Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šavorić je ured za spot dao gratis

Sve ostale stavke, od produkcije do vizažista, imaju iznos troška, a izrada spota "Vjerodostojno", koštala je ukupno 171,838,01 kunu
31. svibnja 2019. u 10:27 6 komentara 533 prikaza
Boris Šavorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, VL
Pogledajte galeriju 1/4

Večernji list u posjedu je specifikacije troškova agencije Unex za videoprodukciju predizbornog spota HDZ-a “Vjerodostojno” u kampanji 2016. godine koji je Andrej Plenković snimao i u prostoru Odvjetničkog ureda “Šavorić&Partners”.

Andrej Plenković Afera Mailovi Plenković predizborni spot snimao u Šavorićevu uredu: 'Znamo se, ali nismo neki bliski prijatelji'

Iz specifikacije koja datira iz 13. kolovoza 2016. godine jasno je vidljivo da pod stavkom “najam lokacije – Odvjetnički ured “Šavorić&Partners” piše – gratis.

Mozak operacije Borg

Sve ostale stavke, od produkcije, kamera, audiopostprodukcije, vizažista (koji je plaćen 3121 kunu) itd. imaju iznos troška, a izrada spota koštala je ukupno 171.838,01 kunu. Tu nam je specifikaciju ustupio izvor koji je bio uključen u HDZ-ovu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine i ti su mu dokumenti bili dostupni.

Specifikacija za HDZ-ov spot | Autor :

Osim nama, ta je specifikacija jučer e-mailom poslana i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje baš danas na dnevnom redu ima odluku o tome je li premijer Plenković prekršio načela djelovanja vezano uz odabir neformalne skupine, poznate kao grupa Borg, koja je napisala lex Agrokor. U prijavi temeljem koje je Povjerenstvo pokrenulo postupak tvrdi se da je upravo premijer Plenković predložio da u tu skupinu uđe i odvjetnik Boris Šavorić kojeg on poznaje još iz srednje škole.

Međutim, premijer je negirao da je on predložio Šavorića i time bio dio ekipe koja je osmislila Borg premda poznanstvo sa Šavorićem iz mladosti nije tajio. Šavorića se, s pravne strane, smatra mozgom operacije Borg. Još prije, u jeku afere Borg zbog koje je pala i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, doznalo se da je Plenković predizborni spot HDZ-a snimao i u Šavorićevu uredu. Međutim, u HDZ-u su tada tvrdili kako je lokaciju za snimanje spota predložila agencija Unex, da je HDZ to prihvatio, ali i sve troškove spota platio preko te agencije.

HDZ Plenković nakon sastanka: 'Vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru. Ovo je bila utakmica, prvenstvo se nastavlja'

Jednako su tvrdili i u Unexu te naglašavali da je “HDZ sukladno ugovorima podmirio sve obveze i platio troškove predmetne kampanje kao i svih sredstava komunikacije uključujući i troškove produkcije TV spotova”. Nitko tada nije rekao da je najam Šavorićeva prostora bio – besplatan.

Vlada bez odgovora

U sklopu postupka, Povjerenstvo je o angažmanu grupe Borg pitalo i Vladu, konkretnije je li premijer sudjelovao u odabiru ili davao suglasnost na odabir članova te neformalne radne skupine koja je napisala lex Agrokor.

Te je li znao tko je bio dio grupe Borg, koliko su se puta sastajali i je li ta grupa naplatila svoje usluge. Međutim, Vlada na ta pitanja, ni nakon što je Povjerenstvo poslalo požurnicu, nije odgovorila.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Mimosvit:

    Plenky nije razočarao. Osvjetlao je obraz kriminalne organizacije zločinačkim pothatom planetarnih razmjera gdje su plesale milijarde, a čak i prodaja Ine je šala mala u usporedbi s ovim. Šavoriću, mašala!

  • golub Vaso:

    poslije se naplatio na Agrokoru s kamatama

  • porezni.obveznik:

    Bravo. NIje li ovo Index objavio pred godinu dana? Ili vam je toliko trebalo da istrazite?