Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštar napad

Schönborn: Celibat je odgovoran za pedofiliju u Crkvi

Schoenborn
VL
11.03.2010.
u 14:39

Razloge za to što svećenici zlostavljaju maloljetnike treba tražiti i u njihovu obrazovanju, ostacima seksualne revolucije koju je provela generacija 1968., ali i u celibatu, prema kojem treba promijeniti stav.

I zbog celibata je među svećenicima onih koji seksualno zlostavljaju djecu, drži bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn. Razloge za to što svećenici zlostavljaju maloljetnike treba tražiti i u njihovu obrazovanju, ostacima seksualne revolucije koju je provela generacija 1968., ali i u celibatu, prema kojem treba promijeniti stav, kazao je Christoph Schönborn, koji je na položaju bečkog nadbiskupa zamijenio prethodnika, Hansa Hermanna Groera, smijenjenog upravo zbog pedofilskih afera.

Schönborn predlaže "izmijenjeno gledanje na celibat", pitanje o kojem Vatikan ne želi raspraviti. Postoje pretpostavke kako bi se o pitanju celibata moglo raspravljati u Rimu (11. i 12. ožujka) na savjetovanju Kongregacije za kler koje se održava na Lateranskom sveučilištu. Pročelnik Kongregacije za kler, brazilski kardinal Claudio Hummes izazvao je čuđenje kada ja na početku svoga mandata na tom položaju (2006. ga je Benedikt XVI. postavio za pročelnika Kongregacije za kler) izjavio kako "celibat nije jedna dogma". Hummes tu izjavu kasnije nije nikada potvrdio.

Na savjetovanje u Rim došao je i Gerhard Mueller, biskup Regensburga, grada u kojem su prijavljena svećenička seksualna zlostavljanja djece zbora, koji je svojedobno vodio papin brat Georg Ratzinger (86), koji je kazao kako je koji put pljusnuo učenike.

Njemački biskupi na čelu s predsjednikom Biskupske konferencije Robertom Zollitschom u Rimu su i u petak bi se trebali sastati s papom Benediktom XVI. Razgovarat će se, dakako, o slučajevima pedofilije svećenika u njemačkoj Crkvi. Skandalom je obuhvaćeno čak 19 od 27 njemačkih biskupija.

Ključne riječi

Komentara 38

BS
bandera s
09:58 15.03.2010.

uštrojit - uškopit

OB
-obrisani-
20:29 18.03.2010.

A tko je odgovoran za pedofiliju izvan crkve?

PR
Protivcenzure
15:00 11.03.2010.

znači njemu su žene i djeca isto!!! šokantno čak i za crkvu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije