Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Sebastian Kurz: Došao je kraj politici pozivanja izbjeglica

Naslovnica
Foto: VL
08.11.2015.
u 00:01

Kurz je prethodno bio tajnik za integraciju, a nakon što su socijaldemokrati (SPÖ) i njegovi narodnjaci (ÖVP) ušli u koaliciju, postao je član austrijske vlade i ministar vanjskih poslova

Od prvog dana otkako je postao austrijski ministar Europe, integracija i vanjskih poslova u prosincu 2013. godine, Sebastian Kurz, najmlađi šef diplomacije u povijesti Republike Austrije i Europske unije, prošao je “vatreno krštenje” na diplomatskim parketima Europe. Javnosti je za oko zapeo svojim gotovo dječačkim izgledom, ali još više čovjek i političar bez dlake na jeziku, sa snažnim osjećajem za teme koje se tiču budućnosti. Kad je riječ o njegovim godinama, ovaj 29-godišnjak istinski je rijedak slučaj u svjetskoj politici.

Kurz je prethodno bio tajnik za integraciju, a nakon što su socijaldemokrati (SPÖ) i njegovi narodnjaci (ÖVP) ušli u koaliciju, postao je član austrijske vlade i ministar vanjskih poslova. Mediji ga opisuju kao zvijezdu u usponu austrijske Narodne stranke i ministra koji zagovara integraciju stranaca u Austriji, ali uz uvjet da njihova djeca moraju naučiti njemački jezik i to već u predškolskoj dobi. S tim u vezi organizirao je i besplatne tečajeve njemačkog jezika za muslimanske vjerske službenike u Austriji te istodobno pokrenuo Forum za dijalog s islamskim vjernicima.

Mladi Sebastian jedan je od najpopularnijih političara u Austriji, građani ga doživljavaju simpatičnim, pristojnim i posebno talentiranim „dečkom“. Izuzetno cijene njegovo odlično snalaženje na diplomatskom terenu. Čak i oni koji su se na početku bojali da će zbog svoje mladosti i vanjskopolitičkog neiskustva svoju zemlju izvrgnuti podsmjehu. No, dogodilo se suprotno. Lider među šefovima diplomacije EU, koji u svojim javnim istupima dosljedno govori ono što misli bez obzira na reakcije, koje ponekad znaju biti i vrlo žestoke, postao je tražena osoba i medijski ljubimac, pa se na intervju s njime ponekad čeka i nekoliko mjeseci.

Intervju s austrijskim ministrom Kurzom pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Najbolje plaćeni Hrvat 2014. zaradio 7,7 milijuna kuna

>> REPORTAŽA: S Goranom Bregovićem na imanju njegova oca Franje u Čvrstecu kraj Križevaca

>> HR odred za doping: Uskoro ulazimo i u teretane za rekreativce i fitness-centre

>> Robert Matanić traži da mu vrate lisice, preklopni nožić i 15.000 eura

>> Dr. Donald D. Hensrud: Zbog studije o štetnosti mesa ne trebamo mijenjati navike

>> Potražite sportski tjednik Max! na 84 stranice za samo 5 kuna uz Večernji!

Foto: VL

Komentara 13

TO
tolitol
23:50 07.11.2015.

Već se dva mjeseca u Austriji sa zebnjom promatraju potezi Berlina te se Hrvatsku i Sloveniju poziva da kontroliraju granice i primjenjuju europska pravila. To se zbog medijske blokade kod nas naravno ne može čuti, a pogotovo ne kritike kojima je Hrvatska izložena u inozemstvu. Zato se nadam da će se od sutrašnjih izbora stvari konačno početi postavljati na svoje mjesto.

DU
Deleted user
23:54 07.11.2015.

A hoće li Švabe konačno jasno i glasno reći DOSTA ili će se opet to svesti na "povećanje" prihvatnih mjesta na migrantskoj ruti, "zone za odmor". nepostojeće dogovore s Turskom i sl?

Avatar Ironman0105
Ironman0105
22:18 07.11.2015.

svaka cast, covjek zna sto govori. Steta sto se nasa Pusic ne ugleda u Kurza,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije