Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborni zakon

SDP se opet predomislio. Zastupnici u kuloarima zakon prozvali 'lex Čačić'

Radimir Čačić,Karlovac,reformisti
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
11.02.2015.
u 22:42

Iako je odustao o zabrane za one s pravomoćnim optužnicama, SDP ne odustaje od onih s pravomoćnim osudama

SDP se opet predomislio, popustio pod pritiscima koalicijskog partnera HNS-a te odustao od prijedloga da zabrani kandidiranje na parlamentarnim izborima onima protiv kojih je podignuta pravomoćna optužnica.

Međutim, ostaje zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka, što znači da reformist Radimir Čačić, kojemu teče rehabilitacijski rok za prometnu nesreću u Mađarskoj, ispada iz igre za parlamentarne izbore, dok recimo, Branimir Glavaš ili Milan Bandić nesmetano to i dalje mogu. Zbog toga se ove izmjene Zakona o izborima zastupnika u Sabor, o kojima će se danas raspravljati, a onda ih i izglasati u petak, u saborskim kuloarima već nazivaju ''lex Čačić“.

Sam Čačić ovaj je potez nazvao ''pokušajem prljavštine i političke likvidacije suparnika koje politička praksa dosad nije zabilježila“ te poručio da ovo neće onemogućiti njegovo političko djelovanje.

Priča o izmjenama izbornog zakonodavstva počela je još u proljeće prošle godine, nudilo se više prijedloga, govorilo o konsenzusu, da bi na koncu SDP samostalno išao sa svojim prijedlogom. Njega nije želio podržati ni HNS jer im nije odgovaralo da zamjena zastupniku koji odlaze na nespojivu dužnost bude sljedeći s liste po broju preferencijalnih glasova koji je prešao potrebni prag od 10 posto. HNS je, naime, inzistirao da ga mora zamijeniti čovjek iz iste stranke, i iako se time praktički izigrava volja građana, SDP je jučer na to pristao.

- Mijenjat će ga sljedeći zastupnik iz iste stranke s liste, a ako takvog nema, tada zamjenika određuje stranka – objasnio je HNS-ov Milorad Batinić, koji na pitanje čemu onda biranje kandidata imenom i prezimenom, kada na kraju ipak zadnju riječ ima stranka, odgovara kako „preferencijski glas ne znači samo preferencijski glas za ime i prezime nego i za političku stranku“. Koliko će biti ozbiljan ovaj SDP-ov prijedlog zakona, koji se mora donijeti najkasnije do 15. veljače, najbolje svjedoče izmjene u ovom posljednjem tjednu. SDP prvo nikako nije želio pristati na HNS-ov zahtjev, no jučer poslijepodne to se promijenilo.

SDP nije pristajao ni na zabranu kandidiranja osuđenima za teška kaznena djela, dapače, još utorak ujutro SDP-ovi su zastupnici govorili kako je to neustavno i otvara prostor za manipulacije. Isti taj utorak, dva sata kasnije, SDP traži zabranu kandidiranja za osuđene na duže od šest mjeseci zatvora uz rehabilitacijski rok, ali i ide korak dalje, pa to traži i za one s pravomoćnom optužnicom. Dan kasnije odustaje od optužnica.

Do sutra do 12 sati, kada Sabor treba glasovati o ovome, ako ćemo suditi po posljednjih nekoliko dana, moguće su još svakakve izmjene. A zahtjevima za zabranu kandidiranja sad se pridružuje i HDSSB, ali oni traže da se kandidirati ne mogu svi koji su sudjelovali u agresiji na RH, bez obzira na aboliciju.

>>HDSSB traži zabranu kandidiranja svima koji su sudjelovali u agresiji na RH

>>HDSSB se obrušio na SDSS i Pupovca zbog selotejpa

Komentara 17

AJ
ajmo
17:54 11.02.2015.

Hahahahahahahahaha Ratko ti ga Vesnica metnula e a ko to može platit pa ovo je bolje nego Big Brader Ratko Ratko što si ti bogu skrivio hahahhahhahahaha.

ZW
zweistein
18:05 11.02.2015.

Vesna Pusić zmija otrovnica iz "porodice" el bahati, podred čegrtuša prljavih "noktiju", siktašica, napada iz guste magle, omiljena hrana guske. eto i ratko postade guska(n)

Avatar maxist
maxist
17:52 11.02.2015.

novi lex .....?? ...nadam se da će broj glasova I jednih I drugih biti u promilima......no I to je takvima dosta za utržiti 200 rukovodećih pozicija........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije