Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Pandža Orkan

‘Žena koja na snimci grli četnika nije Lovrić Merzel’

orkan
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
10.02.2014.
u 18:02

Županica Merzel je žrtva, iza Jasmine Jovev stoje HDZ i Marijana Petir

Sisačka županica Marina Lovrić Merzel proživljava svoje najteže dane. Nakon teških optužbi koje je na njezin račun izrekla Jasmina Jovev, oporba se digla na noge, a iz njezina SDP-a dopire znakovita šutnja. Tijekom istupa u “Nedjeljom u dva”, njezina bivša šefica kabineta kao jedini svijetli primjer osobe koja nije željela sudjelovati u lažiranju izvješća o radu spomenula je Ivicu Pandžu Orkana, umirovljenog pukovnika HV-a, člana HSP-a i bivšeg člana savjeta koji uživa golemi ugled u braniteljskoj populaciji.

Zašto ste, unatoč pozitivnom kontekstu u kojem se spominjete, odlučili govoriti o aferi?

Moj je motiv istina, drugi nemam. Odgovorno tvrdim da Jasmina Jovev nije imala nikakav kontakt s izvješćem Savjeta za branitelje. Kako sam ja mogao odbiti potpisati izvješće koje mi ona nikad nije donijela? Očito J. Jovev namjerava mene upetljati u to jer treba saveznika koji bi potkrijepio njezine navode.

Jeste li izvješća pisali pravodobno ili retroaktivno, kako navodi J. Jovev, i imate li ikakve spoznaje o tome da su drugi članovi savjeta potpisivali fiktivna izvješća?

Osobno sam sudjelovao u nastanku izvješća za Savjet za hrvatske branitelje i nemam nikakve spoznaje o fingiranju. Sva četvorica članova savjeta za branitelje izvješća smo potpisivali pravovremeno. Jedan dnevni list spominje da sam odbio potpisati skupno izvješće. Izvješća, međutim, nikad nisu spajana.

Što je sa spornim domjenkom tijekom manifestacije Lipovljanski susreti i optužbama da je proslava za Dan branitelja samo paravan za obiteljske proslave?
Dan branitelja traje čak 14 dana, održavaju se i ribički turniri i defilei bajkera, znam samo da nikad nitko nije otišao gladan ni žedan. Nahranili smo 400 ljudi, to je sve podmirivala županija i time se ponosimo. A načelnik Lipovljana u dva je dana dao dvije oprečne izjave.

Poznajete li zviždačicu Jasminu Jovev?

Iz viđenja, kao novinarku HTV-a. U županiju je došla 2011., nismo imali ni neke probleme ni neku suradnju. Radila je kao predstojnica kabineta županice, a onda je odjednom otišla voditi kampanju županičina protukandidata iz HDZ-a. I mene je to iznenadilo. Ako je imala dokaze, zašto ih je predala DORH-u tek kad je u pitanje došla njezina egzistencija? Ja to vidim kao: sad ću ja tebi napakostiti.

Imate li saznanja o njezinim motivima?

Možda to što joj se spremao otkaz, možda to što županica nije htjela produljiti ugovor njezinu šogoru. U Sisku se priča da je u aferu upetljan HDZ i Marijana Petir. Činjenica je da je Jovev dobila 17 tisuća kuna od HDZ-a u kampanji. Razumijem da se bori za egzistenciju, ali ako je njezin motiv istina, mogla je tu istinu koristiti na druge načine. A što se tiče Marijane Petir, ona je bila zamjenica županice u prvom mandatu i nikad se Marini nije suprotstavljala. Kad su im se putevi razišli, osula je drvlje i kamenje po Merzel. Čujem da će Tomislav Karamarko omogućiti Marijani Petir da uđe u Europarlament i da će tamo sa sobom povesti J. Jovev.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

U kakvim ste odnosima s Marinom Lovrić Merzel?

Od 2001. do 2005. oboje smo bili županijski vijećnici i neprekidno smo se svađali. Međutim, ne mogu prešutjeti koliko je učinila za branitelje i obitelji poginulih. Prva je u Hrvatskoj uvela obilježavanje Dana branitelja. Usprkos krizi, ispoštovala je sve što je obećala braniteljima: nije rezala, otimala, ukidala. A branitelji u županiji više nisu morali čekati na red, otvorena su im vrata.

Kakvu joj budućnost predviđate?

Onog trena kad izgubi Marinu Lovrić Merzel, ako je izgubi, Zoran Milanović moći će se pozdraviti s vlašću u toj županiji.

>>Što je u životu radila prije nego što je postala županica?

>>Glavna istraga: Podrijetlo imovine! Evo što sve glasi na Lovrić Merzel

>> Josipović o županici: Ako su optužbe točne, bit će i težih posljedica

Komentara 208

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
18:28 10.02.2014.

E moj Panđa , sad kad je izašlo da si i ti na spisku kod drugarice Marine ,staješ u njenu obranu , a koliko se sjećam ti si je zbog te snimke prozvao, toliko o moralu.

SE
sestrićna
18:24 10.02.2014.

nakon ovih izjava pandži slijedi strelovit politički uspon..partija je to uvijek znala cijeniti..a drugarica marina će nastaviti naometano zgrtati milijune...

KO
kompa
18:21 10.02.2014.

imam visoko misljenje o gosp Pandzi na osnovu mojih spoznaja o njegovom sudjelovanju u domovinskom ratu,o njegovom radu u istraživanju zločina ,sad sam sebi postavljam pitanje ako (a trebala bi dotična završiti u zatvoru) zahlade odnosi između Pandze i županice hoće li ostati dosljedan ili će i on izvaditi neke papire na vidjelo,nadalje meni je nepojmljivo da HSP koalira sa SDP,jer u vrijeme Đapića su HSP koalirali sa SNV u Lapcu sa SDP u Velikoj Gorici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije