Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branko bačić:

'SDP-ovo rješenje o Visokom upravnom sudu je nepotrebno, o izuzeću treba odlučiti samo Povjerenstvo'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.06.2019.
u 14:01

Što se tiče toga da bi samo Povjerenstvo trebalo odlučivati o izuzeću, nastavlja, stav je temeljen na njihovom dosadašnjem radu, jer je, podsjeća, i bivša čelnica toga tijela Dalija Orešković rpoekla da je u njenom mandatu u sličnom slučaju odluku donijelo Povjerenstvo

Najnovije SDP-ovo rješenje je nepotrebno jer u postojećem zakonu ima mogućnost da o izuzeću predsjednice ili člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje samo Povjerenstvo kao kolektivno tijelo, odgovorio je danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić na SDP-ov novi prijedlog izmjena zakona kojim predlažu da o izuzeću odlučuje Visoki upravni sud. HDZ, dodaje Bačić, za razliku od SDP-a, "ne luta uporno" već stalno tvrde isto.

Što se tiče toga da bi samo Povjerenstvo trebalo odlučivati o izuzeću, nastavlja, stav je temeljen na njihovom dosadašnjem radu, jer je, podsjeća, i bivša čelnica toga tijela Dalija Orešković rpoekla da je u njenom mandatu u sličnom slučaju odluku donijelo Povjerenstvo. Odbacuje tvrdnje da je on ikada rekao da bi Ustavni sud trebao odlučiti u ovom slučaju.

- Nikada nisam rekao da o tome treba odlučiti Ustavni sud, to je krivo preneseno. Rekao sam da u slučaju kada dva državna tijela tvrde da nisu nadležna, što tvrdimo i mi u Saboru i oni u Povjerenstvu, onda o tome tko je nadležan odlučuje Ustavni sud i to ne tako da ulazi u meritum da tvrdi je li Novaković u sukobu interesa nego će samo odlučiti tko je nadležan za tu odluku – pojašnjava Bačić. Čudi se SDP-ovom prijedlogu da premijer sam zatraži mišljenje Ustavnog suda o ovoj temi.

- Zbog čega bi tražio mišljenje Ustavnog suda? On je, sukladno zakonu, zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva. Na tom je tijelu, ako drži da oni ne mogu o tome odlučiti, onda, nakon što su se obratili Saboru, a u Saboru tvrdimo da nismo nadležni za to, da o tome tko je nadležan odluči Ustavni sud. Ista je stvar kada dva državna tijela tvrde da su oni nadležni u istoj pravnoj stvari, i opet o tome odlučuje Ustavni sud. Neka se Ustavnom sudu obrati onaj tko vodi postupak, Sabor ne vodi postupak, nema podatke, ne treba niti smije ulaziti u to. Da smo se vodili politikantskim razlozima, mogli smo na prijedlog SDP-a prepustiti da u toj procesnoj stvari odlučuje Odbor za izbor i imenovanja pa snagom politike i ruku isključiti gospođu Novaković iz tog postupka – tvrdi Bačić naglasivši kako HDZ-u nije do miješanja politike u rad Povjerenstva. Takvim stavom HDZ je sačuvao neovisnost Povjerenstva jer se, pojašnjava Bačić, nisu htjeli i neće miješati u njihov rad.

- Držimo da, prema sadašnjem zakonu, oni mogu sami odlučiti o tome hoće li se Novaković izuzeti ili ne. Pozivam Povjerenstvo da nastavi s radom i da se predmeti ne vode u medijima, da donesu odluku i stanu iza nje. A što se tiče SDP-ova prijedloga, Visoki upravni sud će i o tome odlučivati kada Povjerenstvo zaključi predmet, ako dužnosnik uloži tužbu na odluku. Mi u Saboru odgovorit ćemo Povjerenstvu – nećemo se miješati u vaš rad- zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije