Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u Saboru

SDP traži javno saslušanje ministra Beroša, odluka u četvrtak

Zagreb: Vili Beroš o situaciji s koronavirusom prije početka sjednice Užeg kabineta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.05.2022.
u 19:13

Kako nam je objasnila predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Renata Sabljar Dračevac i Kluba socijaldemokrata, u tom slučaju vrlo bi se brzo pokušao naći termin za saslušanje, naravno u dogovoru s ministrom Vilijem Berošem koji, kaže predsjednica Odbora, ima sigurno i neke svoje obaveze.

Saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku SDP je uputio zahtjev za javnim saslušanjem ministra zdravstva Vilija Beroša. Riječ je o mehanizmu koji se, kažu u SDP-u, predlaže prvi put do sada iako je u saborskom Poslovniku opcija pozivanja na javna saslušanja još od 2018. godine.

Sjednica Odbora za zdravstvo na kojoj se odluka o pozivanju ministra mora donijeti i to većinom glasova, što znači da za nju ruku moraju podići i članovi Odbora iz vladajuće većine, održat će se u četvrtak, a bude li zahtjev SDP-a na kraju doista i usvojen, do saslušanja bi trebalo doći vrlo brzo. Kako nam je objasnila predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Renata Sabljar Dračevac i Kluba socijaldemokrata, u tom slučaju vrlo bi se brzo pokušao naći termin za saslušanje, naravno u dogovoru s ministrom Vilijem Berošem koji, kaže predsjednica Odbora, ima sigurno i neke svoje obaveze.

U SDP-u koji je i podnio zahtjev za javnim saslušanjem kažu pak kako žele ministra Beroša pitati o nemogućnosti obavljanja prekida trudnoće u dijelu zdravstvenih ustanova zbog priziva savjesti svih liječnika, o iznimno visokom postotku liječnika s prizivom savjesti u odnosu na ostale zemlje, kao i o velikom broju žena koje, iako imaju to pravo u Hrvatskoj, prekid trudnoće obavljaju u Sloveniji.

– Ovakav mehanizam predlaže se prvi put i nadamo se da će parlamentarna većina prihvatiti naš prijedlog kako bi javnost mogla čuti odgovore na važna pitanja. Želimo da se u Hrvatskoj provode zakoni, da oni budu moderni i u skladu s demokratskim i svim drugim standardima – poručio je potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Neslužbeno dozajemo da će HDZ-ovi članovi Odbora biti protiv toga da se Beroša pozove na javno saslušanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije