Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez obzira na aboliciju

HDSSB traži zabranu kandidiranja svima koji su sudjelovali u agresiji na RH

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.02.2015.
u 14:20

Sličan zahtjev ima i klub HDSSB-a koji ide i par koraka dalje

Saborski zastupnici iznenađeni su jučerašnjim prevratom vezanim uz izmjene izbornog zakonodavstva, kada se SDP iznenada predomislio, pa nakon napada oporbe ipak u proceduru uputio amandman na svoj prijedlog zakona kojim će se kandidiranje zabraniti pravomoćno osuđenima za teška kaznena djela. Čini se da će SDP popustiti i pod pritiskom HNS-a, te pristati na njihov zahtjev vezano uz izbor zamjena zastupnika. 

- Šokiran sam i naprosto ne mogu doći k sebi, popio sam dva apaurina danas jer je na sjednici Odbora za Ustav u utorak SDP-ovi zastupnici su taj dio našeg prijedloga proglasili protuustavnim, neprihvatljivim i rekli da bi to bilo problematično rješenje u zakonu. Što se u međuvremenu promijenilo ne znam i zato sam u šoku - ironičan je laburist Dragutin Lesar koji ipak naglašava da prihvaćanje tog zahtjeva ne znači i potporu njegove stranke SDP-ovom zakonskom prijedlogu. Laburisti, naime, ne odustaju od svog prijedloga da građani na idućim parlamentarnim izborima imaju mogućnost dati tri preferencijalna glasa bez prohibitivne klauzule. 

Sličan zahtjev ima i klub HDSSB-a koji ide i par koraka dalje. 

 - Podnijet ćemo tri amandmana na SDP-ov prijedlog. Tražimo tri preferencijalna glasa s pragom od pet posto, zatim želimo da DIP ne može diskvalificirati liste koje nemaju 40 posto žena na njima, jer je to nama manjim strankama teško ispuniti. Naš treći amandman traži zabranu kandidiranja svima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, bez obzira na njihovu aboliciju – objasnio nam je HDSSB-ov Josip Salapić. 

Nezavisni Josip Kregar, koji je u Sabor ušao na SDP-ovoj listi osvrnuo se na preokret u razmišljanju SDP-a te ustvrdio da slabo drži do izreke da je "jutro pametnije od večeri". 

- Očito se u posljednje vrijeme SDP našao pod pritiskom zahtjeva javnosti da ne nameće nego da traži kompromise vezane uz svoj prijedlog. Jedan od mogućih kompromisa je i razuman prijedlog da se zabrani kandidiranje na izborima onima koji su kažnjeni pravomoćno za kaznena djela. Sabor ne bi smio postati utočište za takve ljude i to je dobar način popuštanja – kaže Kregar kojemu je žao što SDP nije popustio i zahtjevima za veći broj preferencijalnih glasova te zabranio da zastupnici istovremeno mogu biti gradonačelnici i načelnici. 

HDZ-ov Gordan Jandroković tvrdi da su SDP i HNS licemjerni te sumnja da su njihovi prijedlozi dobronamjerni i s ciljem unaprjeđenja demokratskog života u Hrvatskoj. 

 - Da se istovremeno ne događa slučaj dubrovačkog gradonačelnika Vlahušića kojem je jučer potvrđena presuda i uz to je pokrenut još jedan postupak, a on ima čvrstu potporu i HNS-a i SDP-a, vjerovao bih u njihove iskrene namjere. Dakle, s jedne strane nuđenje rješenja da oni koji imaju optužnice i pravomoćno su presuđeni ne mogu sudjelovati u političkom životu i biti zastupnici, a s druge strane, oni podržavaju osobu koja ima takve karakteristike. To je licemjerno, nedosljedno i ne možemo to prihvatiti – objašnjava Jandroković te zaključuje kako je to sve dosta neozbiljno.

>> SDP traži zabranu kandidiranja osuđenih za teška kaznena djela

Komentara 36

IS
istina00
14:24 11.02.2015.

bravo HDSSB! pa da vidimo onda kako će izborne liste popuniti ekipa koja je napuštala sabor kad se glasalo o samostalnosti RH !!!!

DU
Deleted user
14:25 11.02.2015.

Podržavam.

DU
Deleted user
14:23 11.02.2015.

Jedino ispravan zahtijev!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije