Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terensko istraživanje Ipsosa za Novu TV

SDP-u i HDZ-u ukupno po 12 mandata u 3. i 9. jedinici

Milanović i Karamarko
Foto: Pixsell
1/2
02.11.2015.
u 19:33

Postoji mogućnost da i SDP i HDZ osvoje još dva dodatna mandata

Koalicija Hrvatska raste pobjednik je izbora u 3. izbornoj jedinici (Zagorje, Međimurje, Varaždin), a Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om odnosi glatku pobjedu u 9. jedinici (Lika, Šibenik, Zadar). Sugeriraju to rezultati velikog terenskog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. listopada do 1. studenog.

Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu, a ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja.

Crvena utvrda u 3. jedinici

U 3. izbornoj jedinici, gdje je istraživanje provedeno među 408 ispitanika s mogućnošću pogreške +/-4,8 posto, koalicija predvođena SDP-om osvaja osam fiksnih mandata (oni za koje je vrlo izgledno da će se ostvariti) te jedan granični (postoji vjerojatnost da se realizira), što pokazuje da je ta jedinica i definitivno nova “crvena utvrda”. Ako se ne uzimaju u obzir preferencijalni glasovi, tu bi s liste mandate osvojili Siniša Hajdaš Dončić (SDP), Milorad Batinić (HNS), Dragica Zgrebec (SDP), Matija Posavec (HNS), Marija Puh (HNS), Tomislav Končevski (Laburisti), Mario Habek (SDP) te Snježana Španjol (SDP), a granični mandat išao bi Božici Makar (HNS).

Domoljubna koalicija u 3. jedinici osvaja tri fiksna mandata te jedan granični. Tako mandate s liste mogu dobiti Žarko Tušek (HDZ), Darko Horvat (HDZ), Anđelko Stričak (HDZ) te granično Ladislav Ilčić iz Hrasta. Prema anketi ni jedna druga koalicija ili stranka u ovoj jedinici ne osvaja fiksni mandat. Jedino stranka Bandić Milan 365 (prvi na listi je Marijan Cingula), Živi zid (prva je Vladimira Palfi), Most (prvi je Robert Podolnjak) i koalicija Uspješna Hrvatska (prvi je Radimir Čačić) dobivaju po jedan granični mandat pa imaju još neke šanse za ulazak u Sabor.

Treba napomenuti da je agencija Ipsos prilikom raspodjele graničnih mandata uzimala u obzir kome bi se u slučaju odstupanja rezultata preraspodijelila zadnja 4 mandata po D’Hondtovoj metodi. U devetoj jedinici, gdje je istraživanje provedeno među 442 ispitanika s mogućnošću pogreške +/-4,7 posto, Hrvatska raste osvaja četiri fiksna mandata te jedan granični, a Domoljubna koalicija devet fiksnih mandata te jedan granični. S liste SDP-ove koalicije mandate osvajaju Ranko Ostojić (SDP), Ivan Klarin (SDP), Sabina Glasovac (SDP) i Ingrid Antičević-Marinović (SDP), a šansu s graničnim mandatom ima i Franko Vidović (SDP). U Domoljubnoj koaliciji mandate osvajaju HDZ-ovi Tomislav Karamarko, Josipa Rimac, Božidar Kalmeta, Ante Sanader, Darko Milinović, Goran Pauk, Josip Bilaver i Ivan Šipić te Hrvoje Zekanović iz Hrasta. Granični mandat mogla bi dobiti Sandra Jakelić iz HDZ-a.

Ni u ovoj izbornoj jedinici nitko drugi nema siguran mandat. Most i Živi zid imaju po jedan granični mandat tako da ulazak u Sabor mogu očekivati i Stipe Petrina iz Mosta i Ante Rubeša iz Živog zida.

Foto: VLm

>>Jesu li izbori ona nedjelja kad se na Fejsu ismijavam onima koji su glasovali?

>>Strani se ulagači informirali o ciljevima stranaka

Komentara 134

EL
EldersRealm
19:45 02.11.2015.

Objavljivanje rezultata Promocije plus i Ipsos pulsa je sramocenje Vecernjeg lista, nekad uglednih novina. Razmislite isplati li vam se srozavati ono malo ugleda sto jos imate?

LM
luka.mihanovic.357
20:02 02.11.2015.

2011. godine SDP imao u III. izbornoj jedinici 52,73% Sada ima po toj anketi SDP koalicija 50,47%,a otišli Čačić, Josipović, Orah koji imaju sada tu 13,60%. Dakle realno je da SDP ima za to manje, odnosno najviše mogu imati 39,13%13% uz uvjet da im je popularnost ista kao prije 4 godine. A znamo svi da im popularnost pala. Zanima me da li se mogu dati kaznene prijeve za takvo obmanjivanje anketama.

IV
ivanno1
20:05 02.11.2015.

Pa kakve su ovo gluposti za treću izbornu jedinicu? Frizirali ste i napuhali sdp-u rejting u trećoj izbornoj jedinici, to je strašno, završit ćete u Remetincu zbog manipulacija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije