će voditi njemačke demokršćane nakon odlaska kancelarke Merkel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije