Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2016. u 23:00

Merkel nije morala odstupiti od politike dobrodošlice, a više nitko ne dolazi u Njemačku

Otkad je zajednica europskih država, pratile su je nagađanja da je pitanje vremena kad će se raspasti. Previše je tu nacionalnih interesa i nemaju sve države jednak utjecaj. No i osnivači su dobro znali s kakvim se silnicama moraju nositi pa je i EU napravljen dovoljno fleksibilno da preživi turbulencije. Sve dok s imigrantima nije stigla prava kriza.

Uloga austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza bila je ključna u “old timers cars” operaciji spašavanja Austrije i, posljedično, Unije. Tek sada je osviješteno što se u Europi događalo posljednjih desetljeća. Nacionalne vladajuće elite su na institucije EU prenijele nacionalne ovlasti brže nego što je to bilo prihvatljivo biračima. Dok su vremena bila dobra, birači nisu posvećivali pozornost tomu što su se vlade odrekle dijela vlasti. No s dolaskom krize, prvo ekonomske, a onda imigrantske, stvari su se počele mijenjati jer su se EU institucije našle odgovornima za pitanja poput migracijske i monetarne politike oko kojih ne postoji europski konsenzus.

Ne samo da je donošenje odluka komplicirano već je jasno da EU nema legitimitet da nametne odluke “za europsko dobro”, smatra britanski povjesničar Brendan Simms. Odlučuje se u dva koraka. Prvi je paraliza institucija jer ne mogu pronaći zajedničko rješenje. Drugi korak nastupa kad se kriza pretvori u hitno stanje: tada se primjenjuje politika sile, jače države rješenje nameću slabijima. S dolaskom više od milijun imigranata, netko je morao presjeći čvor. Sebastian Kurz, ponajprije iz vlastite potrebe, inicirao je zatvaranje zapadnobalkanske migrantske rute, uz kritike Bruxellesa i Njemačke da je riječ o neeuropskom ponašanju.

No kritike su brzo splasnule jer je potez S. Kurza barem nakratko smirio napetosti i dopustio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da ne odstupi ni pedlja od politike dobrodošlice, ali da u stvarnosti više nitko ne dolazi u Njemačku. Bruxellesu je njegov potez omogućio da u stabiliziranoj situaciji postigne sporazumom s Turskom i tako spasi svoj obraz, ali i europski projekt.

>> Kurz: Makedonija ne može sama u izbjegličkoj krizi, problem Grčka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije