Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna komisija pokrenut će pitanje komunističkog vlasništva:

SDP BiH ostaje bez imovine komunista

bih-sdp-txt.jpg
import
07.11.2005.
u 18:54

MOSTAR Postkomunističke stranke u Bosni i Hercegovini ostat će bez vlasništva nad golemim brojem nekretnina koje su naslijedile nakon prvih višestranačkih izbora, što ih je svrstavalo u najbogatije stranke u državi.

Uspostavom Povjerenstva o državnoj imovini i ustroja jedinstvenog registra državne imovine provest će se temeljita provjera vlasništva nad imovinom bivše Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), Saveza socijalističkog radnog naroda (SSRN) i Saveza socijalističke omladine (SSO), precizira se u dokumentu dostavljenom iz Vijeća ministara BiH zastupnicima državnoga Parlamenta. Današnji SDP BiH, koji se umnogome distancira od politike KPJ, pojedinačno je zadržao najveći broj nekretnina u zemlji. Stečevine SSRN-a, a time i vlasništvo nad objektima, naslijedila je Građansko-demokratska stranka BiH. U Sarajevu je to zgrada u Ulici Danijela Ozme koju koriste i druge političke stranke.

Istodobno su nekadašnji Titovi omladinci iz SSO-a uspostavili Liberalnu stranku BiH. Tako i danas SDP iznajmljuje velik broj zgrada i time ostvaruje vjerojatno najznačajnije prihode za funkcioniranje od svih parlamentarnih stranaka u BiH.

Za potrebe Vlade Federacije BiH, koja koristi prostore u nekadašnjoj zgradi Centralnog komiteta Saveza komunista BiH u Sarajevu, SDP-u se plaća 50.000 maraka. U posljednjih jedanaest godina otkako je uspostavljena Federacija BiH SDP je inkasirao 6,6 milijuna maraka, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga stranka. U svim općinama BiH do prvih slobodnih izbora KPJ je imala svoje prostorije koje i danas koristi upravo SDP, ali i brojne iznajmljuje. Istodobno su brojne bosanskohercegovačke i federalne institucije podstanari i plaćaju goleme zakupnine. Zbog toga je u Parlamentu BiH ove godine potaknuta inicijativa da se imovina koju je naslijedio SDP proglasi državnom. Za to već sada postoji zakonska osnova s obzirom na dijelove Zakona o pretvorbi društvene imovine, budući da su bivše komunističke institucije, ali i gradnja objekata, financirani iz proračunskih sredstava bivše državne zajednice, sredstava za financiranje zajedničkih potreba ili pak famoznih samodoprinosa građana. Stoga Vijeće ministara zaključuje kako će Povjerenstvo koje će skrbiti o državnoj imovini moći pokretati pravne postupke putem Pravobraniteljstva BiH kako bi država konačno došla u posjed svoje imovine.

Ovdje se, međutim, ne precizira što će biti s financijskim naknadama koje su godinama plaćale državne institucije za korištenje, kojeg li apsurda, državne imovine. Nije isključeno niti da današnji Sindikati koji su zaposjeli zgradu na Obali Kulina bana br. 1 i time sebi za pravo uzeli zastupanje svih radnika također ostanu bez prostora ili da ga ravnopravno dijele s drugim sindikalnim organizacijama koje sada ne priznaju Sindikat koji predvodi Edhem Biber.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije