Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA MILIJUNA KUNA

Beroš o nestanku lijekova u KB-u Sveti Duh: To je neoprostivo. Istražujemo i druge bolnice

Beroš: Uvođenjem COVID potvrda spriječena je zaraza više od 36 000 ljudi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2022.
u 14:24

– U sklopu reforme želimo da svaki sudionik zdravstvenog sustava, a poglavito oni koji vode sustav, adekvatno i transparentno postupaju s novcem u zdravstvu – kazao je

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je danas izjave za medije te potvrdio kako postoji sumnja da je iz KB-a Sveti Duh nestalo lijekova u vrijednosti od dva milijuna kuna te da je upućena inspekcija Ministarstva zdravstva i inspekcija HZZO-a.

– Moramo detektirati o čemu je riječ. Međutim, gubitak svake kune zdravstvenog novca je neoprostiv – kazao je Beroš na početku. 

– U sklopu reforme želimo da svaki sudionik zdravstvenog sustava, a poglavito oni koji vode sustav, adekvatno i transparentno postupaju s novcem u zdravstvu. Taj novac mora biti usmjeren isključivo prema pacijentima i našim djelatnicima koji vrijedno rade – dodao je.  

Kazao je i kako to nije jedini slučaj koji se istražuje.

– Postoje i druga postupanja u kojima državne institucije provjeravaju postupke javne nabave i u drugim bolnicama – dodao je. 

Utvrdio je i kako u njegovoj ingerenciji sada nije smjena ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića, o čijem se slučaju otkrivanja identiteta pacijentice, najprije trebaju očitovati Liječnička komora i druge nadležne institucije.

– Postoje tijela koja se time bave i ona će dati svoj pravorijek, a meni kao ministru dati na stol svoje odluke. Ja, kao ministar, nemam ingerenciju da bih odlučivao o ovakvim slučajevima, postoji procedura – odgovorio je Beroš na novinarska pitanja o mogućoj Ćorušićevoj smjeni, o kojoj se govori u medijima. 

Reakcija je to na Ćorušićevo otkrivanje podataka na javnoj televiziji o pacijentici kojoj je izvadio krivi jajnik.  

Ministar nije želio komentirati Ćorušićev slučaj istaknuvši da je to sada u nadležnosti Hrvatske liječničke komore, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Nacionalnog povjerenstva za zaštitu prava bolesnika.

– Do mene je došla određena inicijativa koja se odnosi na neke inkriminacije koje se stavljaju na teret ravnatelju Ćorušiću. Kao ministar, sačekat ću postupanje institucija. A kada one donesu svoj pravorijek u kontekstu svojih ingerencija, odlučit ću o tome što i kako dalje – rekao je Beroš u izjavi novinarima na manifestaciji "12 minuta kretanja protiv raka". 

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podnijela je prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva protiv Ćorušića tražeći njegovu ostavku i sankcije nakon njegova gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Takvo postupanje traže jer je Ćorušić napravio liječničku pogrešku za koju se nije ni ispričao, prekršio je prava zagarantirana zakonom o zaštiti prava pacijenata, povjerljivost podataka, prekršio kodeks medicinske etike i deontologije, Hipokratovu zakletvu te napravio povredu prava zaštite osobnih podataka.

Novinari su pitali ministra i o slučaju prijave protiv Ćorušića zbog mahanja pištoljem u pijanom stanju tijekom obiteljske svađe. Mediji su objavili da je do policijske intervencije došlo 22. rujna 2009. oko 23 sata nakon što je Ćorušić u obiteljskoj svađi mahao pištoljem pred djecom i prijetio da će se ubiti.

– Mislim da je postupanje glede tih inkriminacija već ranije završeno jer nisu iz mog mandata, one su otprije. Ali, kad budem imao izvješće nadležnih agencija i tijela, poglavito HLK, odlučit ću o daljnjem postupanju – rekao je ministar.

>> VIDEO Velika Gorica: Navijači koji su sudjelovali u neredima na A1 dovezeni na Županijski sud

Komentara 9

LE
Leonn
14:04 24.05.2022.

Lopovima odsjeci prste kao znak upozerenja i primjer drugima

DU
dugakita
14:00 24.05.2022.

Ma gdje baš u omiljenoj bolnici najpoznatijeg kriminalca Zagreba. Bit će da su imali dobrog učitelja. Sve transparentno i po zakonu uz podršku vjerodostojnosti.

TA
Tarantula
15:02 24.05.2022.

Ali oprostivo je da cvjećar radi web stranicu za 2 milijuna kuna koja realno vrijedi oko 50 000kn te još i ne radi, uz to kako je svaki IT-jevac radio dnevno oko 120h, to je normalno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije