Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

Šefovi IFJ-a i EFJ-a Josipoviću: Zakon o PDV-u krši zakon!

novine,kiosk
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
21.06.2013.
u 09:20

"Ovaj prijedlog predstavlja uplitanje u temeljne slobode medija jer se njime krše brojni hrvatski zakoni, uključujući Ustav Republike Hrvatske te Zakon o medijima"

Jim Boumelha, predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ), i Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), poslali su otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću u kojemu izražavaju zabrinutost u povodu konačnog prijedloga Zakona o porezu na dodanu vrijednost, o kojemu se trenutačno raspravlja u Hrvatskom saboru. Čelnici novinarskih organizacija navode da prijedlog predstavlja uplitanje u temeljne slobode medija, da se njime krše brojni hrvatski zakoni, ali da je i u suprotnosti s europskim zakonima.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče,

obraćamo Vam se u ime Međunarodne federacije novinara, koja predstavlja 180 sindikata i udruga novinara diljem svijeta, i u ime njezine regionalne grupe, Europske federacije novinara, kako bismo Vam prenijeli našu izrazitu zabrinutost povodom usvajanja konačnoga prijedloga hrvatskoga Zakona o porezu na dodanu vrijednost, oko kojega se trenutačno raspravlja u Hrvatskome saboru, posebice u pogledu njegovih odredaba u članku 38.

Podržavamo članicu naše Federacije u Hrvatskoj, Sindikat novinara Hrvatske, u njihovoj tvrdnji da ovaj prijedlog predstavlja uplitanje u temeljne slobode medija jer se njime krše brojni hrvatski zakoni, uključujući Ustav Republike Hrvatske te Zakon o medijima. Nadalje, prijedlog je u suprotnosti s europskim zakonìma o neutralnostì, diskriminaciji i proporcionalnosti, kao i s određenim europskim dokumentima i direktivama, uključujući Povelju EU o temeljnim pravima.

Stav je mnogih zainteresiranih strana, naročito Hrvatske udruge novinskih izdavača, da će odredbe predloženoga zakona koje omogućuju nejednaku primjenu porezne stope PDV-a na iste proizvode (dnevne) novine – imati ogroman utjecaj na tiskovne medije. Ovaj nejednak tretman ne postoji skoro ni u jednoj državi članici u kojima se jedinstvena smanjena stopa primjenjuje na sve vrste novina podjednako, kako na dnevne novine tako i na časopise.

Slažemo se s Udrugom izdavača da ih je uvođenjem takvih nejednakih mjera Vlada RH izravno stavila u nepovoljan položaj na tržištu, pritom izravno kršeći pravnu stečevinu EU, direktivu o PDV-u, razne nacionalne zakone (uključujući Zakon o medijima) te Ustav RH.

Podjednako smo zabrinuti i zbog drugih aspekata predloženoga zakona koji su neopravdani, Kao što je različita primjena porezne stope PDV-a na temelju razlike koja je povezana isključivo s brojem znakova u znakovnome nizu ili nemogućnosti Vlade RH da pobliže odredi tko će biti odgovoran za provedbu novoga propisa.

Ovo bi doista neminovno stavilo novinare i medije u poziciju na kojoj će njihove tekstove i sadržaje "pažljivo pregledavati" hrvatska nadležna tijela jer će se procjenjivati pri odlučivanju o odgovarajućoj poreznoj stopi. Naglasak na postavljanju granične Iinije od 25.000 ili više tiskanih riječi te poticanje na taj način kvantitete iznad kvalitete također će omogućiti nadležnim tijelima utjecaj na medije.

To će nedvojbeno značiti izravno uplitanje Vlade u slobodu tiska, s obzirom na to da je sloboda tiska osigurana hrvatskim Zakonom o medijima.

Pozivamo Vladu RH da počne razgovore sa Sindikatom novinara Hrvatske i drugim zainteresiranim stranama kako bi se izmijenio dio ovoga zakona koji je diskriminirajući, narušava tržište tiskovnih medija i krši zakone i propise Republike Hrvatske i EU.

>> Prihvatili zakon o PDV-u i diskrimina​ciju sa 25 tisuća riječi

>> Jandroković: Stope PDV-a manje su samo za novine koje pogoduju SDP-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije