Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Sabora

SDP: Izmjena Zakona o USKOK-u zbog sukoba Bajića i Karamarka

stazic
Saša Zinaja
04.05.2011.
u 15:38

Želim odlučno odbaciti da se ovim zakonom pokušava uvesti nadzor izvršne vlasti nad pravosuđem, kaže pak ministar Bošnjaković

Raspravu o izmjenama Zakona o USKOK-u, a SDP-ovac Nenad Stazić iskoristio je da je ocijeni kako je povod za promjenu tog Zakona zapravo sukob između glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

– Policija, dakle MUP, dakle izvršna vlast, dakle ministar Karamarko, dakle, politika je donijela odluku da protiv dva člana predsjedništva SDP-a podnesu kaznene prijave. DORH ih je odbacio kao neutemeljene. Radilo se o tipičnom primjeru lažnog prijavljivanja. Klasičan primjer političkog obračuna kroz pravosuđe. Ogorčen zbog odbačaja, ministar je u javnosti napao državnog odvjetnika. E, da bi se Karamarku ubuduće omogućilo da to radi i institucionalno i kao izvršna vlast napada neovisnu pravosudnu vlast, predlaže se ovaj zakon – ustvrdio je Stazić napominjući da su u 2009. 664 kaznene prijave u USKOK-ovim predmetima odbačene. Odgovorio mu je Krunoslav Markovinović (HDZ) istaknuvši da nije riječ o nikakvu sukobu Bajića i Karamarka, iako mu je, kaže, drago da Stazić "štiti Bajića protiv kojeg je glasovao kad mu je trebalo produžiti mandat“.

Njegova stranačka kolegica Ana Lovrin, pak, poručila je Staziću da je očito da "SDP smatra da je pupak svijeta“.

– Želim odlučno odbaciti da se ovim zakonom pokušava uvesti nadzor izvršne vlasti nad pravosuđem. Naprosto želimo svesti mogućnost greške kod odbacivanja kaznenih prijava na najmanju moguću mjeru. No, gledajući rezultate DORH-a možemo imati puno povjerenje u njihov rad jer od 10 optužnih akata koji dođu pred sud gotovo devet završava osuđujućim presudama – zaključio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Komentara 14

AL
alapača
16:11 04.05.2011.

@\'No, gledajući rezultate DORH-a možemo imati puno povjerenje u njihov rad jer od 10 optužnih akata koji dođu pred sud gotovo devet završava osuđujućim presudama - zaključio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.\' __________________________ :D a jasno je ko sunce dada je problem u policijskim prijavama koje dorh odbaci, pa tako ne postanu optužni akti i ne dođu pred sud i, naravno, ne završe osuđujućom presudom. u tekstu se ne kaže ni riječ o tekstu izmjena zakona, ali je za pretpostaviti da dira u isključivo pravo dorha da određuje koje prijave imaju osnova, a koje ne.

OB
-obrisani-
16:20 04.05.2011.

Sad kad su izgubili moć utjecaja ispod žita na pravosuđe, htjeli bi to vratiti kroz legitimnu proceduru izglasavanjem zakona. Karamarko želi ovlasti kakve je nekad imao Ranković. Ali dobit će jedino istu političku sudbinu.....

OB
-obrisani-
18:23 04.05.2011.

Vinkec pomiri se popušili ste :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije