Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SDP-ova poruka aktivistima Facebooka: Ne dajte da vas zastraše

03.12.2008.
u 12:14

Ne dajte da vas zastraše, poručili su danas SDP-ovi zastupnici aktivistima Facebook grupe, te pozvali Ravnateljstvo policije da provede nadzor nad zakonitošću postupanja u zagrebačkoj policiji zbog privođenja tih internetskih aktivista kao organizatora mirnog prosvjeda najavljenog za petak.

SDP-ovi su zastupnici Davor Bernardić, Arsen Bauk i Daniel Mondekar na konferenciji za novinare policijsko postupanje protiv aktivista Facebooka nazvali zastrašivanjem i kršenjem Ustavom zajamčenih prava na organiziranje mirnih okupljanja i izražavanja mišljenja.

- Policije se moraju bojati kriminalci, ubojice, nasilnici, a ne djeca koja se bore za pravo govora - rekao je, pozvavši Ravnateljstvo policije da provede nadzor nad zakonitošću postupanja Policijske uprave zagrebačke i javnost izvijesti o rezultatima.

Bernardić je kazao da policijska represija prema mladim ljudima koji na internetu izražavaju svoje neslaganje s politikom Vlade i HDZ-a narušava međunarodni ugled Hrvatske, napomenuvši kako je i novinska agencija Reuters objavila da policija privodi one koji se protive Vladinoj politici.

Bauk je apsurdnim i satiričnim ocijenio da je o privođenju aktivista Facebooka izvijestila i Kina, zemlja koja se, kaže, baš i ne može pohvaliti demokratičnošću i zaštitom ljudskih prava.

- Je li ovo satira ili nešto drugo, o tome se može raspravljati, ali sigurno će biti inspiracija satiričarima - rekao je Bauk, također uvjeren da je cilj policijske akcije zastrašiti one koji na internetu pišu protiv Vlade.

Da je postupanje policije srozalo ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici te u EU, čija članica želi postati, smatra i Mondekar, ocijenivši da time Hrvatska šalje sliku o sebi kao nedemokratskoj državi.

- Građani Hrvatske nisu tu da bespogovorno slušaju Vladu Ive Sanadera, već je Vlada tu da sluša građane, a ne da ih uhićuje - poručio je.

Na novinarski upit je li SDP promijenio mišljenje o novim ljudima u MUP-u (ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber), za koje je čelnik stranke Zoran Milanović rekao da bi ih imao u svojoj vladi, Bernardić je odgovorio kako je Faber prije dva dana izjavio da on ne bi postupio tako kako je prema aktivistima Facebooka postupila policija.

- Zato mu se i obraćamo s punim povjerenjem da provede nadzor u zagrebačkoj policiji, kako se mladi ljudi više ne bi zastrašivali - rekao je Bernardić.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije