Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RH – SLO

Šef hrvatske diplomacije potvrdio: Prihvaćamo francuski prijedlog!

16.12.2008.
u 20:33

Hrvatska je spremna dati čvrsta jamstva Sloveniji, ako to traže Ljubljana i Bruxelles, u kojima će stajati da ni jedan dokument koji ćemo upotrijebiti u pregovorima neće prejudicirati granicu sa Slovenijom. To je od nas korektno i u okviru europskih standarda poručio hrvatski premijer Sanader iz New Yorka.

Komentare francuskog predsjednika Sarkozyja o ostvarenom napretku Hrvatske u procesu pristupanja Uniji Sanader je ocijenio važnima jer to govori i kao predsjedatelj EU.

Sporni detalji, ali...
– To su prije nekoliko dana u Bruxellesu poručili i predsjednik EU komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Olli Rehn te možemo reći da Hrvatsku očekuje jasna budućnost oko ulaska u EU.”

– Najnoviji je francuski prijedlog na stolu i o njemu se trebaju očitovati obje strane. Hrvatska strana pomno analizira tekst i konzultira stručnjake međunarodnog prava – kazao je jučer ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, dodavši da je Hrvatska blizu prihvaćanja teksta.

– O nekim se detaljima ne slažemo, ali postoji i dobra volja da se razlike prevladaju – kazao je Jandroković.

Iako tekst najnovije izjave koju je predložio francuski predsjedatelj nije dostupan medijima, doznaje se da on ne uključuje odredbu prema kojoj bi se Hrvatska morala obvezati da neće koristiti dokumente obuhvaćene pregovorima u budućem arbitražnom sporu o granici.

Pahor podržao Janšu
A slovenski je premijer Borut Pahor uoči sastanka sa šefovima parlamentarnih stranaka izjavio da je za njega posebno važno da slovenski politički vrh o tim pitanjima na današnjem sastanku postigne punu suglasnost uoči međuvladine konferencije. Pahor naglašava da je podržao stajališta Janšine vlade.

– S našim je stajalištem upoznata većina ostalih premijera EU i uvjeren sam da ćemo početkom iduće godine u ubrzanom dijalogu sa Zagrebom potražiti rješenja kojima će se riješiti sadašnje teškoće – kazao je Borut Pahor.

Nakon razgovora sa Sanaderom Pahor više ne vidi mogućnost postizanja zadovoljavajućeg dogovora do međuvladine konferencije. Rješenja će trebati tražiti nakon te konferencije, kaže on.


Francuzi čekaju Slovence do 15 sati

Francusko Predsjedništvo EU nije sinoć dočekalo da slovenska vlada pošalje suglasnost na tekst izjave kojom bi se odblokirali hrvatski pristupni pregovori. O tome su tekstu slovenski i francuski diplomati u Bruxellesu cijeli dan vijećali u postupku koji je izvor francuskoga Predsjedništva nazvao “finim podešavanjem teksta”. Francuzi očekuju da im Ljubljana suglasnost pošalje danas do 15 sati. (SdP)


Sanader: Nekada smo trebali pomoć UN-a, a danas je nudimo drugima

Hrvatski premijer predsjedao je sjednicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravljalo o somalijskim piratima, a prihvaćena je i rezolucija u kojoj se pružila potpora izraelsko-palestinskom mirovnom procesu iz američkog Annapolisa te su obje strane pozvane da nastave proces i u 2009. godini. – Možda su nekima u Hrvatskoj te teme nevažne, ali kao članica Vijeća sigurnosti i predsjedavajuća zemlja u prosincu pokazali smo da se znamo nositi i sa svjetskim problemima. Nekada smo trebali pomoć UN-a, a danas je nudimo drugima – rekao je premijer Sanader koji se na rubu zasjedanja sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Glavni tajnik obećao je Sanaderu posjet Hrvatskoj 2009. godine. (J. J. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije