Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politička nekultura

'Dogradonačelnik me usred sjednice upitao: Učiteljice, mogu li na WC?'

Sanja Lovrenović
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
03.05.2015.
u 16:45

Šefica Gradskog vijeća Petrinje kaže da je kolege podcjenjuju jer ima 29 godina, ali će se i dalje boriti protiv političke i ljudske nekulture i nastojati uvesti red na sjednice

Prije mjesec dana, Petrinjka Sanja Lovrenović izabrana je za predsjednicu Foruma mladih SDP-a Sisačko-moslavačke županije. Diplomirana učiteljica postala je svojevrsni fenomen kada je koncem 2013. u 27. godini izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća Petrinje, čime je postala i najmlađa osoba u Hrvatskoj na toj funkciji. Od tada je učestalo izložena napadima koji, tvrdi, nisu isključivo politički.

Nedavno se ponovo našla na meti oporbenih čelnika pod vodstvom HDZ-a i HSS-a koji su je nakon prekida sjednice opet žestoko kritizirali i javno prozivali.

– To se nije dogodilo prvi put. Te se situacije ponavljaju otkako sam imenovana na mjesto predsjednice GV-a, ali sam trpjela. Sada mi je pukao film – kaže Lovrenović. Smatra da su u pozadini napada razni motivi, od muškog šovinizma do činjenice da je mlada, a nekima smeta i to što je učiteljica. Zbog toga je tema poruga čak i među vijećnicima iz vlastite koalicije.

– Prošli tjedan mi je zamjenik gradonačelnika rekao: "Učiteljice, mogu li na WC?" To je bilo ružno i zamolila sam ga da napusti sjednicu. Također, govore mi da nisam u razredu i da ne mogu uvoditi red. Ali predsjednica sam GV-a i naravno da moram uvesti red! – napominje Lovrenović.

Nakon svega, odlučila je više ne šutjeti. Ne želi dopustiti blaćenje svoga imena, a pogotovo vrijeđanje profesije. Odlučna je i u namjeri da nastavi praksu izbacivanja nepristojnih vijećnika sa sjednica.

Ne dopuštam ružne riječi

– Bilo je situacija da je troje vijećnika žvakalo gumu. I meni je danas smiješno kad se na to osvrnem. Ali na sjednicama se nalazimo u Gradskom vijeću, a ne na cesti. Bilo je i podizanja tonova, vike i ružnih riječi. To je ispod svake razine i neću to dopustiti – upozorava mlada SDP-ovka.

Ipak, sjednica je nastavljena u srijedu da bi se raspravljalo o očuvanju tzv. Nove bolnice kojoj prijeti gašenje jer ne posluje profitabilno i na godišnjoj je razini u minusu od 2 milijuna kuna. Na njezina tri odjela koja su pod ingerencijom sisačke bolnice "Ivo Pedišić" radi 140 ljudi. Ako se scenarij ne spriječi, svi zaposlenici završit će na ulici. Veliki je to problem za grad koji ima najveću stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, oko 20 posto. Bez posla je 3500 ljudi, a nekoliko stotina ih je dobilo otkaze samo u posljednjih godinu dana kada je Gavrilović ugasio dio pogona.

Lovrenović se prošli tjedan susrela s ministrom Sinišom Vargom i uputila ga u problematiku, a nije prešutjela ni problem odlaganja toksičnog otpada na Trgovskoj gori zbog čega su građani također jako zabrinuti. Tvrdi da vladajući čine sve kako bi s Petrinje maknuli etiketu grada-slučaja, ali situacija se teško popravlja.

– Već drugu godinu subvencioniramo novozaposlene. Proglasili smo ekološki pojas u gradu i okolici i sve koji su se zaposlili u ekoproizvodnji mjesečno subvencioniramo s 1200, a one u proizvodnim djelatnostima s 1000 kuna – objašnjava i dodaje da je programom obuhvaćeno oko 50 ljudi.

Ističe i da je koalicija smanjila naknade vijećnicima, plaću gradonačelnika i da su svi ti rezovi urodili plodom. Njezina je plaća smanjena sa 7500 na 2800 kuna, a ti su potezi pomogli da se dug Grada smanji sa 19,5 mil. na 12,5 mil. kuna.

Priznaje da se Grad zadužuje, i to milijunski, kao nedavno za Privredu d.o.o. To je, kaže, bilo neizbježno da bi se pokrenuo veliki projekt rekonstrukcije komunalne infrastrukture vrijedan 355 mil. kn koji je odobrila Europska komisija. Uskoro bi trebala početi gradnja 72 km kanalizacije i 50 km vodovoda koji će Petrinjcima konačno osigurati pitku vodu, ali i smanjiti mogućnost od učestalih poplava.

Mladi su apolitični

No, problem nezaposlenosti ostaje. Nijedna gradska vlast od oslobođenja Petrinje nije uspjela pokrenuti željeni projekt gospodarske zone, jedini koji bi mogao privući velike ulagače i otvoriti više radnih mjesta, kao što je to učinjeno npr. u Zaboku i Jalžabetu. Pitamo zašto.

– Nismo uspjeli, a pokušali smo. Kad smo došli na vlast, nije nas dočekao nijedan gotov projekt. Krenuli smo od nule. Trenutačno se u tom području grade ceste i naponska mreža, a moramo sagraditi i komunalnu infrastrukturu da bi netko od ulagača uopće mogao doći. To je kod nas u Petrinji zatvoreni krug – objašnjava Lovrenović i izražava nadu da će i to do kraja mandata pokrenuti. Pogotovo jer u vladajućoj koaliciji SDP-HNS dobro surađuju, nema trzavica kao u Vladi. Mlada SDP-ovka planira nastavak rada u obrazovanju, a što se političkih ambicija tiče, tvrdi da su one na lokalnoj razini. No, lako bi se mogla jednog dana zamisliti u fotelji gradonačelnice.

Žao joj je što su mladi apolitični, nada se da će se to promijeniti i da ih neće dodatno demotivirati ono što trenutačno doživljava u vijećnici.

– Nikada se ne treba zaustaviti na prvoj prepreci. Da sam odustala od fakulteta kada sam pala prvi ispit, ne bih danas imala diplomu. Treba znati što se želi i imati svoj cilj. Tada ostalo nije toliko bitno – zaključuje.

>>Petrinja protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

>>Stižu pročistači: pitka voda za sve u Petrinji

Komentara 13

DU
Deleted user
17:10 03.05.2015.

proglasili ekološki pojas u najtvrđem industrijskom gradu, a na sjednicama gledaju žvače li tko žvaku. i onda se čude nezaposlenosti i propadanju.

OS
osica
17:20 03.05.2015.

Ovo je bez veze. Netko hoće reklamu preko žvakaćih. "Traži se rezultat a plače se na samo"

OB
ObrenM
07:28 04.05.2015.

Obzirom,da se je zamjenik gradonacelnika osjecao kao dijete,nakon skrbi za grad spomenute drugarice,mogao je zamoliti doticnu,da mu u wc-u pomogne izvaditi vrsnjaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije