Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Berlin

Scholz kancelar, Laschet ostavka, želi 68% Nijemaca

Foto: REUTERS
1/3
30.09.2021.
u 19:10

Ne želimo sudjelovati u Jamajka koaliciji s Unijom. Ni pod kojim uvjetima nećemo vratiti na vlast stranku kojoj su građani eksplicitno rekli ne, poručio je lider mladeži Zelenih

Zeleni i liberali FDP-a počeli su u noći s utorka na srijedu pregovore o postizanju kompromisa za sklapanje njemačke vladajuće koalicije. Prvi susret završio je objavljivanjem selfija četvero dobro raspoloženih pregovarača, čelnika i glavnog tajnik FDP-a Christiana Lindnera i Volkera Wissinga te dvoje lidera stranke Zeleni Roberta Habecka i Annalene Baerbock.

Protiv “vudu ekonomije”

“U potrazi za novom vladom, otkrivamo sličnosti i premošćujemo razlike. Pa čak i pronalazimo neke sličnosti. Uzbudljiva vremena”, napisala je pregovaračka četvorka ispod fotografije na Instagramu. Cilj im je, kažu, pronaći “ne samo najmanji zajednički nazivnik” kako bi dalje mogli pregovarati s pobjednikom izbora SPD-om i njihovim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom o Semafor koaliciji. Ili, ako ti pregovori propadnu postoji i druga opcija – pregovori s gubitnikom izbora CDU-om o Jamajka koaliciji, ali ne s liderom demokršćana Arminom Laschetom kao mogućim kancelarom. Drugi čovjek liberala Wolfgang Kubicki jasno je poručio kako očekuje da Laschet još ovaj tjedan podnese ostavku na mjesto lidera CDU-a nakon povijesnog izbornog debakla.

– Pretpostavljam da Armin Laschet neće preživjeti ovaj tjedan jer je nezadovoljstvo javnosti zbog njega golemo i svakim je danom sve jače – kazao je Kubicki.

I većina njemačkih građana, kao i članova CDU-a, traži odlazak Lascheta. Čak 68 posto Nijemaca traži odlazak Lascheta sa svih njegovih političkih funkcija, pokazuje jučer objavljena anketa YouGova. Za Lascheta kao mogućeg kancelara sada je samo 13 posto njemačkih građana. CDU/CSU je na saveznim izborima u nedjelju pao na povijesni minimum od 24,1 posto, a SPD je postao najjača snaga s 25,7 posto glasova.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Scholz apelirao je na istaknute čelnike svoje stranke da u javnosti ne govore negativno o potencijalnim koalicijskim partnerima, liberalnom FDP-u i Zelenima. Scholz je pozvao istaknute socijaldemokrate da više u javnosti ne raspravljaju o “crvenim linijama” prema Zelenima i liberalima, objavio je jučer Bild. Ne kritizirajte ih javno, već samo u četiri oka jer to su naši “prijatelji s kojima želimo vladati”, poručio je Scholz u uskom krugu čelnika SPD-a. Predsjednik SPD-a Norbert Walter-Borjans, koji pripada lijevom krilu socijaldemokrata, bjesnio je ovih dana o liberalnom FDP-u da su njihovi porezni planovi “vudu ekonomija”.

I dok liberalni FDP i dalje razmišlja i o pregovorima o novoj vladi s njima ideološko bližim CDU, Zeleni su sve odlučniji da ne žele pregovarati s demokršćanima. Ekspert za zelenu energiju i član Bundestaga Oliver Krischer izrazio je skepticizam u pogledu mogućih razgovora o koaliciji Jamajke s Unijom i FDP-om.

– Trenutačno izgleda kao da je Unija zauzeta sama sobom, i to za dugo vrijeme – rekao je Krischer. Potpredsjednica Zelenih Ricarda Lang govori u istom smjeru. Ona trenutačno smatra da Unija nije sposobna za pregovore.

– Moraju se sami posložiti – kaže Lang. Umjesto toga, ona zagovara Semafor koaliciju jer se Zeleni i socijaldemokrati, kako kaže, politički “najviše preklapaju”.

Klima i bogatstvo

Mladež stranke Zeleni pozvala je stranačko vodstvo da jasno odbaci koaliciju s demokršćanima.

– Zelena mladež ne želi sudjelovati u Jamajka koaliciji s Unijom. Ni pod kojim uvjetima nećemo vratiti na vlast stranku kojoj su građani eksplicitno rekli ne – rekao je glasnogovornik organizacije mladih iz stranke Zeleni Georg Kurz. On je također postavio uvjete za Semafor koaliciju sa SPD-om i FDP-om:

Foto: REUTERS/Ann Wang

– Izabrani smo za dosljednu zaštitu klime i pravednu raspodjelu bogatstva, za poboljšanje životnih uvjeta za većinu stanovništva, a ne za nekolicinu bogatih ljudi. Moramo to provoditi, inače ne možemo biti u vlasti – kazao je Georg Kurz.

Jedan od najpopularnijih njemačkih političara i bivši čelnik Zelenih Cem Özdemir smatra da je najveći problem u pregovorima s liberalima porezna politika. Zeleni su za povećanje poreza bogatima, što liberali odlučno odbacuju.

– Naravno da postoje linije razdvajanja, na primjer u poreznoj politici. Međutim, jasno je da se infrastruktura mora nekako financirati. Ne možete reći: želimo infrastrukturu, ne želimo povećati poreze, ne želimo učiniti ništa u vezi s kočenjem duga – rekao je Özdemir, koji je “uvjeren” da će se kompromis pronaći u razgovorima između dviju strana.

– Imamo zajedničku misiju. Najprije ćemo vidjeti što nas spaja, a nakon toga možemo zajedno otići u SPD i Olafu Scholzu reći: “To su naše početne pozicije na kojima želimo s vama nastaviti u vlasti” – zaključio je Cem Özdemir.

Komentara 3

XA
xaron
22:37 30.09.2021.

I ako uđu u koaliciju, Zeleni i Liberali. to neče dugo trajati. Novi izbori.

ZA
Zapadnjak
07:13 01.10.2021.

Došli smo do toga da je nepovećavanje poreza (cak ne ni smanjivanje) "vudu ekonomija" i da će rijetko tko iz mainstreama negirati ocigledno netocnu tvrdnju, intervencionizam i ako hoćete ekonomski neliberalizam (namjerno koristim tu riječ jer velike navodno liberalne demokracije ju koriste da opišu mađarsku) je na zapadu na povijesno vrlo visokim razinama... možda je najispravnije reći da su njemačka i francuska "neliberalne" u ekonomiji onoliko koliko je mađarska "neliberalna" u društvenim pitanjima...

ZB
Zoki-Bijela
20:20 30.09.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije