Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za gradonačelnicima

SDP pregovara s Vučetićem za Zadar, a Šišljagić im se nudi u Osijeku

Marko Vučetić i Vladimir Šišljagić
PIXSELL
26.11.2020.
u 13:11

U nedostatku vlastitih jakih imena najjača oporbena stranka mogla bi podržati nestranačka imena

U nedostatku vlastitih, jakih kandidata za gradonačelnike najjača opozicijska stranka u nekim bi sredinama mogla podržati nestranačka imena ili pak kandidate iz drugih, manjih, političkih opcija. Ponude već „padaju“. Već traju razgovori s uglednim zadarskim flozofom, bivšim saborskim zastupnikom koji je u parlament ušao na listi Mosta Markom Vučetićem, koji se spominje kao potencijalni kandidat za gradonačelnika Zadra, a SDP-u se „nudi“ i bivši šef HDSSB-a i bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji također razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika Osijeka.

Razilaženje u SDP-u

– Istina je da smo razgovarali i s Markom Vučetićem i da i njega vidimo kao opciju da bude naš kandidat za gradonačelnika Zadra u suradnji s još nekim strankama, ali on nije jedina mogućnost. Sve će se znati kroz mjesec dana. Osobno, ne bih imao ništa protiv toga da Vučetić bude taj, pogotovo ako može oko sebe okupiti kvalitetne ljude – kaže šef zadarskog SDP-a Daniel Radeta.

I sam Vučetić ne odbija novu, potencijalnu ulogu kandidata za gradonačelnika Zadra te poručuje da je spreman i na to ako se pokaže da je to dobra ideja.

– No treba vidjeti jesu li građani za to, a nisam baš siguran da živimo u vrijeme flozofa. No ne odbijam ni tu ulogu ako to znači da se nakon 30 godina makne HDZ – kaže Vučetić i dodaje kako je ključno na lokalnim izborima u Zadru pronaći kandidata koji će dovesti do izlaznosti veće od 60 posto. Za to je potrebno, kaže, izazvati pozitivne emocije ljevice, a da bi se to postiglo, treba izazvati i emocije kod desnice. Je li on taj koji može izazvati emocije, a samim time i natjerati ljude na birališta, tek će se vidjeti. No HDZ je, kaže Vučetić, u Zadru kadrovski devastiran i sad je prilika da se nešto napravi.

I dok je Vučetić kandidat oko kojeg se većina SDP-ovaca, što lokalnih, što onih u Predsjedništvu vjerojatno može lako usuglasiti, pitanje podrške Vladimiru Šišljagiću, koji još „važe“ hoće li se kandidirati, pitanje je koje već sada nailazi na razilaženja na Iblerovu trgu. Kako doznajemo od više izvora iz SDP-a, Šišljagić razmišlja o kandidaturi i nekih kontakata prema SDP-u u tom je smislu već bilo. No naš izvor iz stranke kaže da se ključni razgovor o eventualnoj podršci još nije dogodio i kako je teško procijeniti kako bi organizacija u Osijeku na to reagirala, ali i aktualno vodstvo. Neki koje s kojima smo kontaktirali iz Predsjedništva SDP-a na samo ideju da stranka stane iza Šišljagića decidirano tvrde kako to ne dolazi u obzir. No neki naglašavaju kako je i Ivica Vrkić, iza kojeg je SDP stao u zadnja dva izborna ciklusa, također imao „puno mana“ pa se na kraju svejedno, u nedostatku boljeg vlastitog kandidata, dogodila upravo takva kombinacija.

Bez opcije u Osijeku

A činjenica jest da SDP u ovom trenutku kandidata za Osijek nema. Zamjenik gradonačelnika Osijeka, SDP-ov Boris Piližota spominjao se kao moguće rješenje, no izvori iz SDP-a kažu kako on sam nije zainteresiran za tu opciju, ali i da s njime SDP nema nikakve šanse zadržati vlast. S druge strane Vladimir Šišljagić, kažu isti izvori, jest netko tko može povući glasove i slijeva i zdesna, a izboči li svog kandidata i Domovinski pokret, a teško je očekivati da Miroslav Škoro neće imati kandidata za gradonačelnika u „svom gradu“, bitka „na desnici išla bi naruku kandidatu iza kojega bi stao SDP udružen s još nekim strankama.

Sam Šišljagić je potvrdio kako razmišlja o kandidaturi i da ga mnogi na to nagovaraju. Sa SDP-om o tome nije razgovarao, a naglašava i kako su već bili zajedno u koaliciji kada je bio župan.

– Ako idem u tu priču, spreman sam razgovarati sa svima i dobrodošla je potpora sviju osim onih koji su protiv grada i koji su radikalni pojedinci. Idemo nešto napraviti u gradu, a spreman sam i na postkoalicijske dogovore sa svima koji misle slično i kojima ideologija nije u prvom planu – zaključio je Šišljagić.

Komentara 14

Avatar manjejeviše
manjejeviše
13:20 26.11.2020.

Uzmite Kalmetu hahaha !! Koji jad od stranke .

DU
Deleted user
13:27 26.11.2020.

Ohohhhooooooo, pa ovo postaje ludnica?? djokeri se vracaju kuci!!!!!

VI
vidum
18:58 26.11.2020.

Na Vućetićevom mjestu konkurencija je izuzetno jaka. Hrvatska je prepuna onih što puno govore a ništa ne kažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije