Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2014. u 12:00

Sinergijski učinak afera Željka Sabe i Marine Lovrić-Merzel opasan je za budućnost SDP-a. Pravosuđe bi im moglo presuditi baš kao što je i HDZ-u

Temeljna politička poruka SDP-a, koja treba pokriti i njihovu nesposobnost – “možemo i griješiti, ali mi smo drugačiji od HDZ-a” – na sve je klimavijim nogama. SDP-ovo poštenje ionako je zbog deprimirajućih rezultata stranačkog kadroviranja dobrano izgubilo na težini, dok su već i simpatizerima dojadila pravdanja “do čega nas je dovela politika Sanaderova HDZ-a”. Afere vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel, pa i šefa međimurskog SDP-a Mladena Novaka, nose snažan simbolički potencijal za protutezu koju će politika “trećeg puta” i birači nedvojbeno razvijati: A po čemu je to SDP drugačiji od HDZ-a?

Štoviše, HDZ Jadranke Kosor znao se distancirati od svojih “kriminogenih faktora” i bodriti institucije u borbi s korupcijom, dok se SDP, uz obrambenu politiku, ne libi ni pritisaka na pravosuđe te se inače vrlo agilni dijelovi državnog sustava pod njihovom kontrolom pokazuju vrlo inertnima baš tamo gdje ne smiju. Prošlo je gotovo mjesec dana otkad je DORH objavio priopćenje nakon kojeg se očekivalo da će Porezna uprava obraniti svoju čast u slučaju neprovođenja poreznog nadzora nad obitelji tadašnjeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, ali ni glasa od institucije koja je donedavno bila na braniku pravne države, morala i poštenja, za kakvo se navodno zalaže ova vlast.

Politički teret

Nismo čuli da je netko odgovarao zato što, unatoč trima USKOK-ovim požurnicama, nije obavljen porezni nadzor. Porezna uprava nije se pokazala ažurnom ni u slučaju Lovrić-Merzel, kao ni lokalno Državno odvjetništvo, jer predistražne radnje traju već godinu dana. Politički teret njezinih 14 savjetnika, kao danak kvalificiranosti njezine vladavine, težak je čak i ako su nešto i radili. Njezina i imovina njezine uže obitelji vrišti od sumnjivosti. Dok većina Hrvatske muku muči s temeljnim egzistencijalnim potrebama ili se cijele obitelji, unatoč fakultetskom obrazovanju, svijaju pod kreditnim teretom, njezina obitelj u jeku krize i u sjeni njezinih sumnjivih javnih poslova za gotovinu kupuje impresivne nekretnine. Doduše, sreća je stalno mazi. Samo najveći sretnici nakon završenog fakulteta dobiju posao, neki su, studirajući baš na njezinu Prometnom fakultetu, završili i na optuženičkoj klupi, dok Lovrić-Merzel diplomira u 40. i ubrzo zasjeda u limuzinu i fotelju županice ne znajući ni temu diplomskog. Kakva karijera!

Priče koje se pletu oko nje kao da su istrgnute iz zbirke pomno odabranih najcrnjih priča iz vladavine HDZ-a. Županica je fenomen socijaldemokracije koji će još godinama trebati izučavati kao paradigmatičan primjer u što se demokracija može izobličiti.

Potvrđena i bez snimke

Čak i ako se opet izvuče bez istrage, SDP-u će se to obiti o glavu. Uz slučaj Sabo.Ljetos je premijer u intervjuu za Jutarnji list rekao da slučaj Sabo za njega ne postoji, već činjenica da su dvije osobe razgovarale, dodavši: “Sve ostalo je vrlo sporno, rekao bih čak i opasno za budućnost pravosudne prakse u Hrvatskoj.” Premijer je opasnost vidio u onomu što se, unatoč njegovim pristranim tumačenjima, i dogodilo, privatna snimka postala je zakonit dokaz.

Ne zaboravimo, optužnica protiv Sabe bila je potvrđena i bez te snimke. Sinergijski učinak tih dviju afera, uza sve druge koje se valjaju, opasan je za budućnost SDP-a. Sabo i Lovrić-Merzel imaju se pravo do kraja pozivati na presumpciju nevinosti. Ima li i SDP na to pravo i do kada? “Pravosudni tajming” mogao bi i njima presuditi kao što je i HDZ-u.

>> Razbijanje dvostranačja? 'Duopol HDZ-SDP još 12 godina'

Komentara 13

MR
MrkiMedo
12:32 11.02.2014.

U nasoj politickoj praksi je postalo normalno da tek pravomocna presuda dokazuje krivnju i tek tada stranke reagiraju. Sjetimo se Cacica, ili sada aktualnih Sabe i Merzel. Pogubno za politicku praksu (a i za sve nas). Povucimo paralelu s jednimnim lijecnikom. Ukoliko bi se posumnjalo u njega da je kriv za smrt nekog pacijenta, bio bi odmah suspendiran do utvrdjivanja cinjenica. Hm, pisuci ovo o lijecnicima, vec sam posumnjao da li je to uvijek praksa kod nas.... Kod nas je sve moguce. Ali u svakom slucaju vise nego li u politici. Kao da se politikom ne "ubijaju" ljudi, kao da ih se ne dovodi na prosjacki stap, u beznadje...

LE
LeonardS
14:27 11.02.2014.

Pa drukčiji je jer vi ste na vlasti a ne oni!!!! Prosta logika

GO
golub
12:47 11.02.2014.

SDP griješi, ali po čemu je drugačiji od HDZ-a? Dakle SDP i HDZ isto ***** ali u drugoj boji pakovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije