Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob interesa

Šef Odašiljača i veza Malić želi HRT-u oprostiti 25 mil. kn duga?

'18.04.2012., Trg sv. Marka 8, Zagreb - Sabor odnosno saborski zastupnici potvrdili i izglasali Sinisu Hajdas Doncica za novog ministra prometa. Prvi mu je cestitao premijer Zoran Milanovic. Photo: Sa
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
28.05.2012.
u 10:00

Još dok je novi šef uprave OIV-a bio zaposlenik HRT-a između te dvije tvrtke izbio je sukob zbog toga što je HRT jednostrano prestao plaćati usluge

Je li novi predsjednik uprave Odašiljača i veza Mladen Malić u sukobu interesa? Nakon što je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ultimatumom Maliću da vrati otpremninu od 206.000 kuna, koju je dobio prije četiri godine kao tehnološki višak u OIV-u, ili podnese ostavku pokušao donekle ublažiti skandal s njegovim nedavnim imenovanjem, na vidjelo sada izlazi novi skandal.

Zajedničko povjerenstvo

Novi šef OIV-a Mladen Malić prije četiri godine napustio je tu tvrtku s otpremninom i odmah se zaposlio na HRT-u, gdje je, kako je priznao, bio tehničko osoblje. Međutim, naš izvor iz OIV-a, koji je u to vrijeme poslovno surađivao s HRT-om, kaže da je Malić posljednje četiri godine na HRT-u bio zadužen za praćenje provedbe ugovora između HRT-a i OIV-a. Posebno se, kaže, brinuo o naplaćivanju penala OIV-u u slučaju prekida i lošije kvalitete emitiranja. Istina, kao stručnjak za emitiranje, formalno nije bio član Ravnateljstva HRT-a, ali je, kažu, bio ključna osoba u tehnici HRT-a i stvarna logistika ravnateljstvu HRT-a u pogledu donošenja odluka iz područja ugovornog odnosa s Odašiljačima i vezama. Takav Malićev status na HRT-u bio je i razumljiv jer je prije dolaska punih 27 godina radio na OIV-u i bio dobro upoznat s poslovnom politikom prema svojoj novoj tvrtki. Kakav je utjecaj imao na poslovne odnose između HRT-a i OIV-a, kaže naš izvor, najbolje se vidi iz činjenice da ga je HRT imenovao u zajedničko povjerenstvo s OIV-om za provedbu ugovora.

Još dok je novi predsjednik uprave OIV-a bilo zaposlenik HRT-a, između te tvrtke i OIV-a izbio je spor zbog toga što je HRT jednostrano prestao plaćati usluge koje im pruža OIV. Naime, HRT je u kolovozu prošle godine raskinuo ugovor s OIV-om koji je trebao trajati do 31. prosinca 2012. godine. Taj je ugovor potpisan u siječnju 2008. godine i bio je vrijedan 120 milijuna kuna. Na račun petogodišnjeg ugovora HRT je od OIV-a isposlovao znatne popuste.

Otkako je HRT jednostrano prekinuo ugovor, dospjela potraživanja OIV-a prema HRT-u narasla su na čak 40 milijuna kuna, što je otprilike 15 posto godišnjih prihoda OIV-a. Novi predsjednik uprave Mladen Malić, koji je u vrijeme otkazivanja tog ugovora bio zaposlenik HRT-a, otkako je došao na čelno mjesto OIV-a, zagovara nagodbu s HRT-om na način da OIV oprosti HRT-u 25 milijuna kuna duga. Takva nagodba, tvrdi naš izvor, bila bi u potpunoj suprotnosti s nalazom internog revizora, čije je mišljenje kako je to opraštanje tolikog duga izravna šteta za OIV. Osim toga, u neravnopravan odnos dovode se i druge tvrtke kojima OIV pruža usluge i koje redovito plaćaju račune.

Malić šuti

Predsjednik uprave OIV-a nije bio raspoložen za razgovor o pregovorima s HRT-om niti nam je želio reći je li točno da zagovara nagodbu koja bi HRT-ov dug smanjila za 25 mil. kuna.

– Dok traju pregovori s HRT-om, ne mogu vam ništa reći – bio je kratak Malić.

Iako novi predsjednik uprave OIV-a Mladen Malić pere ruke od poslovnog odnosa OIV-a i HRT-a, pravdajući se da je on na HRT-u bio samo tehničko osoblje, oni upućeniji u te odnose kažu da je zagovarao raskid ugovora s OIV-om uvjeravajući upravu HRT-a da plaćaju višu cijenu od stvarne. Još navode da je bio inicijator prijave HRT-a protiv OIV-a HAKOM-u, što je odbijeno, te Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja čiji je postupak u tijeku.

Novi šef uprave OIV-a riječki je kadar i novi ga je ministar Siniša Hajdaš Dončić "naslijedio" od svoga prethodnika. Ultimatumom je riješio njegov prvi skandal oko otpremnine, a o tome je li novi šef OIV-a u sukobu interesa raspravljat će, stigne li prijava, saborska tijela zadužena za to.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar ex osa
ex osa
10:24 28.05.2012.

kolika mu je provizija............? 10%% ..... više?...............vila, jahta.............

Avatar best vocal
best vocal
10:53 28.05.2012.

sve trebaju platit, sva ta stoka s htv-a koja ništa ne radi i nema nikakav program, ali meni znaju blokirat račun za 160 kuna, lopovska država

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:22 28.05.2012.

Neka plate sve - Ako oni mogu slati ovrhe na mirovine od 600 kuna zbog 80 kuna duga, onda neka i oni plate svoje dugove. Na HRT-u radi 4500 ljudi, na novoj oko 400 a na RTL-u oko 300, too dovoljno govori - 80 kuna mjesečno svako kućanstvo u ovoj državi daje da bi oni mogli imati prosječnu plaću od 7-8 tisuća kuna, a neke \"zvijezde\" i po 10,20 čak i 30 tisuća!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije