Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP i HSU u Saboru predlažu da novorođenčad dobije 8000 kuna, a Vlada daje 1000 eura

Predlažu izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama po kojima bi se naknada za prvih šest, odnosno osam mjeseci roditeljskog dopusta, ovisno koriste li ga jedan ili oba roditelja, sa sadašnjih 2.660,80 kuna povećala na 3.326 kuna, pojasnila je SDP-ova Dragica Zgrebec
25. veljače 2016. u 12:46 30 komentara 1110 prikaza
klub zastupnika SDP i HNS
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Klubovi zastupnika SDP-a i HSU-a u saborsku su proceduru uputili izmjene dva zakona kojima, između ostalog, predlažu povećanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete na 8000 kuna te povoljniji izračun vrijednosnog boda za mirovinu za vrijeme provedeno na rodiljnom i roditeljskom dopustu.

Predlažu izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama po kojima bi se naknada za prvih šest, odnosno osam mjeseci roditeljskog dopusta, ovisno koriste li ga jedan ili oba roditelja, sa sadašnjih 2.660,80 kuna povećala na 3.326 kuna, pojasnila je SDP-ova Dragica Zgrebec. Na roditeljski dopust, podsjetimo, imaju pravo zaposleni roditelji nakon navršenih šest mjeseci života djeteta. Izmjenama zakona SDP predlaže da se iznos naknade sa sadašnjih 80 posto proračunske osnovice poveća na 100 posto osnovice.

– Za korisnike čija je plaća veća od 3.326 kuna, naknade bi se delimitirale do iznosa prosječne isplaćene plaće u Hrvatskoj, što bi trenutno iznosilo 5.693 kune. Predlažemo i da se za svako novorođeno dijete isplati jednokratna naknada od 8.000 kuna, čime anticipiramo najavu Vlade o 1000 eura po novorođenčetu – kazala je Zgrebec dodavši da Vlada još nije ponudila zakonske izmjene koje će pratiti mjeru potpora za novorođenčad, a koje bi se trebale donijeti prije donošenja proračuna, što je najavljeno za 10. ožujka.

Ministar financija Zdravko Marić danas je na sjednici Vlade najavio da je u proračunu za naknadu za novorođenčad osigurano 100 milijuna kuna, no Dragica Zgrebec upozorava da se naknade ne mogu isplatiti bez zakonske podloge.

– Mi možemo samo pretpostaviti da će Vlada sa zakonskim prijedlogom ići naknadno, da će se one isplatiti, primjerice, samo za zadnje tromjesečje pa će 100 milijuna biti dovoljno. O tome možemo samo nagađati, jer zakon nije predložen - komentirala je Zgrebec izjavu ministra financija. Dodaje kako će SDP pokušati amandmanom intervenirati u proračun kako bi se osigurao novac za povećanje roditeljskih naknada, ako Vlada ne prihvati ovaj njihov prijedlog zakona. .

– Predložene mjere državu bi godišnje koštale 20 milijuna kuna, što bi se moglo namaknuti iz povećanih prihoda od PDV-a usljed gospodarskog rasta koji je već dosegnuo 2 posto – pojasnila je Zgrebec zaključivši kako su SDP i HSU morali ići s ovim zakonskim prijedlozima jer se Vlada već mjesec dana bavi kadroviranjem, zbog čega nije Saboru predložila još niti jedan zakon.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pak ova dva Kluba predlažu da se osiguranicima omogućava povoljniji izračun vrijednosnog boda za vrijeme rodiljnog i porodiljnog dopusta, a sve kako bi se poboljšao položaj žena na tržištu rada koje, kako kaže Mirando Mrsić, imaju manje mirovine od muškaraca.

– Sadašnji izračun vrijednosnog boda u kojem je polazište naknada plaće, a ne stvarna plaća, stavlja žene u neravnopravan položaj s muškarcima. Zato predlažemo da se kao polazna točka uzima plaća, odnosno naknada plaće koju je osiguranik ostvario u godini koja prethodi godini u kojoj je započeto korištenj rodiljnog odnosno porodiljnog dopusta, ako je to za osiguranika povoljnije – pojasnio je bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Nada se da će "Vlada koja ne radi" prihvatiti ove prijedloge koji štite ženu na tržištu rada te promiču pronatalitetnu politiku.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja dodaje kako su ovi prijedlozi dio političke platforme koalicije Hrvatska raste koja je trebala biti realizirana u ovom mandatu, da su dobili izbore. Mrsić dodaje kako se ove mjere naslanjaju na politiku zapošljavanja mladih koju je njihova vlada provodila u prošlom mandatu.

– Ovo znači povećanje plaće od 20, 50 ili 100 kuna po mirovini. Nije puno, ali spriječava diskriminaciju žena – kaže Hrelja. Zakon ide, dodaje u dva čitanja, pa poziva sve Klubove zastupnika u Saboru, sindikate te udruge civilnog društva da se očituju o njihovim prijedlozima.

>> 'Niti jedna vlast nije poduzela mjere demografske obnove, a Hrvatska nestaje'

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • Urar:

  klošari crveni..dok su bili na vlasti nije im palo na pamet učiniti bilo što za pronatalitetnu politiku, nisu odvojili ni sto kuna...a sad kada su u oporbi dijele šakom i kapom. Kada su zasjeli na vlast 2000-te, jedan od prvih ... prikaži još!h poteza "štednje" je bilo ukidanj rodiljnih naknada...naravno pod gđom Opančić. Četiri godine su upropaštavali državu, prislili na odlazak 100 000 mladih školovanih, najmanje djece rođene u posljednjih 20 godina a sada imaju PLAN???? fuj. Kakvi licemjeri, dno dna hrvatske politike.

 • Avatar Izdajnik
  Izdajnik:

  Sad sdp hoće.. Zna.. Kad su mladi išli trbuhom za kruhom put europe šutili su. Kad su zaposleni ostavljali sve šutili su. Kad su ismijavali branitelje tipa Busovača zdravo ha ha. Sad podmeću na svakom koraku. Sdp je povjest. Sad nek ćute..

 • verica2:

  Pa kako ih nije sram? Do prije par mjeseci bili su na vlasti i na kraj pameti im nije bila naknada za novorođenčad, a sada, kad vlada uvodi 1000 eura, oni predlažu 8000 kn. Cinično, podlo, bolesno...?Nemam riječi!