Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori za Zagreb

SDP na korak do toga da podrži Mrak-Taritaš, još traju bitke oko liste

Bernardić Mrak Taritaš
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
10.03.2017.
u 22:45

Timovi HNS-a i SDP-a sastanče danima, programi su gotovo usuglašeni, osim dijela o prometu i upravljanju gradskom imovinom.

Iako se zadnjih dana činilo kako pucaju pregovori između SDP-a i HNS-a vezanih za Zagreb, naši izvori iz te stranke uvjeravaju nas da je situacija pod kontrolom.

I da će se na kraju ipak doći i do konačnog dogovora koji bi u tom slučaju podrazumijevao i SDP-ovu javnu potporu HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Anku Mrak-Taritaš.

Rekonstrukcija Holdinga

Prema našim informacijama, timovi obje stranke danima sastanče. Na strani HNS-a Stanko Kordić, Stanko Borić i Mirko Žužić, a na strani SDP-a Rajko Ostojić, Ivo Jelušić i Zvane Brumnić. Te su se više manje složili oko većine programa. Još je preostalo, kaže naš izvor, usuglasiti nekoliko točaka poput programa koji se odnosi na promet, gradsku imovinu i raspolaganja njome... Obje su strane izložile jedna drugoj svoje planove za Zagrebački holding te postoji suglasnost da ga se treba rekonstruirati. Ono što ide mnogo teže od programskog dogovora pregovori su oko lista za mjesne i gradske odbore te mjesta za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Apetiti su veliki i svi žele dobiti što više sigurnih mjesta na listi za Skupštinu. Jedna od upućenijih osoba kaže kako je jasno da HNS do maksimuma koristi činjenicu da SDP nema svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika pokušavajući pri tome ispregovarati za sebe što bolju poziciju.

U SDP-u kažu kako je sigurno da će do kraja inzistirati na jednoj, zajedničkoj listi koja po njihovim informacijama može postići i najbolji sinergijski rezultat. – Pri tome ćemo svakako voditi računa da je HNS u samom Zagrebu ipak nešto jači nego na nacionalnoj razini. To je nešto što treba poštovati. Jer oni u Zagrebu doista nisu stranka od tri posto, već od otprilike sedam posto. S time da su posebno jaki u centru Zagreba – kaže naš izvor iz SDP-a.

Zajednička lista, dodaje, sigurno bi povukla dodatne glasove i na račun same Anke Mrak-Taritaš. Dogovoreno je i da će “sigurna” mjesta SDP dijeliti s HSS-om, ali vjerojatno će jedno dobiti i stranka bivšeg predsjednika, a sada čelnika Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s kojom je Davor Bernardić u utorak potpisao i Deklaraciju o dobrom društvu.

Računaju na više od 20 mjesta

S druge strane, HNS bi svoja “sigurna” dogovorena mjesta na listi za Skupštinu trebao podijeliti s HSU-om koji pak inzistira na Klubu, odnosno tri skupštinara. Inače, zanimljivo je što na svim stranama drže da bi zajednička lista mogla osvojiti više od 20 mjesta u Skupštini, a neki su toliko optimistični da računaju i na koje mjesto više.

Zanimljiva je i informacija da Davor Bernardić više nije predsjednik gradske organizacije. Izmaknuo se do daljnjega s te pozicije. Organizacija sad ima v.d. šefa, a riječ je o dosadašnjem potpredsjedniku zagrebačkog SDP-a Saši Molanu koji će se također priključiti SDP-ovom timu za pregovore. Manevar je izveden tako da Bernardić nije više taj koji formalno odlučuje o Zagrebu.

>>Esdepeovka protiv Bernardićeva izbora za Milanovićevu zamjenu u Saboru

>>Bernardić: Desnica u Hrvatskoj će se kroz novo vijeće odreći NDH

Komentara 15

Avatar Mican999
Mican999
23:15 10.03.2017.

I sad nek HDZ podrži Bandića i neka počne opća makljaža. Iako osobno mislim da Mrak nema šanse ni sa SDP-om. Ne mogu si je zamislit onakvu malu gegavu da ode u Kozari bok za vrijeme kiše ili da trči po Zagrebu i riješava probleme na terenu. Nema šanse. uostalom HNS se tolko "ukakio" da više ni bušmani iz amazonije nebi glasali za njih. Jedina stvar koja im ide na ruku je to da imaju nevjerojatnu podršku medija. Nije mi jasno zbog čega nitko ne čačka afere HNS-a i Vrdoljaka.

ZA
zakrapina
00:21 11.03.2017.

HNS/SDP gubitnici! Jadni, umislili si da imaju neke šanse, žive u lažnim anketama još od 2012..

FN
Fr@njo
22:55 10.03.2017.

gospodja Mrak -Taritas je sudjelovala u sramotnoj odluci vlade Milanovica, o delozaciji Predsjednice sa Pantovcaka, i da ima imalo morala, iz sramote bi se povukla iz politike i da nas ne maltretira sa svojom pojavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije