Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SDS: Dodik vodi BiH u NATO

Kompromis Hrvatima je najvažnije da je u dogovor o uspostavi vlasti ugrađena reforma izbornog zakona i legitimno nacionalno zastupanje
07. kolovoza 2019. u 18:45 5 komentara 1361 prikaza
Predsjedavajuci Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Europska unija je ekspresno pozdravila dogovor tri vodeće nacionalne stranke o uspostavi državne vlasti u Bosni i Hercegovini deset mjeseci nakon izbora, dok je javnost u BiH uglavnom zatečena, jer malo je toga ukazivalo na mogućnost dogovora prije jeseni.

Dodik BIH Oporba oštro o sporazumu Čović-Izetbegović-Dodik, optužuje ih za izdaju

Privremeni izlazak iz krize

Oni koji ostaju izvan vlasti, a to su SDS iz Republike Srpske i SDP iz Federacije, kritizirali su sporazum kao „kapitulaciju“ i to svatko zbog svojih razloga. SDS optužuje Dodika da je pristao na nastavak puta BiH u NATO, a SDP Izetbegovića što je prihvatio usporavanje integracije u NATO i reformu izbornog zakonodavstva koja uključuje legitimno nacionalno predstavljanje. Međutim, sadržaj potpisanog dokumenta je takav da sve tri strane iz njega mogu izvući ono što njima odgovara i kao takav predstavlja dobar kompromis za, barem i privremeni, izlazak iz političke krize.

VIDEO Milorad Dodik kod pape Franje

Za Hrvate je najvažnije da je u sporazum ugrađena odredba o provedbi sudskih presuda koje se tiču reforme izbornog zakonodavstva, a posebno legitimnog nacionalnog predstavljanja. Za Srbe i Bošnjake se, barem javno, sve manje-više vrti oko dalje integracije države u NATO. Formulacija u sporazumu je takva da ne prejudicira članstvo BiH u ovom savezu, čemu se većina Srba protivi. Međutim, obvezuju se institucije BiH na suradnju s NATO-om u postojećem okviru, što znači da BiH formalno neće odustati od puta u NATO. Izetbegović je izjavio kako očekuje da put u NATO bude znatno usporen u ovom mandatu, dok Dodik ovaj dio sporazuma objašnjava tako da suradnja s NATO-om nije upitna, ali da članstvo jeste.

Andrej Plenković JOZO PAVKOVIĆ Je li Plenkovićeva diplomatska “oluja” nastavak Tuđmanove Oluje u gradnji europske Hrvatske

Strah od srpske secesije

Dodik i njemu skloni mediji u prvi plan stavljaju odredbu iz sporazuma da će se „u procesu napretka BiH k članstvu u EU postupno stvoriti uvjeti da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a“. Međutim, ta odluka ne ovisi o bh. liderima, već od međunarodnoj zajednici, odnosno UN-u i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira koju čine ključni međunarodni akteri. Srbi snažno zagovaraju gašenje OHR-a, dok Bošnjaci žele zadržati takvu vrstu međunarodnog utjecaja pravdajući to strahom od srpske secesije. No, kako je integracija u EU maglovita kao i članstvo u NATO-u, zatvaranje OHR-a nakon postignutog sporazuma nije nešto što ćemo uskoro vidjeti.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Avatar mason
    mason:

    Bosnia and Herzegovina ce u NATO a tko nevoli NATO moze se priselit u Russiju ali Iran.

  • Avatar prahrvat
    prahrvat:

    To bi bilo sjajno za cijelo ovo područje. Put k stabilnosti. Ekonomija u prvi plan.