Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVIZIJA PRESUDE

SDP kritizirao Vladu zbog stajališta o Bosni i Hercegovini

Davor Bernardić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
24.02.2017.
u 10:59

"Najavljene reakcije nekih političkih snaga u Bosni i Hercegovini na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i blokade njezinih institucija te time ugroziti funkcionalnost države"

Vlada mora utvrditi svoj stav i situaciju u Bosni i Hercegovini staviti na dnevni red EU i NATO-a, poručio je SDP koji se danas oglasio priopćenjem u povodu podnošenja zahtjeva bosansko-hercegovačkih vlasti za reviziju presude za genocid u postupku protiv Republike Srbije.

U SDP-u kažu kako je za stabilnost i dugoročno dobre odnose država u regiji važno utvrditi istinu i odgovornost za najteže zločine, uključujući i one za genocid.  

"Podsjećamo kako je Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio postojanje genocida, u povodu tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali nije utvrdio odgovornost ni jedne države ili političke tvorevine za njega. Sve države nastale na području bivše SFRJ prihvatile su da je utvrđivanje odgovornosti za zločin temelj razvoja dobrosusjedskih odnosa te su dale potporu radu ICTY-ja. Najavljene reakcije nekih političkih snaga u Bosni i Hercegovini na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i blokade njezinih institucija te time ugroziti funkcionalnost države", navodi SDP u priopćenju.

Dodaju da je nužno osigurati da sve političke stranke i svi dužnosnici u vlasti BiH nastave obnašati svoje dužnosti u skladu s Ustavom i zakonima te odlukama njezinih institucija s ciljem zaštite sigurnosti građana.

"Stabilnost Bosne i Hercegovine ključna je za stabilnost cijele regije i u hrvatskom je nacionalnom interesu. Pozivamo hrvatsku Vladu, koja je Bosnu i Hercegovinu utvrdila kao prioritet svoje vanjske politike da žurno iznese svoj stav o razvoju situacije u toj zemlji. Isto tako očekujemo da brzo zatraži stavljanje situacije u Bosni i Hercegovini na dnevni red EU i NATO-a radi zauzimanja zajedničkih stajališta i postizanja dogovora o aktivnostima za doprinos održavanju funkcionalnosti, sigurnosti i stabilnosti te države", zaključuje SDP.

>> Umro Ljubiša Beara, osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mijas1505
12:33 24.02.2017.

Pa koji je klinac vama u SDP-u , iznesite svoj stav i prezenrirajte ga, ali nemojte stalno prozivati Vladu za nešto. Stav Vlade je stav države pa ne treba naglo, a ustvari tko će tu iznijeti neki "ful" pametan stavv osim onog općeg. Ne "talasajte" bez veze i ne sramotite se.

Avatar MK
MK
15:22 24.02.2017.

U SDP-u kažu kako je za stabilnost i dugoročno dobre odnose država u regiji važno utvrditi istinu i odgovornost za najteže KPJ-isticke zločine od 1945 pa do privatizacijske pljacke 90-tih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije