Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za rudine

Šef održavanja pruga u Splitu tvrdi da nije znao za prskanje tračnica

rudine
Ivana Ivanović/PIXSELL
03.03.2011.
u 12:36

Svjedočenja otkrivaju nove propuste učinjene prije nego li je nagibni vlak iskočio iz tračnica u ljeto 2009. godine kod Rudina

– Prijašnjih godina retardantom se prskala zelena površina, a ne željeznička pruga. Već tristotinjak metara od prskanja Drago Rogulj zvao je svog šefa da mu kaže da nešto nije u redu. Nije mi poznato da je netko nadzirao prskanje – kazao je Srđan Šimić, profesionalni vatrogasac i član DVD-a Kaštela, svjedočeći na Županijskom sudu u Splitu o željezničkoj nesreći u Rudinama.

Šimić je bio u robelu (pružno vozilo) i potvrdio je da im je  kad su stigli u Labin rečeno da je iskočio nagibni vlak. Vraćali su se u Kaštela, međutim kako vozač nije mogao zaustaviti robel, iskočio je s ostalima iz njega.

Na upit jednog od okrivljenika kako su se ponašali kotači robela, Šimić je kazao:
– Bio mi je zadatak spasiti živu glavu, a ne gledati kako se ponašaju kotači.

I svjedok Špiro Radunić, član DVD-a Kaštela, potvrdio je da se nikada do te 2009. godine nije retardantom prskalo tračnice nego samo raslinje.

Treći saslušani svjedok Tonči Kovač, šef sekcije održavanja pruga u Splitu u HŽ Infrastrukturi, izjavio je da uopće nije bio obaviješten da će se pruga tretirati retardantom!

– Moja je obveza staviti robel na raspolaganje službi zaštite od požara, a u vrijeme nesreće bio sam na godišnjem odmoru – kazao je Tonči Kovač. Na upit zastupnice optužbe Rene Laure je li sekcija znala da će se pruga tretirati odgovorio je kako nema saznanja tko je o tome obavijestio nadzorništvo.

– Ovdje nije poštivana uobičajena procedura, moralo se obavijestiti pisanim putem tako da postoji nekakav službeni trag – kazao je Kovač.

Suđenje za nesreću "vlaka smrti" nastavlja se sutra saslušavanjem novih svjedoka.

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
18:59 03.03.2011.

Šef održavanja pruga u Splitu tvrdi da nije znao za prskanje tračnica, primitivno nepotrebno ispitivanje ili utvrđivanje pronalaženje . postoji li pismeni izvještaj koji je zaprimio i podpisao ? Ja ili ne ? Ili je istina da se je retardirano se radi sa retardantom. Radni nalog je bio prskati PREAGOVE ili TRAČNICE kamenje okliš ? Uređaj za radni zadatak je legalan i zakonski odobren od za zaštite na radu kao radni uređaj ?

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
09:32 04.03.2011.

Ne samo da nije znao za prskanje tračnica,već uopće nije znao ni da postoji pruga do Splita Šef održavanja pruga u Splitu,tek je iz novina saznao da postoji : pruga do Splita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije