Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborni spot HDZ-a

Šavorić je ured za spot dao gratis

Boris Šavorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, VL
1/4
31.05.2019.
u 10:27

Sve ostale stavke, od produkcije do vizažista, imaju iznos troška, a izrada spota "Vjerodostojno", koštala je ukupno 171,838,01 kunu

Večernji list u posjedu je specifikacije troškova agencije Unex za videoprodukciju predizbornog spota HDZ-a “Vjerodostojno” u kampanji 2016. godine koji je Andrej Plenković snimao i u prostoru Odvjetničkog ureda “Šavorić&Partners”.

Iz specifikacije koja datira iz 13. kolovoza 2016. godine jasno je vidljivo da pod stavkom “najam lokacije – Odvjetnički ured “Šavorić&Partners” piše – gratis.

Mozak operacije Borg

Sve ostale stavke, od produkcije, kamera, audiopostprodukcije, vizažista (koji je plaćen 3121 kunu) itd. imaju iznos troška, a izrada spota koštala je ukupno 171.838,01 kunu. Tu nam je specifikaciju ustupio izvor koji je bio uključen u HDZ-ovu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine i ti su mu dokumenti bili dostupni.

Osim nama, ta je specifikacija jučer e-mailom poslana i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje baš danas na dnevnom redu ima odluku o tome je li premijer Plenković prekršio načela djelovanja vezano uz odabir neformalne skupine, poznate kao grupa Borg, koja je napisala lex Agrokor. U prijavi temeljem koje je Povjerenstvo pokrenulo postupak tvrdi se da je upravo premijer Plenković predložio da u tu skupinu uđe i odvjetnik Boris Šavorić kojeg on poznaje još iz srednje škole.

Međutim, premijer je negirao da je on predložio Šavorića i time bio dio ekipe koja je osmislila Borg premda poznanstvo sa Šavorićem iz mladosti nije tajio. Šavorića se, s pravne strane, smatra mozgom operacije Borg. Još prije, u jeku afere Borg zbog koje je pala i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, doznalo se da je Plenković predizborni spot HDZ-a snimao i u Šavorićevu uredu. Međutim, u HDZ-u su tada tvrdili kako je lokaciju za snimanje spota predložila agencija Unex, da je HDZ to prihvatio, ali i sve troškove spota platio preko te agencije.

Jednako su tvrdili i u Unexu te naglašavali da je “HDZ sukladno ugovorima podmirio sve obveze i platio troškove predmetne kampanje kao i svih sredstava komunikacije uključujući i troškove produkcije TV spotova”. Nitko tada nije rekao da je najam Šavorićeva prostora bio – besplatan.

Vlada bez odgovora

U sklopu postupka, Povjerenstvo je o angažmanu grupe Borg pitalo i Vladu, konkretnije je li premijer sudjelovao u odabiru ili davao suglasnost na odabir članova te neformalne radne skupine koja je napisala lex Agrokor.

Te je li znao tko je bio dio grupe Borg, koliko su se puta sastajali i je li ta grupa naplatila svoje usluge. Međutim, Vlada na ta pitanja, ni nakon što je Povjerenstvo poslalo požurnicu, nije odgovorila.

Komentara 6

DU
Deleted user
11:05 31.05.2019.

Plenky nije razočarao. Osvjetlao je obraz kriminalne organizacije zločinačkim pothatom planetarnih razmjera gdje su plesale milijarde, a čak i prodaja Ine je šala mala u usporedbi s ovim. Šavoriću, mašala!

GV
golub Vaso
20:31 31.05.2019.

poslije se naplatio na Agrokoru s kamatama

PO
porezni.obveznik
14:44 31.05.2019.

Bravo. NIje li ovo Index objavio pred godinu dana? Ili vam je toliko trebalo da istrazite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije